[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
佢地兩個(或者成班高層)淨係見到iPhone咁貴都有人買+Apple Store成日都有人大排長龍買嘢+俾得起旺區貴租
覺得成個產業就係靠呢啲錢銀/marketing/門面嘢維持
又唔諗下成間Apple其實係靠早期Steve Jobs食腦+創意+QC起家
冇哂呢啲嘢嘅話遲早俾其他廠追過哂
建議零售價應該唔變
但應該會係各式各樣嘅即減/回贈/trade in優惠/贈品令到一定唔洗原價就買到
試左個homepod 擺間房正中間
同間房角落

放係角落啲聲正好多
減埋mac機啦屌你
佢會分析係放係邊個位置, 之後利用牆身反射出去
邊間減?

不過講真, 出左4個月仲要無特式先減幾舊水真係不了
Mac機嗰邊直頭要大執個line up啦
三部$9000-12000嘅機喺度互打
仲有部晨早應該退場/update嘅粒粒Air扮平
Tim仔搞到所有product line都亂哂
唔計信用卡回贈
好多電訊商都已經減緊$300-1000左右
Apple又做緊trade in優惠
iPhone嚟講算減得快
不過減得幾舊就真係唔吸引,仲係好貴
想買嘅晨早原價買開心使用咗幾個月
以前5588 雖然貴AN 機少少, 但apple design 靚又安全又有突破抵比, 年年都買無所謂

依家平價版都6千, 成皮野一部旗艦, 又唔係靚
粒u 淨係追spec 但用落速度無分別
功能又無突破
上個月新macbook air同mac mini其實有減過100至200美金 起new egg amazon 但香港既鋪係淨係減最貴既機 入門機一d都唔減
mini都要6千起
air 同12 mb 個價都唔知邊個定位
唔mark高2k又點cover到少咗人買條數
不過咁樣令依家更少人買咁解
Mac mini無端端變咗pro版就貴幾千
搞到想平玩新mac嘅人冇哂選擇

其實Apple知唔知佢地係需要降低個入場門檻
吸引多啲人玩佢地個ecosystem
而唔係搞到最平嗰部都要賣$6000嚇走哂啲有興趣嘅人
6499得i3同128ssd 屌鳩你
無錯,
吸引多啲人入佢個ecosystem,
一經進進, 永不翻身呀
好多朋友比我導左入魔
平心而論
新mini就算最低spec呢部都勁過哂上代加錢勁spec嗰堆
不過都掩飾唔到Apple貪錢貪出面嘅醜態
好多人第一部Apple嘢都係當年千幾蚊嘅iPod Touch
部嘢雖然唔勁
但玩過之後總會有啲嘢留喺用家心入面
引發到之後買更加貴嘅apple products

依家iPad 2018 $2588某程度上都做緊呢樣嘢
但普及性點都唔夠當年千幾蚊iPod touch咁勁了
我覺得你起碼都送個trackpad之類既配件啦 而家個價咁真係情願加多三千幾上imac 4k 反正你要買mon keyboard mouse個度都差唔多錢啦
我之前上官網將mac mini個spec加到同我依家部mbp一樣spec
睇下幾錢
個結論係mac mini除咗入場門檻較低之外
性價比其實比其他mac更低
仲要冇得拎出街用
除非你已經有哂keyboard/mouse/mon唔洗買
以前sj 想多d 人試下mac os 就降低門檻

依家6千入門, 人地繼續用windows唔好
所以遲下換電腦可能砌部pc算 而家好似windows都唔太差
咪係囉 機租都唔止
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞