[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
我成日比人遮 好開心有樓主依啲人嘅存在令社會更美好
有次係街到等緊過馬路 落緊都幾大雨
隔離個女仔無遮 淋雨之餘其他人把遮啲水再滴返落佢到
個紅燈又等鬼死咁耐 於是我無出聲咁遮埋佢 起初佢呆左呆
之後大家一句野都無講過 個紅燈真係好耐搞到有啲尷尬
最後過左對面馬路有額遮頭 佢對住我90度鞠躬

樓主想幫人個心態係好 只係香港人而家乜都怕乜都驚
想借呢到多謝幾年前喺樓梯遮我嘅小姐 冇你我肯定病住返屋企
今日係太子近大角咀行緊去深水埗,見到有個女仔好狼狽咁跑緊過馬路,用條頭巾(好似食神基哥咁跑)黎遮雨,見佢咁狼狽四圍d人有遮都唔理佢就追快左兩步問佢去邊,原來佢係去聯合廣場,咁我就講左個大話話我去始創遮埋佢去,佢都係唔該前唔該後咁,一路都有傾有講
其實香港仲會有人幫人同接受比人幫,只係樓主遇到嘅都係怪人姐
如果今日個女仔見到呢段野,我想同你講,你好靚女
你遮完我會做咗我老公
山竹個日
我幫屋企返工車貨

見到小巴站有個婆孫等緊車
我好心叫佢地上車
因為我知道個日根本唔會有小巴 就算有都要等好耐
最後佢地拒絕左
唉 我個下真係好心淡
唔會問 直接遮
試過排隊等車遮埋後面嗰個,仲鬼咁好傾。香港地個個戒心大會提防,人哋唔接受咪由佢囉毋須介懷
試過等巴士落大雨 比人遮
好感動
好幾年前企係商場門口等雨停
有個男仔行埋黎問我係咪冇遮 問我去邊
答完之後佢話佢等緊朋友 朋友有排未到
可以遮埋我去再返轉頭 (10分鐘路程)
雖然好少事 但咁多年後我仲記得好清楚

所以我而家見到有人淋雨都會主動遮埋
都希望比我遮過既人 有機會都可以遮返人地
閣下有反社會人格?
香港人唔好放棄,加油
不了 遮人比人話搞到佢肩頭濕曬
今朝返工有位女士遮咗遮我過馬路,好感謝佢
你柒頭咪唔比你遮囉
講事實又反社會人格
岩嫁啦 繼續自己呃自己
樓主 其實香港好人難做 就算你有心我都真係未必受 萬一出起事上黎搞到大家就唔係禁好啦
有次落狗屎等雨停,都有條友問我去邊遮埋我記到而家
幫人唔洗睇對方意願我唯有幫伯母解決性慾
香港人已經忘記左所謂嘅人情味
有時想做好心其他人都覺得你另有所圖
而唔係多謝對方
講真...千祈唔撚好咁做...啲港女只會覺你借啲意溝佢...佢完全唔會感激你...
各位巴打千祈唔好一時好心,佢地就算係想揾人幫...都會揾個靚仔或洋腸...
我永遠唔會做呢啲扮大方嘢...因為我知最後幫完佢佢只係覺得你想揾著數!
唔想麻煩到心有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞