【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
咁既天氣我一定cut行程
景又唔靚 行又唔舒服
飫肥有啲咩行 係咪叫咩飫肥城下散策嗰堆有no.嘅食店同鋪頭仔? 定係你講緊飫肥城大手門歴史博物館嗰啲

巨石像去完都ok嘅,不過可能上網見/聽旅行遇到嘅人講都一致好評,搞到身期望太高,去到望到嗰時第一句係,下,咁㗎咋?
無啦,比我就唔會,我都建議唔好咁。
可能本身因為我嚟嘅日數唔多啦,覺得咁難得有假戈旅行,一落雨/天氣唔好就cut行程就邊到都唔洗去

另外因為我山長水遠搭3個4個鐘車先去到,無理由因為咁而cut行程架嗎(我係搭緊車去到霧島就開始落雨),最重要係cut咗都唔知去邊
好彩今日都唔係好大雨,好多時都係毛毛細雨咁,無第一日咁勁 我自己覺得都係另一番體驗嚟嘅,個景又會有少少唔架嗎(安慰自己)
如果我雨次再去宮崎嘅話,我剩係會去飫肥同青島
飫肥我去得一陣(遊記有講)飫肥城我覺得好舒服,慢行市內睇下建築,入去佢果d展館

當然,可能幾悶下
又update翻先

基本上今日都跟足曬原定行程,好彩無miss車/蕩失路嗰啲柒嘢

今日好早就出咗門口,搭7點半嘅霧島號去宮崎轉海幸山幸去南鄉,架車真係好靚,必搭!
咁我就提早咗係飫肥落車,行咗陣佢啲商店街,去埋飫肥城大手門嗰邊啲景點就搭巴士去鵜户神宮啦
跟住時間差唔多就出翻搭巴士去日南sun-messe,但玩到尾二班先走,放棄咗青島鬼之洗板同埋青島神社。一嚟因為sun-messe離鶼户神宮好近,車程十分鐘內(但唔好諗住行過去,google map過都3~4公里,要行成個鐘 ),所以要趕搭下班巴士嘅話會得翻好少時間係sun-messe(好似得半個鐘鬆啲 )。
二嚟就係搭巴士嗰陣都已經見到加鬼之洗板,所以就算

聽日我就會去霧島,行程都未諗好,如果咁多位巴打有啲咩經驗想分享/提醒請話比我知啦
因為今日落雨,聽日睇瀑布應該幾正,如果聽日落大雨睇仲正
btw,記得有幾位巴打都講過話嚟緊都係會去鹿兒島,咁我去到某啲覺得難去/搵嘅地方都有影底啲時間表同站牌,有需要可以講聲睇我幫唔幫到你
btw,宜加宮崎嘅one day pass bus加咗價,由以前嘅1000yen加到1500yen
而周圍都有得賣,for local嘅bus pass只係貴300yen賣1800yen

所以如果有人好似我咁要趕行程/住得遠就唔洗專登一大早5點幾搭車去宮崎就係為咗買張pass啦

另外,記得記得記得要買pass(重要嘢要講3次?)
呢張係我專登影,我係喺sun-messe個站上車嘅(第16個站)。如果你唔記得咗買,你就會意識到佢架巴士係幾咁貴同張pass嘅重要性
加50%,搶錢呀
係,可能見受遊客歡迎,同埋一開始係定低咗個價錢吸引人用掛

唔記得咗講,鹿兒島個Welcome Cute Pass都加咗價,宜加要1200yen
聽啲人講,霧島啲巴士好似仲疏?我宜加暫定去霧島神宮同埋高千穗牧場,可唔可以塞埋丸尾入去?
宮崎詳情行程我想睇
我上次plan左 但最後太辛苦cut左無去
想知d巴士點搞
網上好少資料
你係咪坐JR去霧島神宮站落車?幾點到?
yes,其實未決定
其實我都未搞清楚霧島啲交通,啫係去霧島神宮就可以搭jr,去丸尾瀑布同高千穗牧場就搭巴士?
自膠,原來係巴士嘅時刻表
好似無咗霧島個bus pass
巴士時間表你上網睇啦
無咗? 其實我聽好幾pair香港人同台灣人最後都無上到霧島神宮,話因為落巴士要行好遠先到個門口之餘,跟住咗到門口見到太多樓梯就直接走咗
其實我宜加有幾個地方想去,霧島神宮,高千穗牧場,丸尾瀑布,神話之里 optional (因為巴打話無花同今日撞到對情侶話無花睇),同埋有個市集係浸溫泉嘅。 呢3個景點+浸溫泉係咪無可能一日做曬?

如果跟巴打schedule
“一朝早搭巴士去神話の里公園(9點左右)
再行路(一路落斜)去神水峽/霧島神宮巴士站搭巴士(差唔多12點)去高千穗牧場
喺牧場食完lunch行個圈出牧場(3點幾)搭巴士返去霧島神宮,最後先行霧島神宮(4點幾)

最後先行霧島神宮好唔好? 定應該行咗先,宜加只係firm咗會搭0849 jr去霧島神宮站,之後啲次序點排未諗好
同樓主幾似
留名,支持樓主繼續更新
0849嗰班車去到神宮駅0936,再搭巴士無論去邊都已經10點
要去牧場嘅話有12點/2點/4點
睇你想喺邊度食lunch再決定去牧場先定最後先去牧場?
霧島神宮嗰頭冇記錯有間燒肉放題,lunch只係1500yen就食到
我無意見
果幾班友仔唔上神宮咁去黎做乜
你到霧島JR站問下JR職員有無pass買啦
你係咪唐船峽坐巴士到開聞站落車行去西大山JR站?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞