《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
文呢
文定老母
文呢
「嗯?」

「伸隻手出嚟。」

我照做。

然後小瑤好大力咁係我傷口到㩒落去,哇屌你老味痛撚到……

我輕輕郁一下都好痛,佢仲要咁大力㩒,我痛到彪曬眼水。

「哇!」我發出最後的呻吟。

隨即痛感就消散離去,唔見咗。

「咦,唔痛啦喎。」我嘗試大動作咁揮一揮隻手,真係唔痛啦喎。

「你做過啲咩嚟啊?」我問完之後就醒起……

「唔通你……?」我直覺話我聽,我應該無估錯到。

「你下次小心啲啦。」小瑤柔聲道:「今日係我比賽嘅時候,喺你哋俾鼓勵,所以我都唔想見到你受傷,淨係得今次㗎咋!無……無下次㗎!」

我見佢咁為我,又再次俾佢感動到。

不過呢,下次要整返好我,可唔可以唔好淨係整上半身?我下半身仲未好返啊其實……

喱啲咁仆街嘅心底話當然無講出口,都係講笑咁講,但佢嘅心意我確確實實咁收到曬。

「多謝你。」我用啱啱好返嘅手摸摸小瑤個頭,如同我今朝早對小瑤做嘅事一樣。

不過,今次多咗一份感激,同埋一種異樣嘅感覺……

不過我包扎位無拆出嚟,唔想佢哋問做咩事無啦啦好得咁快,佢哋實估到嘅。
可惜嘅係,我腳上嘅傷仲未好返,行路都係一拐一拐咁,腳上面仲有啲瘀青添。

我連上台拎獎都要蔥仔扶住咁行上去。

不過都好嘅,因為今之受傷先知道原來都有幾多人關心我,我未至於到無朋友,哈哈。

連以前班啊,黃社嘅人都會走過嚟關心下我,喱啲就係所謂嘅因禍得福?

下午嘅節目好少,所以好快頒埋獎,再加啲大粒嘢,姐係啲咩訓導啊、副校長啊、校長啊講返一輪廢話,就有得放學啦。

一放學,小藍佢就搵我哋一齊放學,喱個係好自然不過嘅習慣。

小藍搵到我哋,然後係度等埋蔥仔同呀紫。等咗一陣,其他人都陸陸續續走曬,都仲未見到蔥仔同呀紫。

「咁鬼耐㗎。」我不耐煩地度,我企都會腳痛啊。

「係囉,佢哋去咗邊啊?」小藍問道。

「唔知啊,我哋放學淨係見到你咋。」小瑤如實地道。

「我打俾佢哋先。」我拎出手機,撥打蔥仔個電話。

「個死人蔥啊,打佢手機都無人應。」

「咁我打俾呀紫啦。」小藍都自己拎手機出嚟。

「都係無人聽喎。」小藍道。

「搞咩啊佢哋……」我眉頭深鎖。

「咁點算啊?」小藍一臉徬徨,睇怕佢見啲人走曬,依家得返我哋,所以唔知點算啦。

「我哋返去先?」小藍提議道。
「可能佢哋去咗廁所呢,人有三急一時未到姐。」我係度兜。

「去個廁所都唔聽電話?」

「我都唔知啊,但一陣佢哋返嚟見唔到我哋咪慘?而且我都要蔥仔扶我返去,唔通你扶我咩?」我故意挑釁一下小藍,預計佢會知難而退,誰不知佢竟然回我:「扶咪扶囉,有咩所謂姐?」

我俾佢拋返轉頭,不過我都夠機智,瞬間就回道:「咁你扶我去廁所睇下蔥仔係咪度囉?順便去個廁所。」

「好啊。」小藍十分豪爽,一啲都唔介意男女之別。

然後小藍真係走過嚟扶我,明明係我提出嚟,依家反而係我唔好意思。

小瑤只好係後面跟住我哋,面有難色咁。

搞咗一輪,入面唔見蔥仔,我又去完小解,又揾唔到蔥仔佢哋。

「算啦,我哋邊行邊等啦,見唔到就由佢啦。」我咁樣同小藍講。

我哋返去拎返齊啲嘢,我將個書包放咗係看台。

執好曬啲嘢之後,隨即響一起一首動人嘅生日歌。

「Happy birthday to you ~
Happy birthday to you ~
Happy birthday to 小藍 ~
Happy birthday to you !!」

我同小瑤聽到暗號之後,即刻跟住一齊唱。

蔥仔係遠處捧住個蛋糕行過嚟,後面呀紫一邊拍手掌打拍子一邊唱生日歌,雖然蔥仔都有份唱,但我選擇自動過濾。

因為呀紫人靚聲甜,我都好自然咁將個目光放係呀紫身上。
小藍先是一臉驚訝,繼而一臉驚喜,雙手摀住自己塊面,見到佢咁嘅表情,我哋嘅計劃就成功咗啦,而且仲好有成功添。

「點啊?係咪好驚喜呢?」我同蔥仔得意洋洋地道。

「喂!姐係頭先……」小藍恍然大悟,就算佢依家恍然大悟都無用啦,感動嘅淚水都俾我哋搞到流出嚟啦。

就今日就已經整喊咗小瑤同小藍啦。

「你哋真係呢……好鬼衰㗎,要人等咁耐,一陣人哋真係走咗咁點算喎?」小藍好快就將滿是幸福嘅眼淚轉為笑意。

「我哋已經好趕頭趕命㗎啦,你睇下,我同呀紫都跑到出曬汗。」

我依家先細心一睇,我呀紫前面嘅陰都好明顯地唔整齊,同佢頭先嘅造型並不一樣。

「你就俾個面,今日就唔好再嬲啦。」蔥仔嘅言下之意,姐係話緊小藍平時成日嬲囉。

但依家嘅小藍仲邊會介意姐。

「你哋咁樣,我仲邊嬲得落?」小藍笑笑口地道,換著平時,可能手起刀落,一嘢打落蔥仔度添。

一個願打,一個願捱。

「再唔快啲吹蠟燭,就熄㗎啦。」小瑤同埋呀紫都拼命咁圍住個蛋糕,生怕運動場大風會將佢吹熄。

「快啲許願啦。」我提醒小藍。

小藍好快許完願,吹埋蠟燭,然後除咗小藍之外,我哋幾個係喱個無其他人,又大嘅運動場大嗌:

「顧穎藍!生日快樂啊!」
加油
新入嚟,天使好正,加油繼續寫
精神
4號晚再更新抱歉要你哋等咁耐
加油
「喂啊,好柒啊……」小藍怕醜咁講,我唔知佢怕醜係因為怕其他人聽到,定係因為我哋幾個咁痴線,但佢臉上嘅笑容說明佢並唔介意我哋咁白痴。

輪到切蛋糕嘅時候,蔥仔醒起啲嘢,然後問道:「下次生日輪到邊個啊?」

照咁樣輪,下次生日好似係輪到我,但無咁快我記得。

跟住全部人望住小瑤,我比較後知後覺,諗咗一陣先明白。

「小瑤,天使有無生日㗎?」最後都係蔥仔問。

「嗯……有嘅,但我哋從來都唔慶祝嘅,咪又係普普通通咁過一日。」小瑤對自己生日唔著緊。

「咁你幾時生日啊?」

「嗯……以你哋嘅時間計法……係,係6月18啊。」小瑤諗咗陣先答我哋。

「哦,咁有排啦!」蔥仔放心曬,然後命令式咁同我講:「仲望!切蛋糕啦。」

「小藍切咗啦咩?」

「切咗啦一早!」佢哋幾個異口同聲咁講,睇嚟我又係狀況外了。

剩底嘅尾刀,就俾我接手。

我同蔥仔坐係欄杆上面,手捧住佢哋切俾我哋兩個嘅蛋糕,開始大快朵頤地食起上嚟,而班女都好理所當然咁坐係凳度,隻腳都好自然放埋上欄杆度,幾咁舒服自由。

佢哋放曬啲頭髮落嚟,即刻帶俾我同蔥仔另一種視覺上嘅衝擊,一種不一樣嘅新鮮感。

呀紫佢放啲頭髮落嚟,十分之飄逸,唔講仲以為賣緊洗頭水廣告。

我同蔥仔都睇到呆咗係度。

成個傻仔咁拎住個蛋糕呆咗係度,直到小瑤問:「你兩個做咩唔食蛋糕啊?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞