一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
講隱喻梁柏堅幫kolor law of 14作嗰堆都神作嚟
keep住月月出嚟講時事
好多表面講一樣底講另一樣
然後中間不停玩文字遊戲

《賭博默示錄》:上次特首選舉
/一朝富有最終當奴/
/千金馬 失足躍道/

《地圖》:陳光誠事件
/年黑暗鐵路 沒線照路 每秒實裡默禱/
成碟青瓜過大海
夜裡陪著我的聲音 就算沙了也動聽
這一種累了的聲音 是最溫柔的証明

初中聽個陣已經幻想到咩情節 雖然應該唔係
同埋小克有啲歌都幾有玩味
例如《詩郵寄》
睇佢講返先知成首係刻意堆砌一啲所謂「中國風」嘅用字
根本就係想諷刺某啲懶係中國風嘅入詞方式
每一個明天
我覺得呢首諷刺意味好重
串緊啲人既愛戀膚淺
拖唔到手 就將件事放係心入面
呢首真係極罕見
一睇作詞人,果然唔係林夕同wym嗰兩個pk,佢地係唔會寫咁正向浪漫既詞
誰都心酸過那個木偶
呢我覺得係 一個畫面黎
一個科學家(男主角)拎住試管係到睇🧪
搖搖下支試管(呢段關係)睇下有冇唔同左色(第三者加入變質)
然後鏡頭就從試管拍到科學家隻眼
就係 試管裡找不出他染污眼眸
唯求在某次盡情歡樂過 時間夠了 時針偏偏出了錯
係指盡情玩 時間夠 時針原來慢左 玩得唔夠盡興 定係
時間夠 但時針其實係快左 早走左?
大至係咁
不過「染污眼眸」我覺得解眼淚準確啲
It‘s warmin’ up
Can you feel it?
Can you feel it?
Can you feel it, baby?
Oh, seems like you‘re ready for more, more, more

畫面
琴晚跟老媽學識煮飯,突然聽明造飯
我以前是冠軍 怎會慣做後備愛人

16號愛人
其實句英文諺語本身就講緊呢樣野
cannot identify sadness through test tube
悲傷係唔可以用科學途徑去證實既一種物質,咁不如就當佢係根本唔存在,呢度用「染污眼眸」而唔用「哭」係有佢既考量,因為普遍人會將喊本身同悲傷掛勾,但佢已經將悲傷由存在意義既層面上否定咗,所以佢會話流眼淚係「染污眼眸」,只係一種特別既生理現象,唔關傷感事。
我既理解係佢唔捨得走,仲想彌留多一陣,所以當「時間夠了」既時候,如果「時鐘偏偏出了錯」,佢就可以以為仲有時間,歡樂多一陣,前面既「唯求」係重要線索,從呢個「唯求」可以得知後面既想像係主角渴望既事。
btw唔係巴打問,我以前都冇諗得咁深入
係呢個post真係了解多咗好多關於歌詞既涵意
過份解讀
我會理解做內心既魔鬼㩒唔住爆發出黎
同時再講淫野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞