《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
樓豬
唔好棄故啊
我祝福完蔥仔之後,頓時感到好無所適從。

見住佢為自己嘅目標前進,而自己呢?

我哋放學之後齊哇哇咁行去老麥食雪糕,幾蚊雞嘅快樂,廉價但珍貴。

係我哋入面,睇得出蔥仔同小藍始終都係尷尷尬尬咁,互相避嚟避去。

「點算啊?」頭先行緊去老麥嘅時候,呀紫都行過嚟搵我。

見到呀紫搵我,我個心怒放係唔洗講㗎啦,而且佢仲好細細聲咁問,佢捱埋嚟嗰下仲聞到呀紫嘅髮香,好迷人兼陶醉。

「喂?」

「啊無,我頭先諗緊嘢咋嘛。」如果我哋都可以順利咁就好啦……

「做咩啊?」我問返呀紫,其實我係知嘅,不過扮下姐。

「前面啊,點算好啊?」

「我哋都俾緊機會佢啦,俾佢哋兩個單獨行。」我可以幫嘅就係咁啦蔥仔,你要加油啊!

「咁樣好咩?」呀紫不禁擔心,驚有咩萬一。

「都唔知啊,試咗先知嘛。」

「咩事啊其實?」小瑤插入嚟,係把口插入嚟。

「係喎,你仲未知。」呀紫將個情況話返俾小瑤知。

「所以依家諗緊辦法,等佢哋無咁尷尬囉。」呀紫同我都苦惱緊,咁複雜嘅嘢唔知點搞好。

「交俾我啦。」小瑤胸有成竹地說,喱股自信令我有莫名嘅不安。
「真係㗎?」呀紫信咗,「咁一陣交俾你啦喎。」

「得啦!你放心啦。」小瑤笑得好天真浪漫。

時間又返返嚟老麥,我哋都吹咗一陣水,我哋三個故意俾佢哋兩個坐埋一齊,製造機會。

我留意到,小瑤佢鬼馬一笑。

跟住蔥仔就成個人撞咗落小藍度,連人有杯雪糕撞咗落小藍度,搞到小藍成件衫都係雪糕積,我就知我直覺無錯,真係出事啦。

「Sorry啊,我…我唔係有心㗎。」蔥仔又再激嬲小藍,不過今次小藍啲火真係出曬嚟。

「妖!你做咩姐。」小藍毫不留情面咁話蔥仔。

「我…我賠返杯雪糕俾你啊?」蔥仔都唔知發生咩事,無情情就食咗個死貓。

小瑤仲未好似察覺到大件事,仍然沾沾自喜緊。

「唔洗啊!」小藍怒氣沖沖咁走咗入洗手間,氣氛直插落冰點。

「係咪呢,好心做壞事啦。」我忍唔住斥責仲未識醒嘅小瑤。

「下?佢哋都講返嘢啦,唔係咩?」

呀紫知道小瑤並唔係故意搞破壞,所以都幫住小瑤。

「算啦,小瑤唔係有心,佢出發點都係為佢哋好姐。」

聽到蔥仔一頭霧水咁,唔知頭唔知路。

「發生咩事啊?」

「你估都估到頭先發生咩事啦。」我都畫公仔畫出腸啦,「小瑤頭先諗住幫你哋,等你哋唔洗咁尷尬嘛。」
蔥仔知道之後,竟然無聲出,反而靜咗落嚟。

過咗一陣,蔥仔先講:「事先聲明,我嘅愛情你哋唔好幫我手。」

「我想自己爭取屬於自己嘅愛情,如果我需要你哋幫手,我會開聲,其他嘅交返俾我好無?」

「我想靠自己努力令小藍真係鐘意我,我相信我會感動到佢,唔好睇小藍平時男仔頭咁,其實佢內心好細膩,佢會知道點做先最好,所以……交返俾我啦,你哋想幫我嘅心我收到㗎啦。」

蔥仔比平時更加認真,喱一刻我都覺得蔥仔好有型。

「對唔住啊,我頭先唔係有心…我都係想你哋可以講返嘢咋。」小瑤依家先意識到頭先自己好心做壞事,一臉緊張地同蔥仔道歉。

「我知。」蔥仔溫和地安慰小瑤,「我明白㗎,我都無怪你,不過一陣要同小藍講返成件事啊。」

要講返成件事啊,我都有啲講唔出口喎…

過咗無幾耐,小藍就由洗手間出返嚟。但係小藍個臉色並無因為去洗手間喱段時間而有變化,臉色唔知係咪染上廁所嘅味道,好鬼臭。

「小藍,你聽我講啊…」蔥仔心急地想解釋,但小藍不加以理會。

「小藍。」我叫住小藍,然後頂一頂身旁嘅小瑤。

「小藍,對唔住啊,頭先係我唔好,諗住幫蔥仔,點知整到你咁,真係好對唔住啊。」小瑤因為咁樣而急到喊出嚟,佢都因為咁而好內疚。

小藍即刻講:「好啦好啦,無事啦,我明㗎啦。」

「我知道依家一時間要你接受我係好難,不過我會慢慢等,等你有一日會俾我感動到。」蔥仔嘅氣度,雖然依家感動唔到小藍,但都感動到我哋幾個。

「所以我哋好似返以前咁啦,如果唔係…都幾奇怪啊呵?」蔥仔語調輕鬆,一副胸有成竹的自信。

「嗯!」小藍都一口應承,之前嘅陰霾一下子消散曬。

「咁咪好啦!依家好返咪得囉!你都唔好喊啦。」我摸摸小瑤個頭,希望唔多唔少都可以安慰到佢啦。

我哋各自四散之後,得返我同小瑤,畢竟依家小瑤住緊我屋企,我當屋企多咗個細妹㗎,不過喱個細妹係少咁條神經咁,好難捉摸。

就好似依家咁啊,小瑤一副頹樣刻係塊面度,好明顯係話俾人知佢唔開心啦。

「點啊你,仲因為頭先嘅事唔開心?」

「我成日都做咩都做唔好,越幫越忙…」小瑤真心sad,落到嚟人間係有煩惱㗎啦。

「我哋呢,唔似天上面咁,咁開心咁幸福,無煩惱。基本上煩惱人人都有㗎啦,落到嚟感受下人間煩惱係咩一回事,係咩滋味,你就知做人其實唔易㗎。」

「嗯……我依家好似體會到啦。」

「我想繼續做好啲啊,人間的確好有趣,我每日都過得好充實。」小瑤笑得好滿足,佢嘅表情完全表露曬佢嘅內心。

自從小瑤嚟咗之後,我就多咗個伴,無咁悶,亦都慢慢習慣咗小瑤,融入埋我嘅生活入面。

從此我哋返學就五人行,上堂無聊就互相傳下紙仔解下悶。

至於蔥仔啦喎,一樣成日整蠱小藍,佢哋兩個又變返好似以前咁,一對歡喜冤家。
今日中文堂個老師要我哋作文,作一篇叫做「最感動的事」。

「你有無俾我感動過啊?」蔥仔用支筆吉小藍背脊。

「無啊!」小藍無佢咁好氣,但在我看來,小藍係幾受落嘅。

「我終有一日會感動到你喊啊,你睇住嚟啦。」

「咁就睇下你點作啦。」呀紫笑說,十分期待蔥仔會寫出咩文。

我同呀紫打咗個眼色,佢都明白我眼神嘅意思,等蔥仔寫完之後就直接搶佢篇文嚟。

「哇,又係啲咁老土嘅嘢啊?話咩自己病咗,然後呀媽無微不至嘅照顧?」我揶揄蔥仔。

我哋就係咁樣互相攻擊,令平時沈悶嘅學習氣氛入面帶點生色。

「你諗住咁樣就感動到我啊?我唔需要呀媽喎。」小藍都加入戰團,識講下笑咪好囉。

「但我需要你!」蔥仔好坦白。

「WOW!」我內心不禁歡呼咗一聲。

「一陣小測,我需要你幫手。」蔥仔成隻死狗咁。

屌,無出息。

我因為蔥仔一句說話,醒起一件好重要嘅嘢。

我拍一拍前面嗰個笨蛋小瑤,道:「喂!一陣小測喎,你得唔得㗎?」

「下?小測係咩嚟㗎?」

「屌啦星……」我擔心嘅嘢出現了,死啦,佢一陣小測會死無全C喎。

「喂喂喂,點算啊,」我努力向後面嘅人兄求救,「小瑤佢連小測係咩嚟都唔知啊。」

「已經救佢唔到啦。」蔥仔無我咁焦急,反而一臉輕鬆自在的模樣。
「點解啊?」我驚佢考得差跟住出去俾數學呀Sir照肺咋,佢最憎就係啲蠢嘅人,姐係小瑤。

「因為黃Sir已經嚟咗啦。」

「收埋啲嘢!一陣小測!」未見其人,先見其聲。

班上面個個都快手快腳咁收埋啲嘢,臣服佢嘅霸氣之下,黃Sir話老唔老,正值男人黃金時期,骨子裡藏著男人最真嘅味道。

一路測,我就一路睇住小瑤,生怕佢有啲咩事,但出奇地又咩事都無喎,我仲以為佢見到份卷會好驚訝添。

點知過幾日之後小測成績出嚟,條友仔仲高分過我!

換嚟係我驚訝不已嘅表情,唔相信眼前發生嘅景象,滿帶疑惑地問小瑤:「點…點解嘅?考得咁好?」

小瑤露出殺傷力100分嘅純真笑容,道:「喱啲我一早學過啦,我哋一早就要學㗎啦,不過啲嘢好死板㗎,我都無乜興趣去學。」

我太睇小佢啦,不過我再睇返佢其他科啲作業啊,又真係咩都唔識喎,唯獨數學係勁嘅。

枉我仲擔心咁多添……

「你哋知唔知我的少女時代啊?」小藍係臨放學嘅時候問我哋。

「有啊!聽人講好似好好睇咁喎。」呀紫和應著小藍。

「咁不如喱個禮拜日去睇囉?」小藍雙眼發光,壓抑不住佢內心嘅興奮。

「下?少女喎,仲要少女時代,好毒姐!」蔥仔嫌棄地道。

小藍打咗蔥仔個頭一下,不忿地道:「你識乜鬼啊!台灣電影嚟㗎,聽講劇情幾吸引㗎。」

「我都想去睇啊…但係我禮拜日…屋企人會唔俾㗎。」呀紫擔憂佢屋企人嘅阻攔。
加油
今晚再出
樓豬你去到邊?
「無事㗎,你話我哋要傾功課,或者出嚟溫書咪得囉。」

「幫你諗埋啦。」小藍笑得好鬼馬,一睇就知佢有備而嚟。

「咁……」呀紫仲猶豫,覺得咁樣唔係咁好。

「唔好咁啦,有幾何咁樣出嚟玩,一次半次唔過份姐,我一陣放學就去買飛啦!」小藍唔俾呀紫有任何思考嘅餘地。

「你啊,同埋你啊。」小藍指完蔥仔之後,就指埋我。

「預埋你哋㗎啦,啊…仲有小瑤。」

「我無所謂,你話事啦。」我坦白說。

「Yeah!」小藍好開心,而蔥仔見到佢咁開心,都傻笑埋一份,真係情痴。

我將頭先嘅約會同小瑤講,佢都無問題。

因為小瑤嘅衫唔多,所以我禮拜六就同小瑤出去買咗啲女仔衫,因為我都唔識揀,所以就求其買啲牛仔短褲同埋白T恤俾小瑤著住先,但小瑤又著得幾好睇喎,依家就真係有中學生嘅感覺啦。

我哋幾個會係假日出嚟嘅機會其實唔多,呀紫屋企嚴,好少會俾佢出嚟,咁既然唔齊人囉,我哋都無乜點約。

「係咪真係咁好睇㗎?」我質疑小藍。

「小藍話好睇就好睇啦!」小藍都未出聲,蔥仔就已經幫住佢。

「好囉!一陣唔俾飛你,你唔好睇啦。」小藍都唔係好惹嘅人物嚟,唔明點解蔥仔會鐘意佢。

「好好好,我睇。」我死死氣咁認錯。

「小藍你都敢恰,你真係唔識死。」呀紫在旁笑我。
我哋就咁係戲院前吵吵嚷嚷,等入戲院。

小瑤就企唔穩,坐唔住咁,我就走過去問佢:「做咩姐你?過度活躍症咁。」

「我未睇過戲啊嘛,感覺好似好刺激咁!」

對於小瑤咁嘅行為已經見怪不怪,不過見到佢咁開心,我都發自內心咁感到開心。我唔明白嘅係,小瑤嗰種開心係可以傳染㗎喎,佢開心嘅時候,心頭會感到一陣溫暖。

「我哋啲娛樂咪又係行街睇戲食飯,做得多都會厭㗎。」蔥仔做咩講個事實出嚟姐,等佢再享受下啊嘛。

「同你哋一齊嘅話,做咩都唔會厭㗎。」

我哋個個都忍唔住甜笑出嚟,心頭甜咗一下,就算喱句說話再老土,再骨痺都好啦,聽落都會覺得開心,加上小瑤一副天真嘅樣,好明顯係發自內心嘅,聽落更是受用。

「講喱啲!將來大把機會一齊啦。」

「仲有啊,你頭先真係好肉麻囉。」小藍口裡不停嫌棄,但笑得最開心嗰個係佢。

我哋好快就等到開場,所有嘢都準備好曬,爆谷汽水點會少,入到去嘅時候高朋滿座,好多人都討論緊預告點點點,睇完出嚟嘅時候班女都喊曬口咁,我哋嗰兩件都唔例外。

反倒小瑤悶悶不樂咁,自己收埋係一邊悶不吭聲。

我同蔥仔兩條麻甩佬就無喊到,不過係幾感人嘅,我自己都嚮往喱種愛情。

係戲院入面,我都有偷偷地望下呀紫,心裡面希望我哋好似男女主角咁相愛。

「點啊,頭先坐小藍隔離,有無出手啊?」我問得好挑釁。

「無啊,但喱套戲令我更加立定心要追到小藍。」原來蔥仔同我唔多唔少都俾套戲影響到。
「點解嘅?」

「我唔想我哋兩個變到好似套戲咁,畢業後仲要受住思念嘅痛苦,萬一一個唔好彩,就會成為你一生人嘅遺憾啦喎,」

「我唔想咁。」

我凝望住蔥仔臉上嘅表情,十分堅定,我知道佢真係會做,仲要做到120%嘅努力。

但小藍會唔會咁諗就唔知啦。

男仔嘛,喱啲感觸嘅情緒絲通常都會埋係心底;而女仔啦喎,好多時都係浮係面。

我哋每個人睇完套戲,感受都唔一樣,明白到唔一樣嘅嘢。

玩樂咗一日之後,頭先小瑤睇完戲出嚟悶悶不樂咁,但當我哋一齊去玩嘅時候,又無乜事,好似往常一樣。

初頭我以為無乜嘢,但我哋兩個返屋企嘅時候,佢又變得沈靜。

臉上嘅笑容俾小瑤收埋起嚟。

「做咩事啊?唔開心?」我關心地問。

「嗯。」小瑤搖搖頭,一副心事重重咁。

「講啦,少女心情就唔好收收埋埋啦。」我當小瑤好似細妹咁看待。

「有咩事同哥哥講啦好無?」

小瑤見狀,最後都係開口講。

「其實我唔明白咩係愛情,好多感情我都唔明㗎,甚至乎我根本無體會過……」

「親情、友情、愛情,我都唔知咩嚟,係天堂度,唔需要為喱啲感情煩惱,一切自有安排。但係落到嚟先明白到,體會到咩係親情,咩係友情。」

「頭先睇套戲,我係度諗,喱啲就係愛情?望住男女主角,我心入面有種酸溜溜嘅感覺。美好,但又悲傷。」

最估唔到嘅係,連小瑤都被受感染。

「我都唔係好明咩係愛情㗎,只係懂得佢係一種感覺囉,一種你想對佢好,想同佢一齊嘅感覺。」

「我想係喱段時間體驗一下,如果唔係,我怕我以後無咁嘅機會。」
加油樓主
頂你呢個故我等左成年
成日沉咗底差啲搵唔返
btw推
今晚再更新,出埋新年喱幾日嘅份量啦
大家新年快樂
加油阿
頃刻,我同小瑤嘅想法都係一致,都係唔想俾自己日後有後悔嘅機會。

「一齊努力啦。」我拍拍小瑤肩膀。

我哋沈思咗一段路,返到屋企之後又好似平時一樣,但我哋已經明白咗一些事。

返到學校,一切如常,蔥仔成日都有意無意咁靠近小藍,明眼人都睇得出啦,除咗小瑤。

「小藍啊,陪我去小食部買嘢食啦……我今朝無食早餐啊。」蔥仔扮曬可憐咁,嗰隻可憐係幾搞笑嘅。

「我又去!我都想食嘢啊。」小瑤真係呢……

我坐係度食花生食得好爽。

「有小瑤陪你啊。」

蔥仔聽到之後,睥住小瑤,目露兇光。深呼吸咗一下,吞曬啲嘢落肚,睇嚟頭先心裡面講咗好多嘢啦。

「我買埋俾你食啊?」蔥仔臉帶微笑,好盞鬼。

「都好姐!」天真嘅小瑤信以為真。

「去啦,去啦。」蔥仔講完之後,起身向前行,強行拉起小藍。

小藍表情好唔情願,但身體好自然咁跟埋去。

呀紫見到佢哋走開之後,然後輕輕拍我膊頭。

「嗯?」我開心咗一下,女神主動搵我喎。

「你頭先小測幾多分啊?」呀紫憂心忡忡。

「Okay啦。」我撒謊,我唔想俾呀紫知道。

「係你收埋份試卷之前,我見到啦。」呀紫佢係專登得佢兩個走咗先同我講。

「我……」一時之間,我唔識點樣反應,心裡面都清楚,呀紫都係為我著想,我其實係應該開心先係,但我亦都唔想呀紫擔心我,覺得我好廢。

「你啊!」呀紫又再打埋嚟,喱一下比頭先嗰個重手好多。

「唔好再咁樣唔著緊自己啲成績啦。」呀紫將說話講到好重。

「知道啦。」

「嗱,我就無咁多時間再幫你補習,但我會盡量出啲題目俾你,等你做。」

聽到呀紫為我做咁多嘢,一股暖意湧上心頭,開心得濟,忍唔住調皮起上嚟。

「做咩啊?學那些年啊?」我嬉皮笑臉著,最後就係食多一嘢。

「我睇唔過眼咋!」

「你淨係做我啲練習都唔夠㗎,你仲要自己溫書㗎。」呀紫佢扮曬惡咁,但其實對我好好。

我亦都唔想令到佢失望。
「仲有啊,你要打少啲波啊。」

「下?要打少啲波啊?」喱個要求對我嚟講有啲難喎……

「係啊!你聽唔聽話啊?」

我係心入面甜咗一下,道:「遵命!咁我今日就唔打波啦。」

「咩今日啊?之後都係啊!」

「你…快啲去做下練習啦,唔好浪費咗個小息啦!」呀紫別過面去,急急忙忙咁做佢眼前嘅練習。

感覺我同呀紫嘅距離好似慢慢咁拉近。

當我擰返個頭過返嚟嘅時候,我俾坐我前面嘅小瑤嚇親。

「哇!你搞乜鬼啊,咁樣趴係度,嚇死人咩?」小瑤趴係張枱度,可憐兮兮地望住我。

「做咩啊你?」

「好無聊啊,你哋又傾得咁開心,我咪係度望下你哋囉,又唔好意思阻住你哋。」小瑤股起兩頗以示抗議。

為免小瑤多想,我解釋道:「呀紫佢要我做練習,等我考好啲個成績咋。」

「哦…你要好好加油啊。」

「你悶嘅話頭先又唔跟埋落去小食部。」

「俾機會人哋啊嘛,我仲唔明咩……」

「你明就最好啦,幫得幾多得幾多啦。」

「咁人哋真係悶啊嘛……」小瑤又再露出可憐兮兮嘅模樣。

冷不其然,我膊頭又再俾人拍多下。
係呀紫。

今次佢嘅反應無頭先咁熱情,好似俾人淋場冰水咁,冷冰冰的。

「喱份係我之前補習嘅中文練習題,你拎返去做下啦。」

「哦…好啦,唔該曬……」我頓時不知所措,甚至乎係有啲驚。

「我去一去廁所。」然後呀紫就抱住冰冷嘅態度走咗去。

我閃出一絲念頭,呀紫呷醋?

因為我同小瑤?

唔會嘅唔會嘅,但……如果唔係嘅話,點解態度會轉得咁快?

跟住成日都無乜點同呀紫傾到偈,我同佢唯一嘅連繫,就係份練習。

我返到屋企都好乖咁做曬佢,仲溫埋書。

蔥仔叫我打機,我間唔中都會同佢打下嘅,但我頭先好堅決,好瀟灑咁同佢講:「我依定以學業為重,我係唔會打機㗎!」

「你收皮啦!溝女就溝女啦你,扮曬嘢。」蔥仔坐呀紫隔離,會知道都唔出奇,而且佢都知我鐘意呀紫。

「我係啊,你努力緊嘅時候,我唔可以努力嘅?」

「得啦,我明㗎啦,你溫書啦,睇你撐到幾耐。」好挑釁,姐係落戰書咁解?

「一定耐過你!」我好有信心。

「話時話,你覺得報唔報陸運會好?」

「下?你喎?平時都唔做下運動,之前陸運會又唔見你報過。」

「我想贏返個獎俾小藍啊。」透過電話,我都聽到蔥仔好認真。
所以我都好認真咁講:「認真咩?你嘅處女賽喎。」

「係啊。」

「你想報咩啊?」

「班際接力囉。」

「我屌!」跟住我就大聲咁笑出嚟。

「哈哈哈!你諗住靠其他人追返啊?」

「唔係點啊?喱個係我最有機會拎到獎嘅項目嚟。」

啊,喱條友仔又唔係出嚟搞笑㗎喎,佢又真係諗得幾周到,而且幾聰明。

「而且我知通常最快嗰兩個會跑第二棒同埋第四棒,所以我就跑第一棒或者第三啦,不過最好就第一啦,咁樣就靠後面啲人追啦,哈哈!」

虧佢仲笑喎,睇嚟佢都有曬全盤計劃,做兄弟嘅,把口就用嚟串柒柒,但隻手係用嚟幫人㗎嘛。

「咁你打算拎個獎送俾小藍?」

「係啊,中學喱幾年都無參加過啲咩,我想趁依家去做返啲嘢,成唔成功係另一回事,你有無做過又係另一回事,你無可能成日因為覺得自己做唔到,而唔去試下做㗎嘛。」

「但你諗住點樣送啊?你送佢都未必收啦。」

「咩啊,叫佢幫我保管囉,遲下俾返我咁囉!」

咁樣溝女都得?我俾佢吹到睥一聲。

「好,咪話我唔幫你啊,你自己都要特訓下啊,以你依家咁樣話要落場跑,我肯,其他人都未必肯啦。」
樓豬
樓主
你要記得你講過啲咩呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞