[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
如果咁樣我反而會覺得奇怪
個人覺得問一問會好啲
試過有次農曆7月14夜晚返到屋企附近無啦啦落狗屎 之後有個女既擔住遮行埋黎問使唔使遮埋 開頭都怕唔順路拒絕佢 不過佢話唔緊要啦 應該都係住附近架啦 於是乎我負責擔遮 行到最後原來住同一棟樓
真係好好人
你走埋去講低死,冇傘!我就有啦~
佢可能覺得你係正常人
同你講you're welcome~
因為我矮
我試過好心遮個男人過馬路
把遮差D 插盲佢隻眼
但係佢都有多謝我
香港人又燥 疑心又重 唉
係咪幾步路 如果係我都唔想麻煩人
Ching唔洗灰 香港地係愈嚟愈冷漠
識得關心其他人感受其實好好
反正把遮可以容納多個人 幫下人有咩所謂
但比人好人當賊扮係難受d
即使唔知幾時開始幫人係會比人話偽善
又話要睇樣啦 社會好需要有你呢d人
我自己本身勁宅 有比人遮過 就算想一個人都會多謝人先
最多講聲前面就到 快d去完目的地自己再走囉
講嘢圓滑d啦 香港人
狗咬呂洞賓者d人
有次我係街冇戴遮又開始落細雨
一位差唔多年紀的師兄主動行埋黎遮我
我即時講聲唔該佢點頭示意
全程冇出聲咁就行左三幾條街
心諗如果唔當時岩路都幾尷尬
其實唔怪得樓主
香港太多人偷呃拐騙
新聞幾乎日日見
地產 保險 金融 電話騙案 你諗到既幾乎都有
係咁既環境下 你叫人點樣唔提高警覺戒心 保護自己
反而我覺得香港人咁defensive係件好事
宜家既香港真係唔值得散播呢類正能量 因為你做好人只會俾人呃
記得有次初中放學
黑雨係安全島
成身濕曬
有個女人遮到我返屋企樓下
到依家格咗咁多年都記得好深刻
所以巴打真心感謝你會主動遮人
今日係中環有個靚女想遮埋我過馬路 我笑笑口咁講唔該哂 唔洗都得既 點解?係因為我唔想麻煩到人 自己冇帶遮 整濕埋人地 第2呢 我本身都濕哂 而且我做緊野 拎著架車仔行緊 咁岩係到開左個咁既post 咁就多謝多次果位靚女
我試過兩次,一次係巴士站等車突然落大雨
後面個妹妹遮埋我
另一次係十幾年前會考
無帶遮又唔識路
走去問個學生哥間學校喺邊
佢遲到都遮埋我去目的地
傻閪 屌你老母
其實係我唔好意思比你遮 咁都唔得? 唔好意思受人恩惠都係香港人既優點 總好過不知恥心 又食又拎
我今朝冇遮 都好想有人遮我
你冇錯 可能人地唔好意思姐

試過好大雨 倒水黑雨自己一把遮都濕晒
比個男人問可唔可以遮佢媽媽 (老婆婆一個) 過個馬路
最後有遮 都濕 L 晒
遮男人個case
其實係樓豬俾個女仔拒絕而作出來?
如果有人主動遮我 我會好感動
因為今日淋住雨去撘車無人遮我
樓主加油 我平時係街見到人需要幫忙我都會去幫手 香港需要你呢種人
我試過走埋去遮人 冇俾人拒絕 仲有講唔該添喎
英雄嘅本質就係多管閒事
支持你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞