《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
晏啲更新
ok!
係我準備去搵釘嘅時候,小瑤就食完飯返嚟。

「Kero,要比賽啦?」小瑤見我諗住出去,於是問道。

「未啊,我去拎釘鞋,一陣要返嚟著鞋。」然後就匆匆去搵釘鞋。

搵完之後就已經第一次召集啦,我返到去急急忙忙著好鞋,小瑤係隔離緊張地道:「你加油啊!一陣用盡全力啊。」

「知道啦,你喱啲說話我頭先都有同你講啊,我會唔知咩?」我淺淺一笑。

「咁……咁人哋真係想幫你打氣啊嘛。」小瑤好是著緊,我感覺得出。

「知啦,我會俾心機㗎啦。」我摸摸小瑤個頭,好似呀哥摸細妹個頭一樣感覺。

然後我就急急腳咁走,因為真係趕時間。

誰不知小瑤係我身後嗌道:「Kero!加油啊!」

瞬間瘀曬皮。

好似係度叫緊外星人咁,仲要係叫隻傻瓜外星人。果不其然,周遭嘅人望實我,有啲仲帶點笑聲。

「知啦。」我尷尬回完之後,就走了。

我知小瑤係關心我姐,但真係好柒啊媽咪……

去到召集處,蔥仔佢哋已經準備好曬,但蔥仔就粒聲唔出咁坐係度,神色崩緊,唔洗問都知佢淆緊底啦。

「點啊?準備好跑社際接力未啊?」我串道。

「下……?咩啊?」蔥仔依家先識得反應過嚟。

「話你淆底啊!」
「咁真係緊張啊嘛。」

「第一次難免會緊張啲,放鬆啲啦處男。」

「你第一次唔緊張嘅?」

「你打個飛機咪唔緊張囉。」

「唉,你唔明㗎啦,你都唔記得咗第一次嘅緊張感啦。」蔥仔出奇地一語中的,初初我玩短跑嗰陣我都會緊張,但已經好耐以前,所以依家係蔥仔面前,我可以好輕鬆咁叫佢唔好緊張啦,慢慢就慣㗎啦,其實都無理過蔥仔感受。

「係,你依家緊張無問題,但你落去到場嗰一刻,你要十分專注,投入。」我認真地說。

「你放心啦,後面交俾我哋就得㗎啦!」

「知啦。」蔥仔口講話知姐,但最後咪又係繼續緊張,算啦,慢慢佢就慣,諗通就得㗎啦。

我哋落到場之後,就各自各去唔同嘅線,所以我都唔知蔥仔佢點,希望佢無問題啦。

我望住隔離同我一樣跑最後一棒嘅同學仔,個個都胸有成竹,雙眼有神,唔洗同人講都知佢好有自信。

比賽前,鬥嘅係氣勢。

我都扮個不可一世嘅樣出嚟,嚇一嚇佢哋。

原地拉下筋,跑幾野,show出自己有幾咁專業!

係遠處,見到第一棒嘅人已經開始蹲低,準備緊起跑。

我哋都聚精會神咁留意住比賽,企返係自己個位度。

唔洗好耐,就聽到比賽嘅槍聲,一下子就進入緊湊嘅氣氛,我都俾喱種急促嘅節奏搞到有些少緊張。
第一棒、第二棒……

好快就去到第三棒,我哋係第二線道,第三棒入彎嘅時候我哋佔有優勢。喺不遠處,我見到我哋班嘅女仔,算係爬緊頭,不過好快俾第一線嘅人追上,內彎要過人比較快,所以真係無法子。

一瞬間佢已經跑到接棒區,我都準備好接棒。

我開始起跑,因為佢係女仔,所以我都盡量就返佢速度。無意外,順利接到棒之後,就起勢咁向前衝。

我一跑嘅時候,前面得第一線嘅男仔,而旁邊係無人,姐係我哋依家係第二名。前面第一嘅男仔距離我不遠,我只顧著用自己全力去接近佢。

當你接近佢之後,就可以超越佢。

慢慢地,我拉近咗同佢嘅隔離,咁樣追逐拉扯下,好快就已經臨近終點。

正當我諗住用盡力,向前壓嘅時候,突然一下子失平衡,成個人向前仆。

但咁樣仆唔係向前碌,而係成個人向前滑,地面仲要係凹凸不平嘅,痛楚直接傳入我大腦入面。

我見到已經有一個人爬咗我頭,我第一時間嘅反應就係起身跑埋落去,根本顧唔到身上嘅傷勢。

現實中,根本無咁多時間俾你諗要做啲咩,一係就繼續趴係度,直接俾人爬曬頭,一係就盡埋最後一分力。

基本上遇到喱啲情況都係靠臨時反應、下意識去做嘢。

唔似得啲動漫,姐係有套講籃球嘅,每一步都可以思前想後,諗好多嘢。係分秒必爭嘅運動入面,第一反應尤其重要。

本來諗住可以搏返個第一返嚟,點知依家得返個第三。

我一衝線之後,蔥仔先啱啱喺第二棒區行返嚟,佢見到我手臂上面滿是傷痕,即刻走過嚟。
你好捧場
作者需要嘅係支持
btw推

「喂,你搞咩啊?」蔥仔緊張地問。

我笑笑口道:「無嘢啊,咪仆街囉。」

「仆街啦,你個仆街仆街啦。」

「頂!」我俾佢喱句整到我笑咗,嗰一下係令我短暫地忘記傷痛嘅。

蔥仔都好識做,識得扶下我。

我哋慢慢行返入觀眾席嗰邊,呀紫同小瑤即刻衝過嚟,緊張地問道:「你點啊?」

「Kero,你有無事啊?」

「小事姐。」我裝作堅強,就算痛到仆街,都唔想佢哋擔心。

「你流曬血都話無事?」呀紫見到我手臂上嘅傷口流好多血。

我頭先有睇一睇個傷口,成個傷口白曬,但無出血,點知依家過一排,啲血就係咁流,依家手臂好似瀑布一樣。

「哇……」小藍見狀,驚訝到叫咗出嚟,「快啲去醫療室啦。」

「傻嘅咩,喱度運動場邊有醫療室姐?」蔥仔又串小藍,佢真抵打。

呀紫因為小藍嘅提醒,即刻醒起:「喱度都有救傷隊,快啲去救傷隊嗰邊!」

佢哋幾個即刻帶咗我過去,我強忍痛楚,任由醫療隊嘅人幫我包扎,而佢哋就係一旁緊張兮兮咁望住我。

後來知道我無咩事之後,就無再點理我,掛住係度傾偈,班友仔真係呢。

我包扎好之後,就同小瑤返去黃社,沿路上佢神色嚴峻,同平時活潑嘅佢成反比。
但我已經無咩力氣再去問佢咩事,等我返去坐下抖陣先啦。

我原以為返到去之後,小瑤會好啲,會關心下我啦,點知越嚟越惡……

「小瑤,可唔可以幫我拎支水過嚟?」我隻手好痛,郁一下好吃力。

「自己拎啦!」佢一副嬲嬲爆嘅樣,我都唔知幾時得罪咗佢。

「哦!」我有啲頂唔順,無啦啦發咩神經,所以我都好悔氣咁同小瑤講。

我強忍住手邊嘅痛楚,慢慢伸隻手去書包度拎支水出嚟。

小瑤見狀,即刻幫我拎支水出嚟,然後自己霸住唔俾我。

「喂……」我低吼一聲。

小瑤由我語氣中聽得出嬲嘅感覺,於是乎佢都坦白。

「邊個叫你唔好好地照顧自己身體,你知唔知你整親之後我幾擔心啊?」

「你知唔知我頭先幾驚啊……」

「我咁大個人都未層咁驚過……」

小瑤講著講著,雙眼開始紅起上嚟,眼淚係佢眼睛周邊打轉緊,嘴唇時而緊閉,委屈全都藏喺心裡面。

小瑤嘅溫柔當堂令我心都軟埋,頭先發兇都全部吞曬落肚。

「仲要咁兇對我……」佢講完喱句之後,淚水終於忍唔住,順住佢臉龐一路滑落嚟。

「好啦,對唔住……係我唔好。」我盡是內疚,但唔知講咩好,我亦都唔識點樣安慰女仔,最怕就係見到女仔喊啦,嗰一刻覺得自己好衰。

竟然搞到咁善良嘅小瑤喊,整喊天使會遭天譴㗎。

「我都唔想整親㗎嘛,邊個想整親自己姐。」
「我唔理啊!」小瑤喊完之後又嬲嬲爆咁。

我睇到出曬神……小瑤咁樣真係好可愛。

我諗,小瑤唔單單係樣貌可愛咁簡單,而係成個性格都好可愛,好討喜。

「罰你無得飲水。」佢講完之後,我先醒過嚟。

「下……?我依家好口渴啊。」

「你想我一陣又病過?」我威脅佢,「我頭先跑完好攰啊大佬。」

小瑤聽完,既無奈又無助咁望住我,扁著嘴,一臉極唔情願咁遞支水俾我。

「幫我開埋啦,我隻手依家咁樣點開啊?」見到小瑤咁緊張我,我暗爽咗一陣。

小瑤逼於無奈咁幫我擰開個蓋,然後遞俾我。

當我手握水樽嘅時候,我已經連水樽都揸唔穩,隻手震震下咁,好是吃力。

小瑤見到咁真係於心不忍,跟住同我講:「你過嚟啦。」

然後小瑤就走咗出去,我完全唔知發生咩事,問道:「做咩事啊?」

小瑤無理到我,連回個撚頭都無。

於是乎我就跟咗上去,小瑤一路向上面走,神神祕祕咁,搞到我好奇心越嚟越重。

最終係去返今朝我同小瑤熱身嘅地方,我更加好奇小瑤想做乜嘢。

「搞咩啊?帶我上嚟喱度。」

「你過嚟啦。」

我滿頭問號咁行過去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞