[月經] iOS集中討論區 (80) Tim仔自作孽, HomePod 1月18香港

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
不了
我真頭覺得公司部 windows 好用過屋企部mac
我反而屋企部Gaming PC同公司部window 多bug到我燥底,兩部都時不時自動幫我洗哂D setting
果陣iPod Touch 2 有個frd買嚟玩最後俾咗我玩JB
無所謂啦
想提提最近入手o的人
本身有o的想買
但無homekit又無用apple music無買
用緊英版homepod
homekit+小米抵屌智能野+apple music
冇apple music又唔會用智能野咁買黎jm9
好似係新出果時既defect黎,同埋下面要黎木板先會出現。
不過我一早用個杯墊墊住,同埋都冇搬過佢,所以都冇理過
Siri shortcut都唔洗,直接將小米野接入homekit,同樣一粒philips燈,小米平幾倍。最主要係可以mix homekit嘢一齊用,例如電制之類要安全同三腳嘅唔會用小米,普通嘢燈制,感應器之類先用小米

點樣小米直接入homekit
上網睇過要揾Mac搞?要長開Mac先得
iPhone 仲送5w已經好核突
但係小米燈係用wifi唔係zigbee
homebridge
本身有部intel nuc裝hackintoash 做server長開
所以係入面setup埋homebridge就得
如果本身冇server又想平既可以用raspberry pi setup
小米有wifi/zigbee版
係lo我都研究過,但最後都搞唔店
其實係咩版本都冇所謂
最主要homekit可以控制哂所有野就得
外媒指出,新一代的 iPhone XR 在外觀上仍會延續目前的「M字額」風格,但會縮小其面積;因採用 LCD 面板、導致全螢幕邊框較粗的不足之處,也會在這一代改進。

背面部份,二代 XR 還是會繼續採用多彩玻璃背蓋為設計主軸,同時會將記憶體從目前的 3GB,調整到 4GB,最大儲存容量則繼續是 256GB。
二代 XR 在功能上的另一亮點,則是鏡頭會改為雙鏡頭,同時兩者都搭載 OIS 光學防手震,與 iPhone XS 系列時看齊;消息也稱蘋果可能會調整主相機畫素,從目前的 1,200 萬升級到 2,400 萬,前鏡頭畫素也會拉到 1,000 萬以上。這意味著蘋果可能會再次調整相機背後的拍攝邏輯與策略。

值得關注的是,消息也指出新一代 XR 為了與中國品牌競爭市場,將會罕見降價搶市,相比第一代 XR 折價約 1,000 元。以台灣市場售價而言,新 XR 可能會以 25,900 元開賣,變得與當時 iPhone 8 的在台定價較接近。
直入homekit最主要係apple watch禁個制就可以開scene/燈,唔洗用小米個垃圾app

step by step跟住做咋嘛,setup半粒鐘都唔洗,最主要你有部長開既server姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞