一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
想問下 林宥嘉嘅”看見甚麼吃甚麼”有無咩隱喻 google過有啲人話係要接納唔同嘅人
但又好似唔係好通咁
即係自己同自己講:喔 原來我係唔應該sad 嘅,不過sor9 我唔覺係咁囉

林夕好似都話過呢隻係佢寫過最唔開心嘅歌
事原佢同黃耀明同班frd 去日本睇U2
有日約明哥去街點知被放飛機 一個人喺街患得患失就寫咗呢隻歌
究竟夕爺有幾鍾意黃耀明 憶蓮"你掌心的痣我總記得在那裡"都係講佢
仲有紅黃橙紫白綠啡 人人都可分一些
有時候 有時候
我會相信一切有盡頭
相聚離開 都有時候
沒有甚麼會永垂不朽
最怕空氣突然安靜
最怕朋友突然的關心
其實英文歌係咪做唔到林夕填詞或者中文歌咁隱晦得黎又富有意思,令人可以深究同回味,定只係我地用開中文所以容易解讀同添加個人幻想。
Btw 中文真係好博大精深,感激我係廣東話環境成長,值得自豪
龐建章最正我反而覺得係花落誰家,一句愛情都無講嘅情歌
打得火熱!
覺得聽愛情轉移個陣好有呢種感覺 一直都無好認真去聽佢嘅歌詞 直到有次聽到張懸翻唱 認真咁去咀嚼 發現其實首歌係教人點樣去拍拖同教人咩係愛情

徘徊過多少櫥窗 住過多少旅館 才會覺得分離也並不冤枉
(講一個人要經歷過幾次感情 拍過幾次拖 先會明白每次分手其實都係有原因)

感情是用來瀏覽 還是用來珍藏 好讓日子天天都過得難忘
(愛情究竟係應該去珍惜細味 定係水過鴨背咁拍過就算?)

熬過了多久患難 濕了多長眼眶 才能知道傷感是愛的遺產
流浪幾張雙人床 換過幾次信仰 才讓戒指義無反顧的交換
(要失過幾次戀 患得患失過 先會知道其實傷心難過 都係愛嘅一種 都係表達緊愛 要經歷過先會明白)

把一個人的溫暖 轉移到另一個的胸膛 讓上次犯的錯反省出夢想
每個人都是這樣 享受過提心吊膽 才拒絕做愛情待罪的羔羊
(每個人都係喺愛情中不斷學習 失過戀 擁有過又失去過 先會知道自己想要咩 不斷喺當中成長 先可以令下一段感情做得更好)

回憶是抓不到的月光握緊就變黑暗 等虛假的背影消失於晴朗
陽光在身上流轉 等所有業障被原諒
愛情不停站 想開往地老天荒 需要多勇敢
(呢句真係好入肉 愛情其實一直都喺度 想要擁有 就要不停去努力 如果因為失戀 唔敢再去愛 你永遠都唔會得到 所以只好繼續勇敢去愛 先會搵到幸福)

燭光照亮了晚餐 照不出個答案 戀愛不是溫馨的請客吃飯
(拍拖係一門好高深嘅學問 唔係普通行街食飯咁簡單)

床單上鋪滿花瓣 擁抱讓它成長 太擁擠就開到了別的土壤
(兩個人要用心去經營 愛情先會成長 開花 結果 但如果大家逼得太緊 太chur 令對方抖唔到氣 其實到頭來只會令大家分手 行唔到落去)

感情需要人接班 接近換來期望 期望帶來失望的惡性循環
短暫的總是浪漫 漫長總會不滿 燒完美好青春換一個老伴
(短暫嘅嘢係最美好最浪漫最難忘 因為大家只會睇到好嗰一面 但慢慢一齊耐咗 雙方開始睇清大家嘅優缺點 慢慢就會開始有不滿 會嗌交 會平淡 唔再好似當初咁浪漫 但其實愛情就係咁)

把一個人的溫暖 轉移到另一個的胸膛 讓上次犯的錯反省出夢想
(當初我地愛嗰個人 同我地宜家愛嘅人 可能已經轉咗幾手 經歷咗好多嘢 但其實中間所經歷嘅呢啲嘢 係令到我地可以去反省到自己嘅不足 令下一段關係裡面做得更好 更加可以得到幸福)

你不要失望 蕩氣迴腸是為了 最美的平凡
(說穿了其實我地最終一直所追求美好嘅愛情 轟轟烈烈然 其實最普遍最平凡嘅愛情先係我地一直想要嘅愛情)

覺得呢首歌每一句都係肺腑之言 好似一個經歷完呢一切嘅人分享比對愛情好有憧憬又入世未深嘅人咁
我好多愛情觀都係喺呢首歌度搵到 覺得短短一首歌
但已經好似一本愛情教科書咁教曬你所有所有嘢
真係好深刻
成首不來也不去我自己覺得似講 一夜情/短暫嘅愛情
揚帆時 人潮沒有你
我是我 和途人一起
停頓時 在你笑開的眼眉
望穿秋水之美

揚帆=扯旗=性慾嚟嘅時候諗起你 但人海茫茫冇咩可能搵番你
而我而家同一個湊合嘅人拍拖 但係總會喺依啲時候諗嘅你嘅美

回程時 浪淘盡了你
任背影 長睡著不起
留下我 在糞土當中
翻檢背囊 直到拾回自己

回程時=完事時 淘盡=俾晒你
我望住你嘅背影離去 而自己仍長睡不起
最後我係 糞土=混亂嘅房間度 一路執行裝一路整理自己嘅思緒

掌心因此多出一根刺
沒有刺痛便懶知
就當共你 有舊情沒有往事

我經歷左人生一嘅大事變左 但又直觀好似冇變過 有在意你 但失去你並不痛 所以就冇在意在意你呢件事
與你有過一段情 但這段情中並沒有任何經歷

如煙 因給你遞過火
如火 卻也沒熔掉我
回望最初 當喪失是得著可不可
可痛若驪歌 樂如兒歌
像你沒來過 沒去過

如煙 因給你遞過火
火= 慾火 我嘅慾火就好似你食事後煙時我 遞火畀你 化成煙消散左
而你嘅慾火冇溶掉我嘅心
當依次係一次經驗也好 喪失也好
可以好痛 都可以好快樂
就好似你喺我生命中你冇出現過一樣

誰同行 仍同樣結尾
血液裡 才遺傳悲喜
誰亦難 避過這一身客塵
但剛巧出於你

其實果晚同邊個都一樣 人生必經嘅事 但咁岩係你

[垂頭前 沒緣分喪氣
睡到醒 才站立得起
盲目過 便看到天機
反覆往來 又再做回自己/red]

垂頭=咩頭?
沒緣分喪氣
啲蒲精成日會話搵唔到好歸歸宿 但繼續 玩一夜情

認為「睡到醒 才站立得起 盲目過 便看到天機」 沉淪慾海後就會搵到自己想要咩
所以「反覆往來 又再做回自己」

[red]即使一生多出一根刺
沒有刺痛便要知
就當共你 有劇情沒有故事

對失去唔再痛 咁你就要諗清楚你想要咩
要講番我同你段關係係「有劇情沒有故事」

另外其實舊時
eason好多歌都好正好多隱喻
16月16日晴 低等動物 熱帶雨林 熱島小夜曲等等
就像蝶戀花後無憑無記
親密維持十秒 又隨伴遠飛
親身見識過就打從心底明白點解無記
btw,硬係覺得「隨時能歡喜亦隨時嫌棄」好似講緊sp關係咁
呢首係唔錯,但覺得佢有少少太貪心,想講太多野,結果反而冇咁深刻,比較鍾意《富士山下》多啲
次次聽王菲版本都會聽到個心up住up住咁
我覺得呢首係由單戀到俾人嫌棄,然後用因果推論去說服自己睇開放低
純分享唔係隱喻

《給自己的情書》

拋得開手裏玩具
先懂得好好進睡
深谷都攀過後從泥濘尋到這不甘心相信的金句

「從泥濘尋到這不甘心相信的金句」貼切到一個點,好鍾意呢一句
如果諾貝爾d評委識中文 林夕d詞已經deserve一座文學獎 不能想像詞壇有日冇左夕爺會變成點
係咪淨係得我一個咁諗 我覺得無人之境一定唔係講緊叫雞呢d咁低level嘅情慾

但同意呢首歌係講沉船 我覺得係fwb relationship
我理解應該係搭上有夫之婦/自己有婦之夫搭上人/both
(如若早三五年相見 何來內心交戰)
我現時自己肯做飯
開始對豬打飛機
呢首真係終極痴撚線
我最喜愛歌曲
很想抱月光 很想鑽漩渦
可否跟我沿著甚麼邊走邊看藏著甚麼
方知一切故事在遊蕩
很想到無邊搜索 然後與歲月摔角
為了知生存過不生存過
很想在桂花飄下時 去過 看過
美滿人生
就這樣 到破曉

扑足全晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞