一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
問題係你跟唔係解得通,係格硬黎
My little airport 好多都係看似講一件小事,但其實講緊啲入心入肺嘅感悟

《憂傷的嫖客》
「由不相識再到交心一場
然後又回復正常
四十分鐘的關係似夢一樣
人生經歷總無常

你又何必介懷心上?」

《今夜到干諾道中一起瞓》
「明天到登打士街那邊瞓
明知半夜或會被嗌起身
到處也是睡醒了的人
只怕洗手間不太近」

愛是引出魔鬼的一種試煉
俾啲玩膠創意啦

咁你話我知有咩絕症又要好浪漫

愛滋病係好合理
笑忘書:童話 情書 遺書 尋找 答案
If you seek amy 係FUCK me諧音
所以首歌入面
"oh baby baby if you seek amy tonight"
"all of the boys and all of the girl are begging to if you seek amy"
呢d全部都有sexual meaning
如果係呢首 我會話係

你及時遞上餐紙 去為我清洗襯衣 剎那間身體的觸碰大件事

一開始以為係掂到手仔覺得怕醜 但段野一開頭就話初次約會 所以大件事其實係扯左
其實我冇話多少次係重點
只係想講「屈指一算大概知」原來唔係講緊少,而係表示男仔已經由感情初哥變成情場老手
屌 一早get啦 首歌好多句都係答緊條女 btw試探就未必
情人遊天地 日月換行李
任何密友任何伴侶和諧互鬥投緣互信尊敬退縮生疏掛心忽近又遠跟世態搖擺
見慣不會怪
黑暗中漫舞 左腳高舉到白髮齊眉
咁你get到咪get到lo
好似dse啲閱讀理解咁 考評局個答案連作者都唔係咁諗
不過冇所謂啦 每個人get到嘅野都唔同 你個解釋好正
呢句同啲連登仔講就啱
成人話啲女淫唔淫
算啦 佢地上網就威,現實出到去咪口啞啞
中出都唔一定有架
最有紀念性緊係bb出生個一下
係喎 阿媽唔煮咪要自己煮

"是否花瓣鋪得更遠便更香"
聽咗幾次先明白
好中意呢個post
其實kolor 同梁柏堅既歌已經唔算係暗喻啦吓話
唔係話佢地D歌唔好 但佢地直頭已經唱埋出口 例如你舉既例子
唔係樓主講果種用好多比喻同修辭手法隱藏隻歌真正意思

悲傷過總要面對
舊日鹿死(六四)都過去
林內烏獸散般都這樣說
這裡有安居
kolor既歌好多都好有意義,有唔同主題 唔止情情塔塔 不過off topic了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞