[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
而家都唔會亂幫人

睇得出佢有需要

知佢需要我幫先幫

樓主要明白唔係個個人都係你咁諗

唔係個個人都冇乜戒心

你會接收人地好意

唔代表人地都會接受
人與人之間既隔膜唔係咁容易打破
香港人自尊心好重,唔受陌生人憐憫
支持
香港太少你呢種人
佢以為你係奇行種驚咗
繼續堅持落去
感染多啲人同你一齊幫人
成為咗大風氣
佢地就會習慣接受
做過同一樣野 果陣係夏天雨季橫風橫雨
事後個人話唔知點多謝好 我就叫佢第日落雨遮番有需要既人
都啱嘅
可能人地call 緊男/女朋友過黎呢
咁可能人哋真係唔使你幫手 , 佢哋都係拒絕你 , 冇對你惡言相向啩

樓主你遮人係好心 , 但唔應該期望每個人都要接受
好想識樓主, 試過勁大雨成班人等過馬路都冇人遮我
返到屋企濕到好似沖完涼咁
可能人地唔想麻煩你姐,又未必好似你睇得咁悲觀
不過我都覺得香港好心人愈來愈少同埋細膽,好大程度上係啲網絡公審嘅on9
唔關啲市民事, 係因為近年d 支那老千搞到個個都要保護自己, 見倒人有事都唔敢幫人, 亦怕陌生人埋身, 個個冷漠晒
試過遮個女仔過一條馬路,佢講好呀,之後雖然過左馬路大家唔同路,但係都叫幫過人,有份幫人既心係好緊要。

有時候可以考慮下日行一善,真正幫到人既同時自己都會覺得開心,係由心而發果種開心既心情
樓豬放心 我今朝都姐左位囡囡入地鐵站
好心有好報 成功在望
之前試過比條女主動遮
其實今日咁細雨
唔遮都得
多謝樓主呢d好心人, 上次落雨等小巴有位女士主動遮我, 真係好窩心
支持樓主!
有啲人就係想淋雨 或者怕尷尬
唔洗咁敏感嘅
其實唔需要真係唔係問題
但係駛唔駛用啲咁奇異嘅目光
好似當你變態咁?
唔可以好聲好氣講句: 我無需要啦,唔該?
其實唔洗諗到咁複雜
之前有人想遮我,但我見佢把遮好細
遮埋我其實2個都會淋濕
所以索性拒絕
有同感呀
以前讀中學都試過無帶遮 落巴士都有同校師兄師姐遮埋 勁warm! 自此自己都咁做 等其他人都唔駛咁狼狽
要繼續默默做 可能有比你幫過既人 都會效法返 就愈來愈多有心人
點會成日遮人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞