[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
真。用家問題
個作者有樣好重要野既冇提
最後要記得將個homebridge servies加入reboot時重開
如果唔係每次重開機都要手動start
可以參考
https://github.com/nfarina/homebridge/wiki/Install-Homebridge-on-macOS
如果覺得煩/睇唔明就蒜狗掃啦
太撚煩啦,
用shortcut 都OK 既, 係會反應慢少少,

長開mac 有咩影響?
雖然而家部macbook都長開, 好少用
好似係第一水先有
半粒鐘唔洗SETUP一次用一世有幾煩啊
我部intel nuc都係要黎長開架啦,冇影響架喎
電腦都係要黎用咋嘛
不過你notebook就蒜狗掃啦,因為實有機會熄
同埋直入落homekit可以用小米無線開關開唔同scene,例如click一下係開房燈,2下就廳燈,個開關可以周圍擺/掛牆,用乾電幾個月都唔洗換電超方便
如果要玩, 又要買埋佢SET 智能網關套裝
風扇, 清新機~
仲要換埋佢啲燈
破產了
都平過玩apple homekit 10倍
我買左philips hue kitset+LED都覺得搵笨
平幾十,買ikea 仲好
ikea 黃白都係99, 比我就唔博去用屌米
https://www.youtube.com/watch?v=HmOGqVVV44k

https://youtu.be/GNbWSV01V9E

ikea 之後會出平plug 同窗簾,homekit可以玩埋
屌你正呀喂~
我去ikea試燈
個remote得幾段色控制
想知用app會唔會多啲?

app 係咁

homekit 有

唔知係咪都一樣可以用hoekit 色版較
(用緊黃白燈)
幾時有?
因為我得5Ghz 佢行2.4Ghz wifi我用唔到
唔係平幾十, 係幾"倍"
2百幾 vs 60
btw, ikea 有homekit suport?
好似幾吸引,得閒去睇下先
乜會有人剩係得5ghz wifi架咩?
唔係正常都dual channel?
定你開AUTO merge哂2條channel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞