[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
要呀,每一盞燈或一組燈要一個remote先pair到同入到HomeKit , 入咗之後可以forget咗個remote 淨用HomeKit control都無問題
其實買homepod定bose好?
都會買
rich
sor, 要remote
Homepod,玩左一日,感覺幾好。Siri都好準吓。
你話咩,gateway 就用wifi
https://www.ikea.com/hk/en/catalog/products/20337807/

但pair完 依隻係咪可以放出廳 唔洗入房
直接用手機control嫁啦
唔係WiFi, zigbee 嚟
睇你同邊隻比,如果淨係講聲:
同SoundLink Revolve+比兩者好接近
同SoundTouch 20 比 HomePod輸
呢隻係gateway, 要長插router, 咁你手機嘅wifi 先可以同盞燈嘅zigbee傾計,你router 放邊佢就放邊

pair 完可以unpair嘅係燈制,佢有兩款賣,一款dimmer, 另一款就multi button 嘅

呢度了解多少少
https://www.ikea.com/ms/zh_HK/customer-service/about-our-products/smart-lighting/how-to-use.html
同bose SoundTouch 20 / Home Speaker 500比
問左好多間都係得白色
https://www.fortress.com.hk/zt/product/homepod-wireless-speaker/p/BP_11828891
唔一定要apple store買嘅話可以check下邊間兇宅有
係喎 thanks
X用原廠皮套條邊超痴塵
有無mon貼係會唔痴架 閃魔?
想問下如果我唔係直接用apple tv播戲, 而係由macbook airplay套戲去apple tv, 個apple tv (3rd gen) 駁左homepod, 套戲係咪都可以係homepod出聲? Thanks
1. 買左一對擺廳,先開一隻玩左半日,諗住夠聲就唔開另一隻,總體黎講係夠聲既,但你要忍受佢只係會集中一個位。

然後忍不住開埋另一隻做stereo,而家係個廳全方位都好”stereo”

總括黎講床頭喇叭一隻夠做,擺廳買一隻都得,但一對感覺先會無咁怪,唔會得一隻角有聲

利申: 200呎正方形廳

2. 配合AppleTV 使用感覺好似為佢作補完咁,本身你屋企有AirPlay 喇叭既話感覺應該無咩分別。但沒有分別可大了,因為AppleTv基本上所有服務都其實需要一套喇叭,myTV 平時睇新聞煲膠劇用返電視喇叭我可以接受,但apple TV 用電視喇叭又係始終怪怪地

3. HomeKit 角色佢可有可無,如果你想玩在家外控制HomeKit device, 你其實買一部AppleTV (4Gen) 就可以了。但有樣野相當on 9, 佢係唔識根據你個人既位置去Sense個句「喂Siri」,如果你用開A喇叭對話,而你個人係相當接近B喇叭,佢依然係會用A黎答你

仲有,我以往「喂Siri, 熄燈」佢係會幫我熄哂全屋既燈,但而家HomePod唔知點解淨係幫我熄廳既燈。

4 Apple music 手動控制需要其他iOS device 協助,而且相當複雜,未習慣到。簡單講同一個music App, 佢係有分Iphone (例), HomePod, AppleTV 的控制頁面,視乎你有幾多個識播歌既裝置,而佢地個介面係幾乎完全一樣,所以開錯頁面你就好輕鬆騎劫人地播緊既歌。如果你要轉歌,首先你要搞清楚係”iPhone -> HomePod ”定係HomePod 獨立播緊歌。sorry 1999

想試下情況可以有幾混亂,你去Apple Store試下部HomePod就可以了,成日播播下歌就俾人插左首”Baby Shake dodododo...”
咁就DS218+,$2000倒,粒U勁好多,可以即時硬解4k片去唔同解像度都得
homePod淨計聲就咁聽落會唔會好過fostex pm0.4c/0.5d
offtopic一問

ikea有冇啲智能窗簾係橫果隻
未出,下個月歐洲4月美國出,香港我諗要年中至尾
我自己琴日聽完覺得HomePod啲bass太多,中高音亦都唔出眾
但呢個價錢佢算最好聲果堆
如果你真係要排:500>20>HomePod≥Revolve+
音場,層次同飽滿度都容易聽得出分別
3. 熄燈呢個因爲你個homepod 設定咗喺廳,所以佢同電話Siri 會有少少分別,你試吓同佢講熄晒間屋嘅燈,或者直情set 一個場景去控制

4. 你嘅意思應該係咁
全部順返價錢排,一分錢一分貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞