一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
但男孩像你
只愛同類嗎
人真係傷心到咁既時候係需要停一停
遇怪魔我即刻變大個 遇見高手痛快得多
仆街就有你份
仆乜撚野
呢首唔好諗太多,黃偉文好鍾意借一樣物件寫人生觀。

情況有啲似前以會考/AL中文作文,題目極簡單,「檸檬茶」、「即食麵」三隻字叫你作全篇文咁。

〈沙龍〉其實借影相講好多人生美好嘅一瞬間應該好好記念,如果能夠影低呢一刻,可以一世回味。

成首歌好積極,尤其最後兩句:
「其實人生並非虛耗 何來塵埃飛舞」

相信大家都聽過「本來無一物,何處惹塵埃」,呢句係消極人生觀,佛學入面講人生所有嘢都係虛幻,毋須執著。但黃偉文就覺得人生好多嘢好美好好實在,一啲都唔虛幻,例如跑步拎第一拍拖結婚生仔升職......所以佢認為人生所有感覺唔係虛幻,更加唔係虛耗,所以最後一句更加用「何來塵埃飛舞」嚟質疑「何處惹塵埃」呢句佛經。

個人覺得黃偉文以前有社工經驗,睇嘢相對積極,所以同林夕寫詞風格咁唔同係有原因。
陳奕迅 沙龍
成為父母的一秒,要拍照的事可不少
勒索冰冷的溫柔 籠內有彼此心血 也別想逃走

我聽到個陣係有震撼感覺,因為細個咁想成家,倒頭來宜家番到黎真係大家情感勒索對方。籠代表家,大家努力換番黎,唔洗諗離開,係唔可以諗,只飾下責任。。。。。
山水非山水 凍了變雪堆
山水般山水 遇熱若霧水
混雜絕望後便是淚水 衍生出心碎
一直覺得係Sp關係, 要斷未斷 比人吊住,女把口想死心又死唔去,叫對方講😂😂😂😂
林夕自己解過架啦
係講有抑鬱嗰期嘅自己
全世界都睇得出佢其實係開心, 但係佢冇自覺
明日花昨日已開
Youtube 有條完全解釋呢首歌可以去睇下
我覺得唔係故意拆穿 只係傾開計 無意咁提起我地平時去開間餐廳聞到花香 個男仔扮唔記得 貼切番個歌名 說謊
原地裡再砌
起來 不要...
財神到財神到,好走快兩步
但係睇埋下一句

十字街口你我踏出的每步更瀟灑

會唔會其實想講嘅係人生有時其實無得你揀?
我搵唔到
i f - u - see- k - amy
this is中文
思。裂
可知我只得你承受我的狂畫野
你愛一架飛機 我愛一隻杯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞