《有一晚,我喺學校操場遇上跌落凡間的天使》

1001 回覆
14 Like 38 Dislike
返嚟未?
加速
其實我哋上年嘅陣容都唔係話好勁,有個都係格硬揍入嚟,所以蔥仔話要跑,成功機會都幾大。

「知㗎啦,我自己會努力下㗎啦。」

「咁你想幾時練啊?」

「就聽日放學啦!唔好再揀日啦,即刻做。」

「哇!你洗唔洗急成咁啊?」

「再唔急就無時間㗎啦。」

「好!你講到咁,聽日放學就同你去!」

連我都俾蔥仔嘅熱血感染到,佢為自己嘅愛情努力緊嘅同時,我呢?努力過啲咩?

我再望望眼前呀紫留俾我嘅功課,我要將眼前可以做嘅事情做好佢。

「我做嘢先啦,我聽日放學同你去運動場練啦。」

「咁我要帶啲咩啊?」

我笑佢:「PE衫得啦,你仲想帶啲咩?」

為咗可以專心溫書做功課,我趕咗小瑤出去睇電視,而且佢都睇得好是滋味。

返到學校,我將份練習俾呀紫過目,感覺就好似柯景騰同沈佳宜咁,但我唔想要結局,我想自己把握好。

「你做得幾好喎,唔係想像中咁差姐。」呀紫好意外,臉上都是悅色。

「只要我認真,咪咁囉。」我開心唔係因為我啲成績,而係呀紫佢讚我,認同我。

「咁麻煩你要繼續認真落去啦。」呀紫同琴日嘅態度唔一樣,琴日嘅黑面我都仲記得,但今日已經好似變返以前咁。
「係!咁今日仲有咩題目做啊?」

「未有住啊,放學俾你啦。」呀媽講嘢都無呀紫咁有用。

我轉返嚟嘅時候,小藍用一種好奇怪嘅眼神望住我。

「做咩姐你。」

「你哋……啊……哈……嗯。」小藍詭異地笑,個心邪到。

「噓!你細聲啲啦。」

「喂!你哋做咩姐。」

「咩做咩啊?」我怕醜地別過面,唔知點應對。

「你同呀紫囉,怪怪咁喎。」小藍佢死唔斷氣咁,其實都瞞唔到咁多㗎啦,我哋咁老死,遲早都會知啦。

「你夠同蔥仔怪怪㗎啦,有咩咁出奇姐。」喱個時候最緊要拋個波俾人,又或者引走人哋個注意力。

「挑,講緊你啊,你講人哋做咩姐。」依家就換小藍怕醜,仲要擰過去添。

「做咩姐?頭先係威係勢㗎,好好奇㗎喎,依家做咩姐?」小藍俾我反將一軍。

小藍佢咬咬唇,左顧右盼,續道:「嗱,我淨係同你講咋,你唔好講……」

小藍講喱句嘅時候,專登瞄一瞄後面,傻嘅都知係指緊蔥仔啦。

「你唔好講出去啊。」

「知啦,我唔會講㗎啦,如果唔係我喱世溝唔到女。」

「咁一陣小息同我落小食部啊。」
加油
加油
今晚再更新
努力
「好啊。」

話咁快,諗下嘢,專心聽下書就已經小息啦。

我哋一落堂就走咗落去,我哋搵咗個角落,雖然只有短短嘅15分鐘,不過應該都夠嘅。

「好啦,你講咗你同蔥仔啲嘢先啦。」我提議道。

「點解係我先喎,你先唔得嘅?」平時好似男人咁豪邁嘅小藍,係愛情面前,都會似返個女仔。

「好囉,邊個先有咩所謂。」我鬆鬆膊頭。

我將自己嘅事一五一十咁同小藍講,包括我鐘意呀紫,同埋我要做佢啲練習啲嘢。

「你真係鐘意呀紫㗎?」小藍對喱件事感到好驚訝,單純嘅佢以為我哋只係普通朋友,無乜嘢。

「係啊。」

「唔怪得你咁神秘啦。」

「我頭先以為你知道咗添。」哇,小藍喱條友真係少咁幾條神經,早知佢估唔到嘅,就唔同佢啦!

我暗暗打咗自己一下,心裡暗罵自己蠢。

「無啊,我以為你哋有咩神秘嘢瞞住我添……」小藍表情明顯有啲扭擰,我忽然醒起一件好重要嘅事。

過無耐就係小藍生日喎,無記錯好似就係陸運會嗰日。

原來係咁,唔怪之得蔥仔話要拎獎啦,十成十係為咗小藍生日啦!

但我哋又真係無安排啲咩,因為我哋生日都聚曬係年尾同埋年頭,時間長到我哋都唔記得咗。
於是我就求其作個大話,道:「哈哈,」我假笑幾下,「有都唔會同你講啦,到時咪無曬驚喜!」

實情係咩都未諗,咩都未搞。

但小藍好似好著緊喱件事,同埋唔多唔少都有啲期待咁,我都唔想佢失望嘅。

返去諗,返去諗。

「係呢,咁你呢?到你講你啲嘢啦喎。」我提提佢。

時間仲剩無幾耐,我都要把握時間問下,小息就快完啦。

「咩啊?」小藍扮曬嘢,顧左右而言他。

「你再扮啊?梗係問你同蔥仔啲嘢啦。」

「我……」小藍欲言又止。

「你對蔥仔係點嘅姐?」

「我唔係唔知蔥仔心意,我都知佢對我好,而且係認真嘅,但越係咁,我就越害怕。」

「你驚啲咩啊?」有人追都會驚?我不禁感到好奇。

「我聽人講,中學拍得嘅,都唔會長,我怕我哋之後有咩事,我哋段友情都會玩完。」

「嗯……」我沈思一陣。

「都係嘅,你講嘅唔係無道理。」老實講,我係認同,如果最後都係分手,好可能因為連帶關係,我哋嘅關係都會出現裂縫。

「但你諗下,如果你因為咁拒絕咗蔥仔,佢又會唔會願意同你做返朋友?我係咁覺得啦,由佢鐘意你嗰刻開始,唔多唔少都會影響到我哋之間嘅嘢。」
「所以你唔好顧慮我哋嘅嘢咁多啦,你專心諗下你鐘唔鐘意蔥仔喱個人好過啦,你唔好俾我哋影響到。」

「如果唔係,咁樣對蔥仔都好唔公平。」

我講完之後,小藍真係靜落嚟諗,於是我提提佢:「你慢慢諗下啦,返上去上堂先啦。」

「嗱!今日喱件事唔好講出去啊。」小藍再三叮嚀。

「知啦,我都有嘢係你手上㗎,我哋互相保密啦。」

我哋慢慢行返上去,係途中小藍問咗我一個唔知點樣答嘅問題。

「其實我覺得你講得係有道理嘅,我真係會認真諗下,但你啊……明明你識諗,但自己卻遲遲唔行動,淨係收收埋埋。」

「我都唔知……」

其實我同小藍一樣,都害怕。

我同小藍嘅分別係,我害怕嘅,係失敗。

到咗放學嘅時候,其他人都走得七七八八,蔥仔先行過嚟。

我哋依家係祕密練兵。

蔥仔拎住一袋裝備,成個傻仔樣咁走埋嚟,懶係有型咁係我面前講:「行未啊,等緊你啊。」

我面帶微笑,派下膠:「嗌聲師傅先。」

「師傅!」

「屌你,你又真係嗌喎。」

「師傅你咁有心,做徒弟嘅嗌聲師傅好小事姐。」蔥仔佢賣曬乖咁,又幫我按摩,係度走嚟走去,十分之滑稽。
姐呀希已經唔存在 當新故睇
「怕咗你,乜鬼師傅啊,我哋都要一齊練㗎,唔係淨係教你。」

「係嘅師傅!」

「屌你啦。」

我哋去最近嘅運動場,入面人唔多,方便我哋練跑。

「依家要做啲咩啊?」蔥仔咩都唔識,隨口問一句。

「梗係換衫先啦,你衫都未換跑乜呢?」

「哇,師傅講嘢真係十分精闢。」

「一齊換啦咁多爹。」

換好衫就熱身,熱身真係要做足,唔想有啲咩傷。

「跟住呢?」

「你唔好咁心急啦,要慢慢嚟㗎,我驚你心急嚇走人咋。」

蔥仔聽明之後,道:「仲有幾多時間啊?成功啊,都剩底唔多時間可以係學校拍拖啦。」

「邊有得唔急。」

「唉,我幫得幾多得幾多啦!」見蔥仔咁用心份上,我都盡力啦。

我哋熱完身後,直接上場跑一百米。

「咁快直接跑?」睇嚟肥仔蔥仲未做好心理準備定啦。

「短跑係咁㗎啦,不停來回來回練,你咪以為咁易啦。」

「依家測下你跑幾秒先啦。」
係測緊嘅過程中,我見蔥仔跑一百米好似當跑馬拉松咁,真係唔知好嬲定好笑。

「點啊?夠唔夠快啊?」蔥仔喘曬氣咁。

「夠!點會唔夠啊?一定攞第一啊。」

「真係?」蔥仔好開心咁問,真心得嚟一啲都唔膠。

「係啊,人哋班囉。」

「屌。」

「你唔好當跑一百米係三千米咁跑啦,跑三千最緊要換氣,同埋節奏,但係跑短跑唔係啊,你要將自己所有力係喱短短路程一下爆曬出嚟。」

「下?我真係唔識喎。」

「嗱,首先第一步,你將自己兩隻手chock快啲,人係有協調性,你隻手用力chock得越快,你腳步自然會跟住郁,咁樣你都自然會跑得快。」

「跟住就呼吸方面,你唔洗專登去調自己呼吸嘅節奏,盡量都可以唔洗,我自己啦,甚至有時係閉氣玩一百米。」

「哇,係真唔係啊?」蔥仔聽到喱到之後,唔係幾相信。

「你閉氣跑完都係10幾秒到,你跑完就無啦,你死都死埋佢啦。我有試過邊個跑出嚟好啲,閉完氣個效果又真係好好多,不過都係睇人,喱樣你唔一定要跟嘅。」

「最後啦,就係起步嗰下,你最好用盡全力向前衝,就好似你就嚟仆術,但又無仆到,咁樣起步衝刺會快好多。」

「哇,好難姐,要仆街但又唔仆街咁,乜咁複雜㗎。」

「唉,你做咗第一樣先啦,最尾做唔做到就另計啦,但你過程中可以chock幾快就幾快啦,反正你依家嘅目標都係班際接力姐,我唔會要求你要做到好勁,做返普通標準就得啦,剩底嘅,都係要靠隊友。」
一百米好似當跑馬拉松
好慢喎
Hello
又係我
樓主有無時間表俾到我哋幾時會再有文?唔係催你但只係想知道你打文嘅情況
「咁嚟多次啦。」蔥仔嘅眼睛散發住力量,我係女實俾佢冧到。

經過幾日嚟不停咁放學去練跑,蔥仔都掌握咗好多,比之前一開頭快咗一秒。

係一百米嚟講,快一秒已經好多㗎啦。

努力,係會有成果。

喱樣喺我係蔥仔身上見到嘅嘢。

喱段日子我都好晏先返到屋企,返到屋企嘅時候,小瑤都瞓咗,我都無乜點同小瑤傾到偈,感覺同佢好似疏落咗,加上我返嚟仲要做呀紫俾我嘅練習,我已經得返半條人命。

返到學校嘅時候,小瑤都無乜嘢,但硬係覺得嗰種感覺好奇怪,但又講唔出咩嚟。

到咗陸運會當日,我約咗蔥仔一齊返學校,小瑤因為唔識去,都跟埋嚟。

「喂!緊唔緊張啊?」

「緊…啊。」蔥仔插曬褲袋,頭耷耷咁。

「小瑤!」蔥仔一下捉住小瑤隻手。

「咩啊?」小瑤俾佢嚇到驚惶失措。

「你係天使嚟嘛,你一定要幫我贏啊!」

小瑤因為蔥仔過份緊張而變得滑稽嘅樣子整到笑出嚟,笑道:「天使都唔可以犯規㗎嘛。」

「幫你就唔得啦,保佑你就無問題。」小瑤笑起上嚟有服魔力,會令到好安心,連蔥仔都可以平靜到落嚟。

「咁都好啲。」
「你都係求個安心姐,你其實唔係唔得。」我一嘢吉穿佢。

「唔理啦,有小瑤保佑萬事安心啦!」

「係喎,今年你淨係報咗班際咋咩?」

「係啊,其他差唔多年年都有玩,今年就唔玩啦。」

「係呢,小瑤你有無報啊?」明明我同小瑤住埋一齊,但我好似都唔了解佢咁,我以為佢會主動同我講添……

「我有報800米玩下啊。」

「WOW,估唔到你有報喎小瑤。」蔥仔頭先嘅緊張感完全飛走曬,恢復返以前嘅嘻皮笑臉。

「你咩意思喎?姐係我唔報得啊?」

「哈哈,點會姐,你一陣唔好唔覺意出法術啊。」蔥仔不懷好意地笑。

小瑤閉上嘴,嘴裡谷一口氣,輕力地打在蔥仔身上。

「咁難得嘅陸運會,我點可以唔參加唔體驗下?」

「放心啦,我哋實會同你加油嘅。」我俾啲信心佢。

「咁你點啊?依家心情如何?」我關心佢道。

「咪同蔥仔一樣囉。」小瑤轉個頭同蔥仔續道:「我哋都要俾心機啊!」

「好!」佢哋兩個互相打氣。

「你有我陪你練跑,你只要平常心就得㗎啦!」我鼓勵蔥仔。

隱約中,我好似感覺到小瑤些小嘅失望。

大概,我連小瑤有報名參加陸運會都唔知,而且佢更加係初哥,我都應該陪小瑤練習一下。
新讀者報到
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞