【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
是咁的,小弟過幾日就會飛鹿兒島(6日5夜,自己一個毒遊無人陪 )
睇咗好多post同旅遊書都唔知應該點plan啲行程,因為啲景點實在太散,唔知點取捨
我搭UO早機去,晏就翻嚟(來回都係鹿兒島機場),所以其實得5日玩。宜加淨係book咗酒店,5晚都係鹿兒島天文館嗰面,係咪應該cancel,抽幾晚住第2到例如宮崎,熊本嗰啲?
諗緊買南九州jr pass,定全九州pass好? 如果南九州pass最遠可以去到熊本,定係買全九州pass 去埋福岡門司港嗰面(6日5夜係咪去唔到咁遠 )

希望去過嘅巴打可以分享下你地嘅行程/比啲意見
散撚
黎黎去去都係果幾個景點
咁想去嘅地方有櫻島火山(搭tour bus?),指宿(浸砂浴,西大山),宮崎(鬼之洗濯板,青島神社),霧島(霧島神宮,溫泉,高千穗牧場)

去埋博多同福岡6日5夜會唔會太chur? 如果唔北上,淨係留係南面嘅話,去埋熊本,屋久島/種子島又得唔得

交通都係打算jr pass,巴士同電車,自駕遊係咪會好好多,去多好多地方? (但一個人去租車好似唔太抵,個牌又雪咗好耐 )
可能因為我咁多晚都住鹿兒島? 覺得去邊到都好遠咁
渣車定係JR好D
6日5夜想去鹿兒島宮崎熊本屋久島種子島博多門司?
你一日72小時?
去埋福岡會太chur,我嗰陣獨遊係咁plan,不過好chur 下
第一日機場直去霧島,住霧島,要注意啲車好疏要睇時間表
高千穗牧場車次重疏,我唔建議
第二日半日霧島加半日櫻島tour bus (開始用pass)
第三日上宮畸,去青島日南,住宮畸
第四日高千穗,住宮畸
第五日返鹿兒島,直落指宿
第六日中午上機

前一晚睇好曬巴士時間表就無問題
希望幫到你

你第四日嗰個係高千穗町定高千穗牧場?
宮崎去高千穗町單程差唔多3個幾鐘喎?
即日來回去得高千穗峽去唔到天安河原
上次鹿兒島買左南九州pass
如果去埋福岡根本唔夠時間
仲有D巴士真係好疏
miss左要等成粒鐘, 所以睇清楚時間表先
淨係去高千穗峽,無去天安河源
因為淨係對高千穗峽有興趣 得一個人又唔想揸車,個陣落番宮崎都5:00
唔係去曬 去福岡就唔去屋久島/種子島啦,如果淨係玩南面屋久島/種子島都只係會去一個
一個人去日日轉地方住都得啦,5日揀5個點,每日都玩到夜晚先去下個往宿點其實都OK嘅
天安河
其實我覺得天安河原靚過高千穗峽,幾有神秘感
不過有可能只係因為我自己去冇租船遊峽
我去嘅日數同埋心水行程都同你差唔多,但如果咁多晚都住鹿兒島,即日來回宮崎指宿霧島嗰啲會唔會太chur
我宜加都係傾向淨係玩南面,都諗住買張3日南九州jr pass中間啲日子用,頭尾無jr pass啲日子就用welcome cute遊鹿兒島咁
咁要睇你鍾意市區多啲定郊區多啲
如果鍾意市區多啲,買全國pass去埋熊本博多冇問題,鹿兒島⇄博多搭新幹線單程只係一個半鐘
我月頭先試過喺博多搭新幹線去熊本只係為咗食餐飯,食完就搭返博多

鍾意郊區多啲就難搞,度度都班次少唔方便
屋久島一來一回都差唔多冇咗兩日

你諗一諗你去嘅目的會易plan啲
咁吸引要專登搭咁遠車去熊本食餐飯? 咩嚟 其實我又無話prefer市區定郊區,都係一個人去鳩遊下,睇下風景散下心咁,九州又第一次去,所以都係見邊啲景點出名就去邊
不過會鐘意睇下風景/古蹟名勝嗰啲囉,係咪叫郊區? 見到話去櫻島/屋久島嗰啲行山都想去,但一個人淆底怕死咗都無人知,所以唔會去呢啲 另外因為覺得日本行街嚟嚟去去都係嗰啲驚安嗰啲大型百貨公司/藥妝,都會行嘅,但唔想花太多時間係呢啲 咁係咪叫鐘意郊區多啲
租車自駕
Day1: 高千穗牧場 神之里公園 霧島神宮 住霧島温泉
Day2: 日南 鬼之洗濯板 青島神社 鵜戶神宮 宮崎aeon mall 住宮崎
Day3 高千穗町 高千穗峽 天安河原 高千穗神社 夜神樂
住高千穗町
Day4 國見ヶ丘睇日出 阿蘇南上山 火山口 草之千里 阿蘇神社 住熊本
Day 5 經櫻島東面 道之站垂水湯足館 埋沒鳥居 有村溶岩 湯之平 道之站櫻島 渡輪連車返鹿兒島 市內遊
Day6 鹿兒島機場
酒店已經book好,雖然仲有得改/退,但啱啱搵過好多地方都已經無曬/好貴 應該住翻鹿兒島,唯有早啲起身即日來回算
搭巴士唔好上霧島浪費時間
住喺鹿兒島冇問題呀 住同一間酒店夠方便
你要一大早就出門,如果宮崎食晚餐就要好夜先返到酒店,其他就7:00左右返到
宮崎返兩個鐘,要玩曬 9:30前就好開始坐巴士行青島日南,5:30後就無巴士
指宿就好似個幾鐘,不過巴士多d,當時我好似6:00左右玩曬
你預每日都有3到4個鐘坐緊車
住晒鹿兒島咁你唔好預去到邊度好啲

青島預一日(要晨咁車出發而且搭車都搭呆你)
霧島神宮要預一日(大部份時間等巴士)
http://roasterpig.blogspot.com/2017/09/kirishima-temple-transport.html
桜島半日+鹿兒島市場半日
過幾日就出發即係鐵道旅都唔洗諗
熊本一日
指宿一日
住晒鹿兒島咁你唔好預去到邊度好啲

青島預一日(要晨咁出發而且搭車都搭呆你)
霧島神宮要預一日(大部份時間等巴士)
http://roasterpig.blogspot.com/2017/09/kirishima-temple-transport.html
桜島半日+鹿兒島市半日
過幾日就出發即係鐵道旅都唔洗諗
熊本一日
指宿一日
咁啦⋯⋯
Day2用welcome cute 朝早去櫻島,下晝去仙巖園等地方
Day 3去指宿(唔用jr pass)
Pass1 Day4去霧島
Pass2 Day5去宮崎(搭7:30Jr,10:00到)
Pass3 Day6去熊本
諗諗
點解鐵道旅唔洗諗,我都想順便搭下佢啲特別啲嘅列車例如玉手箱號/隼人之風咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞