[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
做好事從來唔應該有呢啲諗法,做好自己就得,人地接唔接受係另一回事
試過有靚女遮我
然後抄埋佢牌
97前既香港唔係咁
香港人好多都係咁,可能真係太多騙子故事
不過調番轉,有時落大雨無帶遮,叫人遮埋我都肯
想讓坐俾大肚婆, 之後個師奶話, 我未嫁架
試過遮埋人,但到左之後,條友唔該都冇句就走左
之前係公園比個男仔遮雨
我係咁同佢講唔該
可係咁岩因為只係兩步路佢地覺得唔好意思

樓主唔好灰心呀
香港好需要你呢種關心其他人既人咖
平日返工等小巴有遮開學生,通常對方少少尷尬跟住話好啊
其實個社會都需要多d愛
支持樓主
用把遮d水撥落佢背脊到
我唔覺得樣貌係絕對,就算樣衰你俾人感覺到有善意 係有心既 自己又需要遮 點解會因為你樣衰拒絕你?又唔係想溝你 就係香港人成日被迫害 搞到就算小事都要驚被算計 你呢d人就係一個例子 你話幾咁可悲

"I think it’s normal. We aren’t made of sugar, we won’t melt.”
試過遮一個女仔(佢趕住開會)
行行下突然巨雨
佢嚇一嚇橋實左
雙鋒頂實我右臂
我呆一呆望望佢
佢話「唔緊要啦,當係謝禮」
之後走左之後佢仲請我食多下餅
就話有緣下次見就交換電話
巴打真係philosophy 畢業

佩服
試過係夏天中午等巴士,隔離個阿婆開遮遮埋我
本身勁唔好意思想拒絕佢,個阿婆就話:「日頭咁曬,好易中暑啊」
其實呢...阿婆就唔夠高...我個頭...
成日都咁做 樓主個樣嚇親人定點
我都會遮人

不過其實仲係有好人好事
我琴日喺大圍炒車 成個人飛出去 後腦落地 即刻4-6個人圍住我問我有無事
你係人定鬼
巴打你做得好好啊
今朝冇帶遮 都好想有人遮吓我
有次夜晚夾完band
有咩住支結他 又拎住effect
一出西鐵站發覺落狗屎
企係度on99等

有個好心人主動問洗唔洗遮我,重話送到我去樓下都無問題
我好感激當時有人幫我
其實我仲好唔捨得人間
有次反歸落小巴 幾大雨 我懶型慢慢行
突然後面有人遮埋我 我一回頭 勁靚女
好尷尬咁行到佢樓下 然後就沒有然後 自此再冇見過佢 連佢咩樣都唔記得
支持樓主繼續

我都想遇多啲呢啲好人
見到第一版 低質回覆就知香港人係幾撚低賤啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞