[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
因為philips冇出插蘇
貴d 咪買eve, 唔洗gateway
其實舊gateway係令人最頭痛嘅地方
未開始玩已經要科幾舊水先

Tplink嗰啲有冇人試過?

燈@房(3橙白燈,1舊座枱,1條2M LED條) - Philips Hue
智能插座X2 - Panasonic
智能拖板X2 - Meross
智能插座X1 + 溫度濕度計 - Eve

Philips Hue、Panasonic有盒仔另駁Router
Meross 智能拖板就每個自帶wifi連落Router
所以都做到屋外遙控開關

Eve要屋企另外有apple tv 定ipad先可以出街遙控?
我部ipad長著但都要返到屋企先連到
你iPad 幾先
上年出嗰部
將 iPad 設為家居中樞
前往「設定」> [你的名稱] >「iCloud」。
使用你的 Apple ID 登入。
確認「iCloud 鑰匙圈」和「家居」功能均已開啟。
前往「設定」>「家居」,然後啟用「將此 iPad 設為『家居中樞』」。
Thanks 陣間試試
屌12.1.3正式版好似keep到核電
有冇勇士升咗12.1.3 正式版?有冇報告?
其實簡單啲講係咪只要有部iPad/iPhone/ATV/HomePod長期喺屋企就已經可以做到出街遙控?
行zigbee正好夠,本身個wifi都唔係收得好
hue嘅話同一個bridge上面嘅燈會做埋repeater
所有iPhone 唔得,上唔到最新iOS 嘅iPad 唔得,appletv 第三代或之前唔得
https://support.apple.com/zh-hk/HT207057
Zigbee最正係bridging 一件件可以去到好遠,同埋勁慳電
iPhone竟然唔得
其實homepod 有無得set 好似iphone 撳siri 出黎咁有音效,
而家訓係床有時都唔知siri 出左黎未, ON99 咁係度等佢做野,

BTW, 唔係自己一個住, 係咁叫喂SIRI 都幾尷尬
靜既時候細細聲嗌都OK, 但開左電視就要大細啲
你升咗?
睇定d先
我iPhone IPad Watch HomePod全部升哂
想問下最平玩法係咪
Philips hue bridge(498) + single bulb (248)
正常開 sound when using siri 就ok,但其實無咩用,叫多2次好過啦
XR 升咗 ,好似冇咩分別
12.1.1仲多bug啦
12.1.3仲核唔核電先
我覺得ok 有好過12.1.2既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞