《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
精神
小瑤聽到喱句,先至安心咁去瞓。

到咗第二日,小瑤佢真係乜事都無,唔似得琴日咁頹。

「真係好好多喎!」我不忘約定。

「梗係啦,休息陣就無事,係呢,今日我哋去邊啊?」唔知佢係咪因為有得出去玩先咁快好返呢?

「你想去邊啊?去海洋公園定迪士尼?」

「係咩嚟㗎?」

為免解釋咁多,我直接打開電腦google俾佢睇,睇咗陣,我以為佢會揀去迪士尼啦,因為迪士尼都係女仔鐘意去㗎嘛,又卡通又童話故事咁,點都係同女仔扯上關係,而且小瑤又咁細路女。

但出乎意料地,小瑤說:「喱個啊,啲海洋生物好似好得意啊,好想睇佢哋啊!」

「我仲以為你會去迪士尼添。」

「下?睇落都唔有趣。」

決定好去邊之後,我哋就起行。要知道我要請埋小瑤去海洋公園,真係洗我一舊錢啊……

雖然心痛,但值得嘅,講好咗要帶小瑤去見識下喱個世界嘛。

仲未入場,小瑤見到咁大個樂園就已經興奮得要死。

「哇!好大啊啊啊啊啊啊!」

「你依家見到嘅只不過係一半咋,後面仲有㗎。」我忍唔住笑佢傻。

「真係㗎?咁快啲去囉!」小瑤拖住我隻手,就係喱一下,開始認清我對小瑤嘅感覺。

喱一下,如果換著呀紫,我諗……我會覺得好甜,但頭先,感覺就好似拖住唦妹咁。

之前我以為自己可能鐘意上小瑤都話唔定,但頭先我好似無喱個感覺。

但小瑤並無察覺到啲咩,拉住我直衝門票處,我哋買完飛之後,經過大門口入去嗰陣,露出小朋友該有嘅興奮。

一路上,我好似帶住呀妹咁嚟玩咁,不過見到佢開心我都開心嘅,琴日嘅嗰份感動,看似喜歡上嘅感覺,並無因為咁而有更進一步。

我哋有去睇大熊貓,我仲取笑佢話,你睇下隻熊貓幾似你?

佢笑住咁打我,然後我係佢面前扮熊貓,一路睇,就一路嘈,打打鬧鬧咁。

我哋去對面玩咗成日機動遊戲,佢未玩之前,就話睇落好似好好玩咁,但一去玩啦,玩完返嚟又驚到乜咁。

小瑤撓住我隻手,好用力咁撓住,然後痴到好埋,口震震咁講道:「頭…頭先…真…真真係好得人驚,我個心仲跳得好快快…」

「都同你講,唔係個個都覺得好玩㗎,你唔玩得就去玩青蛙跳樓機啦。」

無錯,佢一嚟就打大佬,話要去玩跳樓機。

跳樓機一路上去,佢帶點淘氣地同我講,「你話呢,我哋升上去會唔會見到天堂啊嗱?」

「我呸,我仲未想死啊。」

「咁上面真係最接近天堂啊嘛,你睇下,我哋嚟個天越嚟越近啦。」

「你好掛住上面咩?」一下子我擔心起上嚟,我哋啱啱先熟咗,咁快就要走?

「無啊,我只不過計緊我同你嘅距離咋嘛。」

「我哋嘅距離咪依家咁囉!」我摵下佢手腎,由小瑤第一日嚟嘅時候,我就應該知道佢有一日係會走。

我哋存在住無論點樣都拉唔近嘅距離。

「你睇下,上面幾近我哋,話唔定之後你企高啲,我就會見到你呢?」

「咁我係咪都會見到你先?」我問道。

「睇下我俾唔俾你見啦,嘻嘻……」

「嘻……哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇哇!」

小瑤再次講嘢嘅時候,已經係落到地下嗰陣啦。

「你得唔得啊?」我輕輕扶住佢,點知佢就成個捱埋嚟。

「定我哋去睇海豚啊?」我提議道,因為無幾耐海洋 show就開始,順便俾佢休息下。細路女始終都係細路女。
番工啦
我仲係溫書階段
屌我都係,共勉之
final加油呀巴打
大家咁話
final忙撚到
一樣份卷炒到拉curve都救唔返
下個sem再努力
等retake再炒過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞