[香港人]都係想遮埋你唔想你淋雨啫

536 回覆
6283 Like 127 Dislike
我試過遮人冇野喎係咪你生得比較抽象
成日落雨都會遮人,都試過俾人遮
但未遇過靚女
之前都試過,不過係外國人
大家等緊巴士最初得微微雨佢就拒絕咗我,之後愈落愈大佢自己就行過嚟
最後吹下水,原來係土耳其人娶咗個香港女人
樓主好人

不過有時我唔想俾人遮係因為要貼得近,唔想同陌生人貼咁近
利申藍絲
呢d case一定關外表同個人嘅氣質事
其實好多香港人仲衰過大陸人
今日等小巴個陣太懶 唔想拎遮就咁笠左hoody頂帽企住淋雨 咁我為左唔想整濕眼鏡就望地下 跟住望到地下有個遮既影係我個影隔離 跟住望後面見到有條女遮緊我 我即刻講聲唔該 佢都微笑點頭 好彩有佢個人先無咁濕
好欣賞樓主有顆善心
以前中學我都遮過人
但大個咗反而無勇氣主動去問人洗唔洗幫
由呢位巴打既情況已經可以肯定 係香港唔需要有善心/同情心
一係俾班人呃呃騙騙 一係當你on撚9
試過夜晚放工行返屋企中途突然落大雨,要匿橋底避一避,有個阿叔同我一齊避緊但佢有遮,佢主動問我使唔使遮埋我,遮咗一段路佢去到小巴站而我仲要行一段路先返到去,佢想畀埋把遮我,但我拒絕咗話跑快兩步就好快到而且佢落車之後可能都要用遮

好多謝嗰位叔叔!
香港人仲係好有愛
係咪你個樣問題?我遮個人都冇俾人拒絕,仲好開心。
唔好放棄 社會係需要呢種人
點解冇人遮我
試過中學放學搭搭下巴士落雨又冇帶遮,臨落車見到個阿叔有遮問佢可唔可以遮到去附近天橋佢又肯,嗰刻真係感受到人間溫暖
唔洗咁介意喎
有d人可能驚尷尬
諗住都就返到屋企濕左身都冇所謂
我支持你嫁
成日無帶遮個陣都好想有人遮埋我,可惜無要淋雨
諗咁多做乜? 會唔會係你自己太自卑
鬼咩 而家愈來愈多蝗 你好心少少 人地都當你有咩企圖
咁多人俾負皮你就用下腦諗下自己講緊咩啦
我話唔洗 就真係唔洗 唔該
試過落大雨見到個阿伯用拐仗行得慢我走出遮佢

遮到佢去有頂巴士站我就走
佢係咁講唔該由遮佢講到我走都仲講緊
試過遮一個呀伯,點知佢係我面前喊,佢話成條街得我一個肯遮佢所以幫到人一定幫
You face your fate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞