《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
「啊無……」蔥仔同我先回過神嚟。

「係喎。」蔥仔忽然間細細聲係我耳邊講,「你一陣要多謝返呀紫啊。」

「下?點解聲?」我細細聲問返佢。

「一陣你就明㗎啦。」

我哋一邊食蛋糕一邊吹陣水,小藍當然有講埋啲肉麻嘢,又話好感動好驚喜啦,我哋之間嘅感情搵唔到一個理由去解釋曬所有因由。

緣份係一件好神奇嘅事,將好多估唔到,但又順理成章嘅巧合,巧妙地湊合埋一齊,成就咗我哋依家嘅友情。

我諗,喱樣「巧合」,先係最珍貴嘅嘢吧?

最後我哋幾個當然少不了合照,俾壽星仔可以擺上ig呃下like。

夜色好快就偏黑,意味住我哋都差唔多要離開。

我哋一邊行去搭車,去到後尾就分開兩邊,蔥仔同小藍順利,所以佢哋兩個一齊返,剩底嘅得返呀紫、小瑤同我一齊返去。

「呀,我頭先行過萬寧幫你買咗支藥酒,我婆婆佢都係用喱隻,去瘀好有效。」

呀紫佢係書包拎咗支藥酒出嚟俾我,全新,未拆封過。

我明白曬所有嘢,頭先蔥仔同我講嘅,係指喱樣嘢……

呀紫仲專登出去幫我買支藥酒,又要買蛋糕又要買藥酒俾我,一定好趕頭趕命。

我感動地道謝:「多謝曬。」

雖然只係好小事,但內裡嘅心意深遠,看似朋友嘅在乎,但實際慢慢開始超
越朋友間嘅介線。
返嚟抖咗日先出文Sor 聽日繼續出
希望可以多返啲正評啦
「藥酒有咩用啊?」小瑤面色好似唔係幾對路,講嘢有氣無力咁。

「小瑤?」我叫住小瑤,做咩事呢佢?

「我有啲暈暈地,同…同…同埋無…無乜力…」明明頭先食緊蛋糕嗰陣都無事㗎。

「我哋搭的士返去先。」我有點緊張地同呀紫講,呀紫都明白。

「咁我自己返去先。」

「洗唔洗一齊搭的士?」我關心地問。

「唔洗啦,我自己搭車返去得啦。」呀紫微笑地道,佢嘅笑容真係好有殺傷力,令人無從抗拒。

「咁你返去小心啲啦。」我扶住小瑤講,但其實我隻腳咁痛緊,但小瑤睇嚟仲嚴重過我。

「嗯。」

「啊,多謝你支藥酒。」我再次多謝呀紫,我望住呀紫雙眼說道,就咁互望咗眼,我都感到陣陣愛意,不過喱種愛唔一定得「一種」……

唔知啦,答案從來唔會咁簡單就話俾你知,知又好,唔知又好,享受當下更為重要。

以後當你知道個答案嘅時候,可能喱種感覺已經不復存在。

「好好用啊。」呀紫再一次叮嚀我,然後就轉身離開了。

我快快手係附近搵架的士,我自己都撐唔到幾耐老實講。

幾經辛苦,終於返到屋企,我扶小瑤落床到休息,佢嘴唇無乜血色,天使都會病……?

「你點啊?洗唔洗去睇醫生?」
「唔……唔洗。」

「但你咁樣點會好啊?」我始終都認為去醫院會好啲。

「過兩日就會好㗎啦……」

我都係搵呀媽問下佢點算好,我唔想小瑤有咩事。

另一邊廂。

蔥仔同小藍一齊行去搭小巴,一邊行嘅時候,蔥仔一路盤算緊幾時送小藍份生日禮物好。

「係呢,你生日許咗咩願望咩?」蔥仔平時牙尖嘴利,依家單獨同小藍一齊就顯得笨拙。

其實小藍都一樣感到尷尬,生怕蔥仔又會突如其來嘅表白會令到佢手足無措。

「邊有人會講㗎,講咗咪唔靈囉。」

「哎……」蔥仔唔知講咩好,本來已經同自己講平常心㗎嘛,但係一到咗喱啲時候,就會緊張。

今日真係少啲心力都唔夠啊。

「送俾你啊。」蔥仔努力裝出好自然咁樣,但係拎個獎牌俾小瑤嘅時候,隻手都係度抖顫緊。

「下?送俾我?」小藍十分訝異,勢估唔到會送獎牌。

「嗯……生…生日禮物啊。」

然後蔥仔頭腦一熱,衝動地拎起獎牌,將獎牌套落小藍度,直接由頭一路套到落項到,快手快腳,小藍都未嚟得切反應。

「喂啊……」小藍無機會話唔要,蔥仔亦都無俾機會小藍開口。
「嗱,喱個係我人生第一個獎牌嚟㗎,唔準唔要啊……」蔥仔把口講得太急,搞到小藍聽得唔係咁清楚,但佢都明白嘅。

「睇得出,你平時連跑下都懶,我都奇怪你點解會無啦啦參加陸運會㗎啦。」

小藍拎起個獎牌,望住個獎牌笑,笑得好傻,但心頭係甜絲絲嘅。

「個獎得來不易㗎!」

「知你努力咗好耐啦……」小藍仲陶醉嘅時候,蔥仔接住用音速嘅速度講道:「要夏晨仆街先拎返嚟㗎個獎!」

頭先大好嘅感覺都俾佢喱一句瞬間平熄曬,「屌你啦!」

小藍因為俾佢壞咗個心情,繼而嬲起上嚟。

「好啦好啦,唔好嬲啦,俾下面個獎牌啦,同埋今日你生日我仲走出去買蛋糕添。」

小藍清楚,蔥仔真係為佢做咗好多嘢。

佢醒起之前夏晨講嗰返,試下為蔥仔諗下。

其實夏晨講得無錯,雖然蔥仔成日激嬲佢,但係得蔥仔先忍受到佢咁嘅臭脾氣,打不還手罵不還口。

而且為小藍做咗好多嘢,小藍儘管再口是心非,但都係受落嘅。

「多謝你。」小藍低著頭,細細聲講道。

蔥仔聽到之後,頓時開心曬,頭先仲煩緊唔知點開口講話送個獎牌俾佢。

「咁你送咗個獎俾我,咪無獎牌囉?話曬喱個係你第一個獎牌,亦好有可能係最後一個喎。」

機警嘅蔥仔早有準備,從冷衫入面拎咗個獎牌出嚟。

「下?點解嘅?」小藍算唔到喱一步。
「我社際都有獎啊,哈哈!」蔥仔得意地笑,但佢唔知咁樣又再激嬲小藍。

「哼!姐係我喱個都無咩特別姐。」小藍知道後更覺得喱個獎牌好隨便,感覺就好似係多出嚟嘅獎牌,先送俾小藍。

小藍真係除返個獎牌落嚟,俾返蔥仔,然後走咗去。

本來高興到不得了嘅蔥仔,一時間呆咗咁企係度,唔知俾咩反應是好。

遲鈍嘅佢,慢幾拍先識得追上去。

「唔係咁㗎小藍,你聽我講。」除咗用啲老土電視劇嘅手段外,蔥仔真係唔知點做先好。

蔥仔拖住疲累嘅身軀,追去小藍前面,望住小藍生氣嘅眼神,認真地說:「喱個獎牌絕對唔係隨隨便便㗎,你知我啦,都唔係做運動嘅料,如果淨係得一個班際嘅話,一定會拎到獎?如果拎唔到獎咁點算喎?」

「我想送啲有意義嘅生日禮物俾你,當我知道你生日咁啱係陸運會嘅時候,我就已經計劃好諗住將個獎牌送俾你,我仲特登搵夏晨同我特訓㗎。」

小藍臉上因為生氣而變得崩緊嘅表情慢慢緩和落嚟,抱住懷疑嘅語氣問道:「真係嘅?」

「梗係啦,我第一次拎獎嘅獎牌點會隨隨便便就送出去先得㗎?」蔥仔諗住扮嬲返小藍,然後擰轉頭走。

「哦,你咪嬲囉!」小藍兇一兇,蔥仔就好似死狗咁行返嚟。

「既然你送咗俾我,就係我㗎啦!」小藍諗住拎返個獎牌。

「等陣先!你會唔會又好似頭先咁唔要佢㗎?」

「唔會啦。」小藍都收起咁惡嘅態度,一路以嚟,佢都對蔥仔太惡,但蔥仔一直用佢嘅溫柔方式慢慢走向小藍。

蔥仔再一次幫小藍戴起個獎牌,不過今次唔再係心急,而係慢慢幫小藍戴起佢。
今次,佢哋兩個嘅心慢慢開始靠近。

幫小藍戴起個獎牌後,蔥仔不捨地說:「我都唔捨得將佢送俾人啊……」

「做咩啊?咁快就後悔啦?」小藍笑得好甜,佢將喱份甜意包裝成玩笑。

「唔係啊,我唔會後悔,因為比起個獎,你更加重要。」蔥仔認真地說,唯獨認真,才能夠將自己真正嘅心意傳達出去。

「我係唔捨得我努力咗咁耐嘅成果姐,不過好彩最後都有收成,哈哈!」

「超,對我咁好做咩姐?」小藍明知故問。

「你知㗎,你又想我再講多次啊?」

「講…講多次又無妨嘅……」今次小藍比之前更加細聲,所以蔥仔今次聽唔清楚。

「你講咩啊?我聽唔到啊。」蔥仔生怕唔知聽漏咗啲咩,可能一陣又激嬲小藍,於是追問道。

「無啊,無嘢啊!」小藍聲線帶點嬌柔,開始似返個女仔。

「喂啊!我真係聽唔到啊……」

佢哋就係咁樣你追我逐咁,都係未有一個結果。

依家小瑤仲係痛得好辛苦,我陪係佢身邊一段時間,但仲係發緊高燒,周不時都要拎水俾佢飲。

「喂,你真係好嚴重喎,不如帶你去睇醫生啦。」我緊張地道,見到佢病到咁,再唔去睇醫生我驚佢有事。

係唔係唔習慣人間嘅氣候呢?定香港空氣污染好嚴重?搞到佢如此尊貴、敏感嘅身軀頂唔順呢?
「唔洗啦,我抖返一日就無事。」小瑤依舊有氣無力,見到咁我更是徬徨。

「唔得!你都病到咁,我帶你去睇醫生。」我可能自己順便都要睇埋。

「我依家都無身分證,就……就算去到都無用啦……」

小瑤如此一說,我就反駁道:「你有超能力㗎嘛,你實有方法嘅。」

「我無啦……」

「下?咩啊,你點會無姐。」

「你記唔記得我今日幫你整返好個傷口啊?」小瑤會再次提返起,唔通係因為咁?

「其實……其實我唔應該幫你㗎,咁樣係違反大自然嘅規律,姐係就算有人係我面前死,我都唔可以幫啲咩手,所以我依家先會搞到咁……」

我頓時語塞,本來諗咗好多勸小瑤去睇醫生嘅說話,但全部卡喺喉嚨到,講唔出口。

「你做咩咁傻啊?搞到自己病。」

如果我知道會有咁嘅結果,我就唔會要佢幫我啦。

我疼惜地摸摸小瑤個頭,佢真係一個大傻瓜嚟。

「放心啦,我抖返一日就無事㗎啦,所……所以啊,唔洗去睇醫生啦。」

「你真係呢……」我唔知講咩好,只好用咁樣去掩飾自己嘅感動。

「聽日同埋後日都放假,等你好返就帶你出去玩啦。」我想做返啲嘢嚟報答小瑤。

「但你隻腳……」就算小瑤病緊,都不忘擔心我傷勢。

「放心啦,我有呀紫俾我嘅藥酒,好快都會無事㗎啦!」我氹住小瑤先,其實邊有咁快好啊,都要死頂㗎啦。

「哦……咁好啦,係呢,點解聽日同後日都會放假嘅?」小瑤好似聽到有得出去玩,個人比較有返啲精神。

「不嬲陸運會之後都會放一日假嘅,俾啲運動員休息返一日,但後日呢,就係教師發展日,所以好彩連放兩日!」我解釋道。

「好……好啦。」小瑤微笑著,用氣聲績說:「咁等我好玩帶我去玩啦。」

「你係會好返先好啊……如果你聽日仲唔好玩,就無得帶你出去玩㗎啦,就帶你去睇醫生㗎啦!」

「知啦,我實會好返……」

然後我同媽咪輪流照顧住佢,到咗第二日傍晚到啦,佢又真係好返曬喎,龍精虎猛咁。

我嗰陣係廳到睇緊電視,小瑤好似啲精靈咁跳出嚟,嚇我一大跳。

「做咩姐你?」我係俾佢個on9樣嚇親,「咦?你好返啦?」我放低手上嘅薯片,走過去望下佢。

「真係咁神奇?一個鐘頭前入去睇你仲係床度死死下嗌飲水㗎。」

我再一次驚嘆:「哇,喱個世界真係無奇不有啊。」

「咁聽日係咪有得出去玩啦?」小瑤好興奮咁同我講,隻眼碌到大一大。

「係,我應承過你㗎嘛。」我唔會食言嘅。

「耶!有得出去玩嚕。」見到佢就諗起細細個會好期待學校啲一日遊咁。

「你好好地休息下先啦,雖然睇落好似好返曬,但都抖下啦,養足精神聽日出去啊。」我叮嚀著。
推一推
G持

好多嘢做
我都係,已經兩個禮拜無入黎推
btw巴打仲咁堅持
我想睇到結局
我仲等緊台灣故
係喎
你有無推嗰邊?
佢未開新post唔催佢啦,重質不重量最緊要唔好棄
聽日考完試再更新
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞