[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
我試過打算過對面商場 但係落狗屎 雖然只係幾步路 但絕對會濕撚哂 仲要嗡住成日 隔離有個靚女 認得佢係同場 我就除左件褸 問佢有冇睇過假如愛有天意 然後就一齊好似假如愛有天意咁衝過去
我都有類似經驗呀!有次行街,有個伯伯跌左d硬幣,我好心幫佢執,條撚屌多謝都無聲重要啤撚住我搶翻D錢好似我要貪佢個幾蚊神沙
關你撚事咩 屌你老母

死撚開啦臭乞衣
I know that feel bro
多謝你心地咁好 係佢地以小人之心度君子之腹
希望你唔會灰心 繼續做好人
我都覺得人地未必有需要架嘛,可能行多一陣就到目的地人地話唔使,佢就出post話人究竟係真心想幫定純粹想做一個俾人讚嘅人
呢樣真
有時幫人真係要勇氣
被幫亦都怕差人人情,或者人地幫你係有其他意圖

特別係女性,之前試過遮過一個靚女
果刻都要鼓起勇氣
怕比人拒絕或者人地以為你有其他意思

當然,香港見得多支那式幫人被屈,我自己都好難避免
多數樣問題

其次係你把遮太細
人地唔想同你貼身咁行

其實人地係有權拒絕你好意
使唔使咁有 hard feeling 呀?
香港人係特別「冷」,
唔識既望下你就西面,
唔熟既見到打個招呼就畀人話"R friend",
同異性講句野就話狗公。

試過見到前面個阿叔行行下跌咗支筆,即刻踎低幫佢執,
條友thank you都冇聲,啤住我啤到我入𨋢,好似我偷佢野咁。

次次去完旅行返到香港一排都由熱情變到冷漠,愈嚟愈心淡。
點解唔係蒙古人種?讀多啲書啦
我都試過等車冇帶遮,跟住feel到後面個嬸嬸遮埋我,
我覺得唔好意思就行前D避開佢把遮
點知佢叫住我: 唔好郁啦,我遮埋你啦!
果下真係覺得人間有愛
其實可能你咁岩撞正啲怕醜個
怕人熱情
你埋去遮佢,佢唔知點好
唔講野個氣氛又好怪
所以行開等自己舒服啲
令人心寒
散乜撚野正能量
明知人地唔想理你就行開啦
想幫人都要諗多層自己個樣係點先去
我樣衰係咪唔做得義工
做人真係辛苦
this is the reality
你樣衰去義工就真係做義工
正常以上樣嗰啲就順便識吓人溝埋女搵埋老婆咁解啫
依句岩
一直都覺得大部分人幫人都係令自己個心好過/感覺良好,源於過唔到自己道德觀爭扎果關/旁人眼光
例如買旗或者環保撚就係依類人
人地唔需要 你就想強行去幫而唔開心屌番人轉頭
送禮勤咩依家
試過等車比路人叫我遮埋個學生妹
同個學生妹全程冇交流
尷尬到呢
我都試過傘人 一次係等小巴好大雨 前面個男人無傘硬食 所以傘埋佢 佢仲帶講唔該

另一次係街等過馬路傘個女仔 佢都帶講唔該 仲帶傾幾句

好彩未遇到樓主既情況 如果唔係真係之後都唔想做好人傘人
其實有機會係人地趕時間姐
始終你遮埋佢佢可能都唔好意思叫你行快啲就佢

我都試過咁樣
或者係人地唔好意思要麻煩你姐
唔洗諗咁多喎
不過樓主又唔駛諗咁多嘅 我之前都試過落雨嗰陣想擔遮遮埋隔離個阿叔 阿叔好客氣咁同我講話佢身體好好 幾步路就到屋企 唔駛我遮佢
社會文化背景影響, 陌生人表現善意會被視作別有居心。
日本都會有呢D情況。
😳
之前我都有遮過兩個人
第一個 西裝友
我問佢洗唔洗傘,佢話唔洗啦 兩步路就到 唔該曬啊細佬,之後望住佢入左畢架山峰

第二個 中年男子拎緊好多野

我話要傘? 佢話唔洗啦 我有傘 我老婆係後面,唔該曬你啊

小妹我 唔撚再遮人
香港人有時唔想無端端接受人地嘅好意
唔好灰心樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞