一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
咩算好殘忍

破處啫
唔淨係咁簡單
我又覺得如果其他人填得出都可以紅
但其實真係好難好難填
楊千樺首 一千零一個 我研究左好耐都唔係好明到底首歌想表達啲咩 有冇高人可以解答

一千零一個
作詞:林夕
作曲:陳韻如
編曲:C.Y.Kong

嫌阿拉丁神燈的角色俗套又懷舊
難道講一講你的新朋友
嫌神話說夠 再用梁祝伴奏
留下聽一千個故事至准走

聞說某君和她的情人快活過之後
才承認往日滿足感未夠
然而留下了壞帳 會令餘生內疚
你猜他能否開口

未夠癡纏吧 讓我講多一個
其實都關於我 你大概清楚

遊戲都一早玩完 贏便慶祝 輸了氣便斷
來吧你想殺便殺 不必心軟 只望你心酸
活了這一千天 已完成宏願 儘管苦短
情話若果一早已說完
童話亦逼不得已 講過便算

傳說有一男一女同偕到白髮之後
才懷念刻骨銘心的舊友
回頭陪著那合照 塊肉餘生渡過
你猜猜誰敢分手
+2
btw講起《天真有邪》

會說謊之前 有句話不再說

試下叫陳泳謙條on9作呢啲歌詞
Btw除左夕爺同yy我覺得林若寧首月球上的人都好癲 直程係佢代表作
我覺得呢個唔算係困境既
聽歌無非都係音樂好聽(原意)
唔知點解 聽悲情歌 既共鳴變左香港地既主要目的姐
就算變左 都唔太緊要
就好似望到半杯水 大家睇法都會唔同 聽歌詞都一樣
唔係考iq題真心唔洗咁隱晦 又唔係越隱越雅

不過我讚同 wyman 同林夕既詞填得好優美
吊打九成填詞人

(不過都幾疑惑點解好大部份流行既流行曲都係佢地寫,香港有七百萬人,唔計自填自唱既歌手,大部份人記得同講得出既填詞人一隻手數得晒,係咪因為薪酬問題?)

(雖然某程度上佢地都因為好多最熱門既歌手而出名,寫歌量,歌詞質照重要d 定歌手聲線重要d我唔識分)
林夕post
男仔變男人既過程

唔算最癲
首歌係講女同男講故事
兩個人已經係分手邊沿
因為男既已經識咗「新朋友」,就「嫌阿拉丁神燈的角色俗套又懷舊」
但女既痴纏住男既要佢聽完1001個故事先俾走

「聞說某君和她的情人快活過之後」呢一段係講男既以前同女既快樂時刻其實俾唔到滿足佢,所以佢想走,但又未敢開口,係女方用講故意既形式猜度男方既心理

後面基本上都係講緊同一樣野我諗唔使解哂你都明啦,明咗開頭後面就好清楚,大概就係女既對男既痴纏挽留同諷刺。

原來你都有認真一面
聽完一首歌明咗幾多就係自己嘅領悟
唔洗要自己完全get中填詞人嘅message
我一路都好認真wo
唔可以講明左幾多 因為唔存在明左幾多
作詞人多數只會寫佢既故仔 或者某個人既故仔
好少會去講一個狹窄的道理或者好高既境界
等於半杯水
作詞人會帶大家見到(聽到)呢半杯水,
諗到咩係聆聽者既事
與我常在成首

細個(講緊小學)聽以為係啲好sweet嘅歌,一齊睇戲又一齊嘆每口氣咁,後來先發現原來一直都係講緊自己一個人,係毒撚之歌嚟
你一開頭唔係
深藏不露

其實我嘅解讀法係受到野佬影響
夫目前飯 、著襪浸溫泉
呢類歌聽完覺得有味

於是去搵返其他情歌黎聽
發覺別有洞天
原來流行歌曲嘅性描寫係好正常
補充多個point
一千零一夜原本既故事就係講緊女主角用講故事後拖住國王唔殺佢
所以首詞基本上都係講緊「拖」呢個概念
「想殺便殺」其實就係叫男仔係分手就講啦,我接受到wo咁既意思
優質回應
巴打好波
王菲 償還
從未聽你的拇指 撩動花瓣的聲響
個人解讀係 用手指撩下面發出的淫叫聲
去聽《低等動物》
完全就係講緊人既性欲本能
好多所謂情愛其實都係性欲既延伸
同人口中低等既野獸都差唔得幾多
唔好將人睇得幾咁高尚
其實慢慢就會發現基本上Eason係冇唱過開心既歌
林宥嘉 勉強幸福

享受著他鍾情的音樂 欣賞著妳一臉的滿足
妳說我神情有點恍惚 我說聽得太投入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞