[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
試過幾次落大雨無帶遮都有人問遮埋我好無人間有愛 自此之後如果我有遮見到人無都會行埋去問洗咪遮埋佢 好彩都無比人拒絕過 啲人仲好有禮貌咁話多謝 人與人之間唔係咁先正常架咩?
見到靚女冇帶遮既話一定狗衝過去遮佢
我好好彩 多事去遮人啲人都唔會走開同埋會多謝我

同埋無帶遮都有人遮我 盡量都會帶遮出街啦
可能人哋朝早趕時間姐 又唔諗到咁差
以前返IVE上堂有日落勁大雨
之後我後面有3個女仔用一把遮 明顯唔夠位
我就轉身話需唔需要,都係同一段路
睇到佢哋個表情都不知幾開心
不過遮完講句多謝就無下文了
咁我又未遇過唔肯俾你遮
Ur face, ur fate lot
樓主有愛呀
香港要有多啲呢種人
遮過兩個人,都冇試過你咁
但自己冇遮就開口問都冇人肯遮扮聽唔到
試過有次落大雨,有位叔叔無遮一直長企
然後我行埋去遮埋佢,佢唔該前唔該後

有次等巴士到我無帶遮
後面嗰位都願意遮一遮我

不過有時特登遞前幫前面遮雨
會有啲人選擇再行前少少淋雨
拒絕你都唔得
咁少事都要搵共鳴
我幾次遮埋人都冇俾人拒絕喎
我都會係街幫人, 好小比人reject
Aanyway, 要幫人首先要面皮層,你幫人唔代表人地一定要接受
認真我就未試過比人拒絕 多數都好有禮貌
其實係咪樓主你個樣比較惡或者真係可能比較毒呢?
利申 理性討論 無惡意
今朝都叫細雨觀塘區落狗屎喎
唔會 我試過遮人上巴士
我會比佢上先
你好心還你好心
人地有權唔接受,佢冇錯,你冇錯,
但你硬係要人接受既話就你錯
你話d雨突如其來都算啦
但今日天文台一早預測左會有雨
都依然唔理 唔肯帶遮出街
咁就係自己抵死
而家係香港,乜都屈一餐,點會比你幫
人地可能純粹唔想你遮佢 你就話人地既眼神好似當你係癡線咁會唔會有小小被害妄想症
當然都支持樓主繼續做呢啲行為啦 人間有愛嘛
不過人地唔想你遮又未必當你係癡線佬既
有啲人係鍾意淋雨既感覺
利申:鍾意淋雨 好舒服
香港人會對一d太熱情既野好抗拒

係街到遇到你唔識但對你好熱情個d係咩啊?咪就係sell你野 or叫你簽名跟住叫你捐錢個d咯

所以都好難免大家起戒心既

如果真係想幫到人或者轉種方式 問佢地洗唔洗遮埋你 etc,如果唔洗就由佢咯,冇得逼
欣賞樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞