[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我都係直覺但通常都斜左要起番再貼
只要係原色不銹鋼就ok
做一套智能家居,youtube大把片,新手都做到
我同d frd講要點整ikea盞燈 個個都不了
eg?
安落去加gateway, add 入homekit, 完
用緊hue+小米+nanoleaf+evo smart plug
超正
有用過tplink,要用佢個app on/off,冇homekit,同埋更新好垃圾。用緊eve energy ,好用。
Default叫完hey siri佢係會有 燈 一聲嘅音效㗎喎。你熄咗?
係,不過建議買starter kit,我當初就係逐樣買勁貴
我跟原設定都係無左釘一聲
可以用app較,或者homekit set scene,我都冇買dimmer,平時都係透過homepod siri轉scene,唔同scene唔同光度,夠用。
係HomeKit app 入面,開/關都無燈一聲
哦, 我知啦,廣東話唔會有
咁就奇怪啦,
我頭先轉英文 講hey Siri 就有
轉返廣東話就無了
另一個抵屌方案,小米sensor直入homekit,開門自動開燈,siri都唔洗叫
粒sensor幾十蚊

係喎,原來廣東話冇咗,我估係bug嚟,睇下佢幾時fix返啦
你真係好鐘意小米
Which one, 雖然本身都有用開motion sensor, 廁所同入門口位係必裝,好方便
想問下,你用廣東話係叫 hey siri定喂siri?因為以前用英文一直叫開hey siri,轉咗廣東話後就要叫 喂siri,但個設定度就寫 hey siri,好混亂啊

咁有平方案唔通唔用咩
Eve堆sensor閒閒地都四五舊水,那有錢
我講hey siri佢唔彩我
得一款咋嘛,一陣比人屌係打手
不過我冇set過,唔係自己一個住,只係用嚟睇下邊個返咗屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞