《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
見小瑤好似越嚟越怕我咁,唉……

小瑤拎起隻雞翼開始食,一開始係細細膽咁食嘅,然後慢慢大大膽咁食。

「好好食啊!」小瑤好興奮咁踩個地下,踩咗好幾下,用嚟表示佢真係好鐘意脆香雞翼。

「好食啊呢?我的最愛嚟架!」我都舉起我隻雞翼,慢慢一啖一啖品嘗。

「係啊!真係好正!」

算佢識食啦,識得欣賞美食。

「唔通喱啲就係所謂嘅人間美食?!」小瑤佢又喃喃自語,又講啲我唔明嘅嘢。

「係喎,你仲未講你咩人喎。」趁喱段食飯嘅空擋,趕緊打聽佢嘅身世。

「我?」小瑤佢好似無聽到我講嘢咁,顧住食佢手上嘅脆白雞翼,食到好津津有味。

「問你係咩人啊。」我正諗住又嚟料,但我忍!

「我咪天使囉。」佢仲食埋手指嘅雞汁。

「我認真架!」我嬲嬲地。

「我都認真架。」小瑤不以為然,佢緊張嗰幾隻雞翼多過我。

「你點樣證明你係天使啊?」

小瑤佢眨下眼功夫就食曬嗰幾隻雞翼。

「哇?有無咁快啊?」我第一時間就脫口而出。

「唔係……唔係,我…我問緊你點樣證明你係天使啊。」

「你信唔信我可以即刻移過去嗰邊再返嚟啊?」小瑤一臉認真,同頭先傻頭傻腦嘅佢好不一樣。
我會完咗個故佢再繼續上一個斷尾故㗎啦
加油巴打
我都寫緊故
亦同你一樣因為曾經爛過尾所以比較招黑哈哈
一齊努力
大家一齊俾心機啦
要重新建立返要比以前更需要時間
加油啊巴打
佢咁樣……我都唔知答唔答佢好。

答佢信又好戇鳩,唔信又一樣……

「姐係瞬間轉移?」我講出嚟都覺得有陣柒味。

如果隔離有人,俾佢哋聽到一啲都唔會覺得有幾型棍,只會心諗條友係咪傻架,成日睇埋曬TVB啲卡通。

聽落真係十足十啲卡通片入面啲招式名,到最後因為無人,又諗唔出有更加好嘅形容詞,所以都係講咗出嚟。

「係啊。」小瑤咬住薯條,個樣好似食緊花生咁。

「你…你咪試下囉。」我半信半疑。

我話口未完咋,一講完,條友仔就係我面前消失咗,無聲無息。

我正想開聲嗌佢嘅時候,條友係我遠方嘅位置出現,佢坐係近門口嘅位置。

「喂!小……」

「我屌!」小瑤又忽然間過返嚟,嚇到我爆粗。

喱種感覺似層相識,頭先一開波見到佢先經歷完。

我個腦好似有幅拼圖咁,將一幕一幕拼返起嚟,等成件有個完整嘅畫面。

「你依家信未啊?」小瑤個樣好輕挑,好串。

同頭先俾我恰嘅時候若判二人,我信啦……我真係當佢神咁拜,即刻個感覺同埋地位唔撚同曬。

「信啊……點會………唔…信啊?」我開始有啲驚驚地,佢會唔會因為我頭先恰佢而懲罰我架?

「我都話咗我係天使嚟架啦。」佢返嚟咬薯條。
今晚再出
巴打洗唔洗寄個ctrl c 同v制俾你,應該就爛
真係仆街啦……究竟上面嘅神係咪專登玩鳩我哋呢?派條傻婆落嚟,真係大整蠱。

「你依家信就得啦,頭先你一直都唔信我搞到我有啲驚架。」小瑤佢對於我頭先咁樣對佢完全無放係心上,仲好開心咁係度食薯條。

「係呢……我…可唔可以食多個雞翼啊?」小瑤瞄住我最後一隻雞翼。

「痴線!我剩返最後一隻咋!俾埋你我咪無囉?」我霸住自己隻雞翼,就算天使都咁話㗎啦!

「唔該你啊……我好想食啊……」小瑤嗰種可憐嘅眼神真係呢……乜天使咁識喱啲嘅咩?

小瑤俾我嘅形象完全無威嚴,就算佢真係天使,我相信佢係天使們入面都係一個俾人恰嘅天使。

我仲猶疑緊俾唔俾佢好。

「唔該啊……」佢一邊講一邊伸手過嚟,見到佢咁可愛嘅動作,我笑咗出嚟。

真係無佢咁好氣。

我數一數身上嘅錢,身為一個學生哥,身上成日得返幾蚊雞係好平常嘅事。

我身上得返十零蚊,啱啱好夠買多盒脆香雞翼,但唔叫餐。

「嗱!我哋買多盒,一人兩件好無?公平啲。」

小瑤佢聽到之後瘋狂咁點頭,好傻……

我起身準備去買,起身嗰陣先發覺,小瑤仲著緊一件白色連身裙。

我買完返嚟之後,我係有好多嘢想問架!
我哋開開心心咁食完之後,我終於都忍唔住了。

「你點解會落嚟人間嘅?」

「天使會唔會痾屎架?」

「你有無咩能力啊?除咗可以走嚟走去?」

「上面係咪有好多好似你咁嘅天使啊?」

我一輪嘴問咗好多嘢,但小瑤佢心平氣和咁一一解答我。

「上頭叫我落嚟體驗下人間嘅生活啊嘛,叫我收集資料,咁我咪要落嚟囉。」

「我哋上面嘅人唔會有飢餓感,所有嘢都有曬規律,每日都係平平淡淡咁過,只不過平時係無聊咗啲姐。」

「Er……遲下你咪知囉,嘻嘻嘻!」

「有啊,其實有好多天使都遍佈世界各地,可能只係你唔知姐。」

哇……佢咁樣講,我好似自己遇到個哆啦A夢咁,身邊有個超能力嘅天使。

「係喎,一陣帶你返去換件衫先啦,我屋企人好似仲未返,可以上去換。」

佢咁樣著出去,嚇親人架,人哋會報警……拉我。

「點解要換衫嘅?」

「你係天堂上面係咪都唔用腦架?」小瑤真係呢……我都開始習慣了。

「係上面無煩惱架,根本唔洗煩咁多嘢。」一臉優閒咁嘅樣,動作都慢過人。

「唉……咁你落到嚟,都要跟返喱度嘅規則架嘛,入鄉隨俗啊。」
「哦……得啦,明啦,你再教我啦,哈哈。」

小瑤總掛住笑容,喱種感染力又唔小心咁感染埋我。

「行啦,帶你嚟我度先啦。」

我屋企就係學校附近,但我都快快手帶佢上去,廢事惹事啦。

經歷唔知幾多重難關,左避右避咁,終於帶到佢上嚟。

屋企人唔係度,我求其拎咗幾件男裝衫俾佢著住先。

「咁我之後係咪都住喱度啊?」小瑤係準備入去換衫嘅時候問我。

「下?你講咩話?」我本來諗住去廚房拎嘢飲,都嚇到即刻返出嚟。

我自己係小康之家,住緊居屋姐,話有錢唔係有錢,但未至於窮。

但失驚無神有條友話要住係度,我老豆老母應該會老懷安慰……唔係,係嚇鬼死。

「咁我係人間都要有地方住架嘛,係咪?」小瑤仲要「嘻嘻」咁笑多兩下,佢成日都係咁,令人嬲佢唔落。

「我點同屋企人講啊?」我真係拆唔掂喱個炸彈,我覺得我老母會報警囉。

「得架啦,我有方法搞掂架啦,你…唔好唔記得,我係天使嚟架。」

忽然間佢消失咗係我面前。

數秒之後我先識得反應,「喂!」
「我係度啊,係你房換緊衫。」

我先知道,佢又用佢嘅超能力。久而久之,我就習慣咗佢喱種神出鬼沒。

小瑤佢著好曬衫出嚟,我啲波衫令佢好似著裙咁樣,加一條好長嘅波褲,令小瑤顯露出不一樣嘅女人味。

「咁你諗住瞓邊啊?」我屋企個床位啱啱好架喎。

「瞓你度囉,唔係瞓邊啊?」佢一副「係咁架啦、好出奇啊」嘅理論樣。

「唔係掛?我哋男女授受不親喎。」

「無問題嘅,我信得過你嘅。」然後小瑤就走咗去廳睇電視。

但我唔信得過我自己啊嘛……

「哇喱個咩嚟架?」

「電視啊。」唉,咩都要解釋一番,令我實在忍唔住。

「係呢。」我一本正經地問小瑤。

「乜天界真係唔知人間發生緊啲咩事㗎?」我好奇一問。

「知㗎。」小瑤答得十分之快、狠、準。

我忍住即將爆發嘅怒氣,換作微笑,道:「咁你又咩都唔知?」

「佢哋有同我講㗎,但我都唔想知,後來點知抽中咗我落嚟姐」

小瑤坐係沙發度好爽咁睇電視,完全無視我嘅情緒。

唉……佢完全唔知危險,好彩佢遇到我姐。

「好心你就學返啲嘢先落嚟啦,咁樣好危險㗎。」

「隨遇而安啦,好好享受喱段時間仲好,無論有好有唔好,都係一個唔錯嘅體驗啊,係咪?」

佢自己識諗就由佢啦,一時之間我都唔知點樣反駁佢,激氣嘅往往都係我。

我換完衫出嚟,就見到小瑤坐係沙發上面喊。

我嚇傻咗,「做咩喊啊你?!」

我以為佢諗起啲咩事,或者太掛住天界?

「無……我睇喱個覺得好感人咋嘛……嗚嗚…嗚…佢哋可以一齊返真係太好啦……」

我再瞄一瞄,睇下小瑤佢睇咩戲,原來佢睇緊重播嘅鳳凰四重奏。

小瑤係講緊呀佘同埋馬德鐘,又真係幾好睇嘅。

「你洗唔洗喊成咁啊?」成個港女咁。

「原來喱啲就係愛情,真係令人落淚啦。」

小瑤仲係咁用啲紙巾,好似啲紙巾唔洗錢咁,我可以咁講,小瑤係完全顛覆咗我對女仔嘅想像。

過咗無耐,我屋企人返嚟,佢哋一入嚟就講,「小瑤,我買咗啲嘢俾你食啊?」

「???」

小瑤搖兩搖自己個頭,佢嗰記笑容,幾咁得戚啊。

「夏晨!幫手拎嘢啦,成日掛住睇電視!」老母大人一返嚟又淨係識屌鳩我。

老母係一種淨係識點人同屌人嘅生物。

「你睇下小瑤幾乖啊,一返嚟就幫手啦,你睇下你啊。」

我覺得小瑤真係深不可測……究竟佢有幾多能力?佢嘅潛力真係勁。

我唔似大雄咁傻仔,有個咁勁嘅哆啦A夢都唔識用。
唔知咩事,我屋企人就俾小瑤收服咗,做埋佢嘅奴隸,咩都幫住佢護住佢,仲問埋佢夠唔夠錢,當我哩個仔死咁。

成餐飯佢哋就有講有笑嘻嘻哈哈得好大聲,完全當我無到……

「小瑤啊,幫我做功課。」我將今日啲功課交曬俾佢,指意喱個天使打救我。

「我唔識喎,我係天堂都唔洗讀書嘅。」

「你求其用你啲能力幫下我咪得囉,唔洗識做喎。」

「我邊有喱啲唔識變到識嘅能力姐?」

「天使唔係咩都做到咩?唔係萬能嘅?」

「我呢...有啲嘢係做得,但做得,唔代表可以做。」小瑤失驚無神彈出一句名言出嚟,搞到我都唔知如何回覆是好。

「喂啊,幫幫手做下功課啦,咁都唔得?」我軟硬兼施,目的只有一個。

「唔得啊!功課係靠自己做,唔係靠能力做㗎。」

究竟大雄係點令到哆啦A夢咁聽話嘅呢?

跟住我唯有靠自己,天使原來都有佢嘅原則嘅。

我執好咗我嘅上格俾小瑤住,我自己就瞓下面。

我瞓係張床度,而小瑤就瞓上面。

我望住上層,總係有一種好唔自然,好唔真實嘅感覺。

試問我點會估到......有一日會有一個女仔瞓係我上面先得㗎?

我又點會估到嗰個女仔係一個天使先得㗎?

雖然我覺得佢似外星人多過天使。
諗下諗下,我就進入咗夢鄉。

係夢入面,我上咗天堂,小瑤帶住我參觀天堂,嗰度仲好多好靚女嘅天使,個個都有光環。

然後班天使係咁同我傾偈,傾傾下仲要玩埋我碌賓周仔,係佢捉住我碌賓周嘅一剎那,我嚇親。

即刻向後縮,就係喱個時候......我突然間由天跌咗落嚟。

跟住就醒咗。

個天微微光,我對於個夢仲清醒,但過一排就會咩都唔記得。

我瞓唔返,我上去望一望小瑤,發覺佢眼大大咁望住佢,水汪汪咁,帶點稚氣。

細心一睇,原來只不過係佢嘅淚水嘅。

「做咩唔瞓啊?」我好奇一問。

「我頭先發夢夢到我上返天堂......我好....掛住我啲屋企人......」

我俾小瑤感性嘅一面感動親,原來佢咁調皮嘅個性下,都會有柔弱嘅一面。

一股保護感由心而生,「乖啦,你當我係你人間嘅屋企人得㗎啦!」

我就咁講出嚟都覺得自己傻仔,不過係真心嘅。

「你睇下,你係喱度住我嘅,食我嘅,我哋仲唔係屋企人咩?」

「但你都唔係...天國.....點做我屋企人啊?」

我頂!佢講啲咁戇鳩嘅嘢即刻無曬氣氛,我反曬白眼。

喱啲時候講喱啲嘢,唔係可愛,而係白痴!蠢!傻!低能!

「係啦!我死咗佢好無?痴線!」

嬲嬲地嘅我,返落下床著衫返學。

「做咩又咁惡喎?我又講錯嘢?」

小瑤語氣楚楚可憐咁,佢天國嘅屋企人....令我諗返起頭先個夢...

我依家的確係小瑤唯一一個可以依靠嘅人...但係識咗兩日咋喎?真係咁樣好咩?

我亂諗嘢嘅個性又再發作,為咗停止我唔好再亂諗,我決定早啲返去同佢哋講返喱單咁神奇嘅事情。

「你去邊啊?」小瑤不安地問。

「你唔好嬲啦.....我唔想你係天國...我唔會再想你死啦。」

小瑤情急之下起身,因為上面好矮㗎咋,根本唔夠佢企起身。

「哎呀.....好痛啊!」小瑤摸住自己個頭,仲表情好痛苦咁。

我著衫著到一半,就過去睇下佢咩事。

「你無事啊嘛?」

「無事......」佢嘟住嘴咁講,但眼入面打緊轉嘅淚水就嚟流出嚟。

「好啦好啦,我唔嬲啦!」我就範。

「咁你去邊啊......」我諗,小瑤可愛嘅地方並唔係個樣生得可愛,而係佢由心底度為人著想,顧人哋多過自己,咁先係最可愛。

「我返學啊...我仲要讀書㗎!」我態度緩和咗落嚟。

小瑤有天使般嘅善良。

「我又去!」
佢變臉嘅速度快到......快過部電腦。

佢由喊即刻變返做笑,仲要好興奮添。

「你點去啊?」

「你理得我啊?」小瑤就咁哼住歌落床。

佢對於生活,係零知識,刷牙洗臉都唔識,我要慢慢一步一步教。

手腳唔靈活嘅佢周不時都整出唔少笑話,例如擠牙膏大大力一嘢㩒落去啦,搞到浪費曬啲牙膏啦;洗面又好用力合埋眼啦,個樣勁搞笑。

生活上多咗個人,其實幾好玩,雖然係麻煩,但真係開心嘅。

我同小瑤講我返學先,反正佢一陣有辦法嚟㗎啦。

我一返到學校,就去小食部搵咗佢哋先,通常上堂之前,小食部就係最多人聚集嘅地方,尤其是係要早會嘅日子。

不過我哋一行四人有時都會係小食部食個早餐,然後先去早會或者返上去抄功課。

我一見到佢哋三個,我即刻拉住佢哋,神色凝重咁同佢哋講:「喂!我琴日發生咗一件超級超級不可思議嘅事,你哋一定要認真咁聽我講。」

但睇嚟我講得唔係時候,因為我感到蔥仔同埋小藍個氣氛唔係幾對路,個氣場,好老尷。

我潛意識話俾我知,佢哋好似幾大鑊咁。

「做咩事啊?」我偷偷地問呀紫,佢哋點都會聽到㗎啦,但事態嚴重,都無辦法啦。

呀紫知道喱度唔係解釋嘅好地方,於是二話不說咁拉咗我嚟後面無乜人嘅位置。

「琴日蔥仔啊,同小藍表白啊!」呀紫講出因由。
咁我一次過出曬之前嗰啲先啦
「下?」我十分驚訝。

「佢做乜事咁衝動啊?」

「我都唔知啊,依家搞到小藍避開佢,唔知點收科好。」

「咁依家點做好啊?」我無知一問。

「我點知喎,我就係等緊你返嚟睇下點算囉。」

哇,睇嚟依家件事都唔係一個好時機同佢哋講,算啦,都係遲啲先。

「咁再睇下情況先啦,依家一時三刻都唔會有咩辦法㗎啦,睇定啲先。」我好認真咁講。

我依家都怕,如果我同呀紫表白嘅話,會唔會變成蔥仔同小藍咁㗎……

成個早餐好快食曬,因為佢哋兩個都無講過嘢,平時蔥仔咁多嘢講都唔出聲,我都想知琴日詳細情況係點,一陣去八…….唔係,係去關心下。

上返課室,有嘢唔同咗。

坐係我前面嘅女仔,變咗小瑤。

我哋四個本來就坐係左後排,坐我前面嗰個係一個書蟲嚟,有時啲小測我都係靠佢,因乜解究會變咗小瑤?

小瑤會入到嚟我唔奇怪,奇怪係佢又知我坐佢後面?同埋佢點樣調走人?

怪事接二連三咁發生,我有點吃不消啊大佬……

後未個書蟲搬咗去對面海,我哋中間隔咗成兩行。

班主任陳Sir幫小瑤介紹,話佢係我哋今個學期嘅新同學,然後順理成章咁坐係我前面。

「嗨!新同學。」小藍拍一拍小瑤,小瑤一臉傻呼呼咁擰轉頭。
「嗨!」

「唔洗咁怕醜喎,你住邊頭㗎?」小藍一嚟就好熱情咁撩小瑤吹水。

「喂喂喂!我有件緊要嘢同大家講,大家認真聽我講。」我叫齊佢哋專心聽我講。

我將琴日嘅事一五一十咁同佢哋講。

佢哋全部都唔撚信。

都正常嘅,預咗啦。

「我覺得似你有問題多過小瑤有問題。」蔥仔唔信之餘,仲質疑我。

「係真㗎!我初頭都唔信,但後面見識過佢嘅『魔法』之後,我就信啦。」

「咪玩啦,喱個世界上根本就唔會有咩魔法,你當我哋麻瓜啊?」

「係囉,你叫我哋點信喎。」小藍都好同意。

「小瑤!」我叫小瑤叫佢變個魔法嚟睇下,令大家信佢係天使。

「下?但係上頭叫我唔好俾太多人知喎。」

「你都係俾多三個人知姐,我同你講啊,咁樣方面好多㗎,信我啦!」我寫包單。

死啦,我會唔會遭天譴㗎?

「好啦,你哋要保密㗎。」

「知啦。」我保證完之後,小瑤就開始嚟料啦。
眨間之間,原本坐係我隔離嘅小藍突發間變咗做呀紫。

而小藍,就瞬間調咗去後面。

「哇!」

「哇!」

「哇!」

三把聲同時震入我個腦度,嗰種震撼啊,真係媲美戲院入面睇鬼片嘅各種尖叫聲啊。

「係咪啊?」蔥仔算係反應快㗎啦,識得講到嘢,你睇下其餘嗰兩位女士,得個O字。

「喂喂喂!上緊堂㗎,一陣俾陳Sir睇到就麻煩啦,快啲換返佢啦。」

「放心啦,無事嘅!」

「咩……啊…」

陳Sir仲安然無漾咁係度教書,班上面嘅人一啲反應都無。

「真係咁神奇?」呀紫坐係我隔離,我真係開心都嚟唔切。

「佢哋仲係唔信啊?」小瑤傻頭傻腦咁問。

「信啦信啦!」蔥仔好興奮咁講。

「上緊堂啊,嘈咩啊?」陳Sir忍咗好耐,終於都忍唔到,我哋都識驚。

「小息講小息講。」

一到咗小息,goodbye class完,即刻圍埋一齊開會。

「小瑤小瑤,過嚟。」係蔥仔一聲令下,小瑤就舉住佢個傻腦行埋嚟。

「啊,小瑤姐姐啊,你真係天使嚟?」蔥仔成副口吻唔同曬,生怕得罪小瑤咁。

「係啊。」小瑤答得好是爽快。
「係呢,你又會嚟喱度嘅?」呀紫問道,「啊,我指嘅係入嚟中學喱度。」

「無啊,上面嘅主管叫我嚟視察民間,我哋每50年都會派人落嚟㗎。」

「你…唔係嚟罰我哋嘅?」蔥仔終於都問咗佢心入面最想問嗰句。

「唔係啊,我係嚟體驗人間㗎,所以你哋放心啦。」小瑤和氣一笑。

「咁就好啦,咁我哋就當你係fd㗎啦!」蔥仔開心咁講。

「放心啦,我哋唔會蝦你㗎。」小藍搭住小瑤,眨下眼就咁鬼死老友。

「好啦!我哋一陣帶你出去見識下喱個世界啦!」

「好啊!」小瑤都好興奮。

「不過呢……可唔可以換返個位啊?」小藍老實不客氣,十分嚴肅咁講。

「Kero……」小瑤望住我,都係要我揸主意。

我見到小蔥個樣即刻頹咗,所有唔開心嘅嘢都寫係塊面度。

「好啦,換返佢啦小瑤。」

「哦。」小瑤無諗咁多,乖乖地聽話咁將頭先調轉咗位回復原狀。

頭先小小嘅尷尬好快就清空咗,我哋下一個小息就帶住小瑤行出班房,同時間介紹下間學校,同埋中學有咩規矩啊之類。

「今日點都要好好慶祝啊,我哋放學帶小瑤去食開心下!」小藍係中午食飯嗰陣講。

中午出去食飯,基本上我哋幾個都會一齊,就算放學唔得閒都好,中午喱段時間我哋都係一齊出去。

係中學入面,喱段友誼係我最珍貴嘅禮物嚟。
加油
「我唔嚟啊,總之放學有咩做嘅,打波啊,補習啊都同我通通推咗佢啊!」小藍佢成日都發號施令,個款成個古惑仔入面嘅十三妹咁。

「下?」我仲諗住打波添,然後再望一望呀紫,佢唔係都要補習咩?

「無問題啊!」呀紫佢反應好快,好爽快就應承咗。

「你唔係要補習咩?」我疑惑地問道。

「其實呢,我琴日就想講……我哋…都好耐無再一齊放學去食個雪糕吹下水啦,依家大家又各有各忙咁,依家難得有個機會,就算要去補習咪推一次囉。」

原來琴日呀紫有嘢想講就係因為喱樣,我哋之前放學真係少咗一齊聚,間唔中都要出下嚟嘅。

「好啦!今日放學就同你慶祝下啦,我唔去打波啦。」

「Kero,多謝你啊。」小瑤真誠咁同我道謝,但佢唔知個名……佢仲一直以為我叫Kero。

「小瑤啊,你做咩叫佢Kero嘅?」蔥仔佢捉到了,一啲都唔意外,預咗。

小瑤就將琴晚嘅事話俾佢哋知,結果?咪俾人笑到面都黃囉。

「喂!Kero。」

「嗨Kero!」

「Kero!Kero!」

跟住就係伴隨住歡笑聲,個個都笑到仆街,最慘嘅係,佢哋之後就叫我Kero……

「你不如試下一直Kero,Kero啊,話唔定會吸引其他天使過嚟啊,哈哈哈!」蔥仔仲繼續笑到唔停口,一路由餐廳笑到返嚟學校。
「痴線!如果會啊,我會叫丘比特過嚟幫你手囉。」我唔小心提到啲唔應該提嘅嘢添。

「啊…Sor啊。」

「唔緊要啦,我都有認真諗過喱個問題嘅。」

因為我同蔥仔行係後面,前面班女都唔得閒理我哋,當一個群體入面係女多過男嘅時候,通常男嘅都係無乜地位可言。

我專登放慢腳步,廢事前面聽到。

「點啊你諗住,慢慢放低佢?」我猜想。

「你都傻嘅,我似啲咁易放棄嘅人咩?」哇,嚇我一跳,竟然咁有毅力?

「姐係你諗住繼續追小藍?」

「係啊!追到攰為止,哈哈。」

「你唔怕尷尬咩?你哋依家搞到咁喎。」

「有咩好怕,比起尷尬,我更加怕自己追唔到囉。」我忽然間當蔥仔係神咁拜,好佩服佢有喱種勇往直前嘅勇氣。

而喱種勇氣,正正係我無嘅嘢。

「挑,你條友仔,之前問你你又死口唔認對小藍有嘢。」之前問佢好幾次都唔認,依家仲唔俾我搵到位串佢?

「咁嗰陣唔想俾咁多人知啊嘛。」

「咁你依家又想?」

「依家點同姐,想去馬啊嘛。」

「嗱!你有咩要幫手就搵我啦,我實會幫你嘅!睇在一場兄弟,你又咁用心份上。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞