【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
>咁吸引要專登搭咁遠車去熊本食餐飯? 咩嚟
https://tabelog.com/kumamoto/A4301/A430101/43000307/
http://hayashi-sangyo.jp/menu-1
2000yen樓下3.82分
以前去熊本食過一次
第一次食入口即溶嘅炸豬扒,月頭去北九州都突登去食多次
好食過和幸

熊本城未整好
就係未整好更加應該去,整好咗就變返普通人工天守
可以現場睇地震震爛嘅城跡好難得
好,到時揀日夜晚去熊本行下先
咁你係熊本食埋嘢先翻去架啦? 定係本身嗰晚係住熊本㗎 btw,熊本啲食肆會唔會好早閂門?
高千穗峽同高千穗牧場個路程相差差唔多200km
兩者其實冇乜關係
係幾大幾靚既
但真係好遠囉,班次又唔係密
因為本身預咗個晚去宮崎過一晚夜

但係宮崎大部份景點睇落都係集中南部
假如可以會想搭山幸海幸去
但係山幸海幸得一班晨咁早既車
由鹿兒島出發太chur 咁就第二日先去

第一日就仲未決定去邊好
高千穗峽淨去都成四粒幾五粒幾鐘車(由鹿兒島出發)
覺得有啲辛苦 睇下有無其他選擇
我係去到熊本站食嘢先,之後先坐市鐵去熊本城
熊本站裝修緊,裡面立立亂,要睇清楚d指示
食肆時間我唔知呀⋯⋯不過佢條商店街大把嘢食,應該唔會收得早

我係即晚來回鹿兒島至熊本,來回加埋兩個鐘JR車程
你係邊到買? 我搵過下縱橫遊好似最平,但佢要預早5個工作天買所以趕唔切了,打算係飛機先買 係咪加300yen? 不過你早一個月都book唔到連位,睇嚟都好full下,到時搭唔搭到就隨緣啦
係klook買 一個工作天就有

指定席一千yen一位
反正都遲 應該飛機買都得
我目標只係玉手箱山幸海幸啲好似好熱門既
想保險啲d先咁早book

毒遊單拖你一落機換pass即刻book試下有無漏網之魚都好
睇嚟真係好好食,你仲要專登再食多次 到時我又去試下先

你又講得啱,想像唔到爛成點tim 但交通方面會唔會因為之前地震而唔太方便? 同埋如果夜晚先去會唔會黑蚊蚊乜都睇唔到 定抽一日去熊本行下會好啲?
啫係你覺得唔值得去?
因為上面都見有位巴打叫我唔好上霧島曬時間,定係要租一日車呢
你時間多咪去下
只係真係好花時間
反而仙巌園同櫻島就正好多
冇野做咪去下
好多人都係由鹿兒島坐火車去霧島轉巴士上山嘅,包括我
睇清楚時間表就可以,值唔值得去見人見智
佢既六白黑豚一撚流
my advice,
1. 櫻島火山其實真係好廢 無乜咩睇 係d柑超好食

2. 霧島旅行人山莊超正 不過毒L無理由單挑浸溫泉 是但搵間溫泉酒店日日烚熟自己

3. 仙巖園好靚 個tour都值得join雖然只係講日文

4. 一定要去manga souko
鹿兒島嗰間係大到仆街 凌晨點鳩幾兩點都仲大把毒L
毒撚一個人浸温泉完全冇問題
我重試過一條撚去浸山卡罅無人温泉,同二萬幾yen嗰啲一泊二食
嘗試下啦 因為其實好多巴打都熟過我
啱啱睇下,霧島啲巴士班次真係好疏..見到景點同景點間嘅車程好似又唔太耐咁,如果踩單車/行路可唔可行 唔係自己揸車搞到有啲想棄
宜加睇緊啲特色列車,睇緊可唔可以盡量安排到搭住啲觀光列車去唔同景點。啱啱睇到指宿就想搭埋玉手箱號去,但好似要迫住cut咁啲指宿嘅行程 因為一日好似得兩班車,頭班10點開鹿兒島開,指宿尾班車3點返嚟 定其實可以去程搭觀光列車,翻嚟唔搭? (如果有位的話)
踩單車嘅問題係冇單車租,除非你自己帶

我上次去嘅時候係一朝早搭巴士去神話の里公園(9點左右)
再行路(一路落斜)去神水峽/霧島神宮巴士站搭巴士(差唔多12點)去高千穗牧場
喺牧場食完lunch行個圈出牧場(3點幾)搭巴士返去霧島神宮,最後先行霧島神宮(4點幾)
行完霧島神宮搭巴士去霧島神宮站,食完晚餐(7點)搭JR去鹿兒島(去到酒店10點)
一月先鹿兒島 景點太少。
踩單車上霧島,全部上斜,你之後D行程有排行架
我果時行程表係咁⋯⋯
(08:49)鹿児島中央駅坐(特急きりしま)去霧島神宮(09:35到)霧島神宮駅買一日乘車券坐巴士,由霧島神宮駅: (9:51開)到霧島神宮巴士站(10:04到),坐巴士(11:54開)去丸尾(12:09到)
去丸尾原因係我想睇個瀑布,好靚,好多水,因為落緊雨
其他地方你自己諗下,記得買霧島one day bus pass,出咗驗票口問車站員工買
玉指手箱一日有三班車喎
果時行程:
當日我一早由宮崎坐火車去鹿兒島,然後⋯⋯
坐(9:20)火車返鹿兒島中央(11:27到),轉車坐(特急指宿のたまて)(11:57)去指宿(12:47到),買巴士一日券,坐(13:10)巴士去神社前(14:01)到,坐(14:38)車去長崎鼻(14:54到),坐(15:39)去山川(16:02到),坐16:34火車返鹿兒島(17:43)到。
聽聞依家巴士時間改咗,你自己check下.

丸尾瀑布,間屋入唔到去,只可以遠距離影⋯⋯唔去無壞
呢到最好自駕去
回程唔搭咪得

一般車大約一粒鐘一班 唔好過尾班車就返到鹿兒島

我去嗰時冇乜水

不過因為水少所以可以行入上遊玩
都有幾個日本人玩水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞