[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
三唔識七 難免會覺得尷尬
唔關男定女事
冇諗過原來會有人拒絕 除非好近幾步路丫叔丫嬸我都會去問使唔使遮埋佢,特別等巴士果時, 自己冇帶遮果時都好想有人幫我一把
我今朝都打算遮埋前面位女士,費事被人當成變態都係算數
怪就怪香港大多人無啦啦行埋黎sell野叫你捐錢叫你信主etc
依家一見到人行埋黎就會講唔使啦唔該
香港咁多痴線佬 拒絕都好正常啫

啲人發現時都會有啲驚訝
然後有禮拜咁講唔該
等緊車個時落狗屎有人問一句真係感動到呢世都記得
樓主好撚自我中心,你做好心就一定要人受?
而家咁多街頭騙案,大家自我保護意識強咗都係正常,寧願拒絕好人都好過俾壞人有機可乘
咁香港人就係咁既性格,唔鍾意同陌生人接觸又有罪咩
其實我都係想show off 我套西裝防水姐
大家步伐唔同會好尷尬
咁都係樓主個人主觀認為, 人地當佢痴線佬睇啫
可能人地純粹驚訝有人咁好心, 但都拒絕咁解
就好似有啲人講野大聲, 但佢唔係兇你, 係佢純粹大聲慣
玻璃心強國人, 人地用筷子食PIZZA都可以話有辱國體
同一件事, 每人感觀都可能唔同啫
睇樣啦你油頭毒撚咁樣係人都驚啦
好想見返以前大家都守望相助既感覺
回post 你都跟蹤到架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞