一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
情人遊天地 指的是情人攜手相伴 日月換行李 指的是歲月的變化 合起來的意思就是歲月碾轉 你我相伴 執手白頭 圓滿的愛情 不過如此 但卻最難得

p.s 唔好再笑日月換行李啦~
其實無人之境仲有最尾果句
浪漫到一起惹絕症
雖然都好白下
但係頭幾次聽真係無乜為意
冇咩人講一絲不掛

我覺得呢首講分手之後一直放唔低個種感覺寫得好好 特別夕爺用"線"黎串連全首詞 加埋澤生招牌斷氣式既flow 好突出到個種內心拉扯同糾結既感覺

結在喉嚨內痕癢得似有還無

呢句我覺得係全首最屈既一句 未遇過一句同時俾到感官同感受
周耀輝先生寫既 還有甚麼可以送給你 都好中

不嬲覺得佢既詞係好靚 好簡單 好有空間感

呢首講一段感情純粹慢慢淡到行唔到落去個種無奈同不捨寫得好好

梧桐將秋色 無私的給了多壯闊的地
然而想不起 剩下什麼給你
薔薇將春光 如一的給了最細緻的味
從此想起 遺憾不應給你
不如你google下屈指一算或者屈指可數既出處
屈指一算咪計數lo 使唔使搵出處啊
屈指可數同屈指一算根本唔係同一個意思
玩輸可以勝過別人 多一餐好教訓

一句真係勝過千言萬語
個人覺得夕爺填得最好之一
夕爺有太多之一
我都係 之前一直唔太明最尾嗰句
難道你很想天使問我 我的舞步跳得可美
失憶糊蝶 成首有好多句都係

不用再記起 怎去忘記
淨係講與我常在啦
睇過個講法係同freudian psychianalysis有關
因為freud覺得人嘅本我(id)除咗喺夢入面
喺成長期間基本上會suppress咗
點都有別於我地日常同人社交表現出嚟嘅自我(ego)
所以歌詞講咁多都係想講
人嘅一生除咗自己冇人可以真正「與我(id)常在」
要了解最真實嘅自己就要「在夢內發掘這真相」
咁睇大家點定義隱喻啦
我嘅理解係講緊一樣嘢 但係冇用到本體入詞
law of 14嗰堆的確冇一首講到明「特首」「六四」「國教」等等
頂多都係玩吓歧義
我個人覺得算隱喻嘅

同埋唔係個個好似巴打你咁醒㗎嘛
重記得陳光誠嗰個我第一次聽到係咁嘅樣
btw呢排好鐘意達明一派既<天問>
周耀輝既詞 表面上講中國神話故事后羿射日同嫦娥奔月...實際上

# 抑鬱於天空的火焰下
大地靜默無說話

風吹起紫色的煙和霞
百姓瑟縮於惶恐下

誰挽起弓箭 射天空的火舌
誰偷仙丹飛天 月宮安守青天

縱怨天 天不容問
歎眾生 生不容問
瘋顛的漆黑的火焰下
沙啞的叫喊是烏鴉
洶湧起一天丹緋雪花
千秋的咒詛何時作罷

誰斗膽挽起弓與箭
射天空囂張的火舌
誰不惜偷仙丹飛天
月宮孤單安守青天
縱怨天 天不容問
歎眾生 生不容問
眾生 天不容問
眾生 生不容問
眾生 天不能問
眾生 終不能問
吳雨霏告白先正

你和他 被接通
黃金廣場外分手 在時代門外再聚

以前以為係黃金腦場,原來係cwb個黃金廣場
信心花舍算唔算
幸福摩天輪好似夕爺寫
仲有天下無雙同無條件都算係sweet歌?唔記得邊個寫
唔算,呢首係不顧一切既單戀
床頭床尾
咁全世界失眠都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞