[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
樓主肯定唔係靚仔
我都試過遮人同拒絕人
我遮會遮咩人呢? 就係手上拎住好多野, 行動不便, 老人家, 小朋友果類
有啲行得跑得, 我把遮本來都唔係大, 遮佢地反而拖慢佢地腳程

我點解要拒絕人呢?
因為兩個人用同一把遮其實好辛苦, 同你三唔識七又無理由痴實你, 搞到大家都要濕半邊身, 倒不如你自己遮好自己啦
最重要係, 我無帶遮出街, 遇著落雨, 呢個明顯係自己準備得唔夠, 自我管理嘅問題, 若果係路程長/超大雨, 我會去買把遮, 若果路程短/微雨, 就算數啦

BTW, 若果你試過幫我而被我拒絕, 唔係因為你唔夠好, 只係因為我唔需要, 唔該晒
懶好人滿足自己
好嘔
蝗會好樂意有人幫
毒撚先咁驚淋雨
都係睇樣架姐
之前試過遮條女 一遮佢就小鹿亂撞咁 差d遮埋佢上屋企
上次大雨 有女人叫我遮埋佢
我送到佢屋企樓下
我係好人
樓主應該揾我 今日淋到成隻狗咁
人地可能想自己行呢,咁都要比你話,唔係你想幫人人地就要比你幫。
香港人自幼就被灌輸「防人之心不可無」嘅概念
有人係唔鍾意領陌生人既情
我本身都預左濕/有時間換衫/唔驚病, 所以唔需要
做好自己就得 上嚟連登講呢啲肯定成班反社會人士屌柒你
以前讀中學嗰陣一日放學冇帶遮 嗰陣都幾大雨下 有個叔叔過嚟遮我 雖然只係行咗一條馬路嘅距離 但真係好感動 你哋做嘅好事係人睇到㗎 好多謝你哋咁温暖為呢個香港付出
當然我幫過其他外國人佢地都好 nice
自己去到外地唔識路都想有 local 幫吓

有一次喺旺角警署門口望住個鬼婆勁心急咁樣拎住個電話睇
原來佢另一部電話俾人偷咗
見到個map 粒點點去緊先達方向
唔使諗太多,有D怕俾同事見到亂講野,你知office梗有d八婆八公
又可能你把遮唔夠大,遮2個人行仲衰過自己跑
太多原因,唔使深究,你仲有咁嘅心已經好難得
淋少少雨駛死?
俾你遮埋 想行快兩步又要就住你
成個環保撚咁 想攞光環就強加自己思想喺人身上
反而有時係落雨嘅時候咁啱冇帶遮好狼狽
想問人一齊遮係又唔唔敢
俾盒啫哩
之後問要唔要遮你(啫哩)
話要就俾盒佢
點知你有咩企圖
屈錢之類
樣既問題囉
唔好乜都玩標籤啦,講事實就反社會人士
如果係幾步路就到有瓦遮頭,我都會寧願濕少少行快兩步 同陌生人貼住咁行都幾尷尬,唔貼咪又一樣係會濕。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞