一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
btw 吳浩康〈洗剪吹〉
濕了便 吹一吹
係啊唔係隱喻
不過係聽唔明,我諗唔使執著要隱喻啦,總之有以前唔明後尾聽明咗既就得
可唔可以解釋下
愛似林一峰 農夫

你愛我細佬 我愛你個妹
你最愛傳教 我愛狗仔
似乎中文歌詞講親扑野都要用隱喻
Eason《粵語殘片》

情侶數字我屈指一算大概知

初時聽係以為講緊好少,後尾先知係講EX已經就黎多到手指數唔哂,亦唔太記得有幾個
可以
以前唔明咩叫原來我非不快樂
句子非常怪
點解自己快唔快樂唔係一種即時情感
係要用原來去察覺呢
又,非不快樂 咁係咪姐係快樂? 但當一個人係快樂,佢又點會話自己「非不快樂」,呢句係用晌否認,姐係有人覺得佢係唔快樂,佢就否認自己唔係唔快樂,但「原來我」又似自言自語
但明明講左原來自己唔係唔開心,姐係自己已經察覺自己係快樂啦
下一句又反駁返 自己原來唔覺自己快樂喎
仲要只有自己唔覺自己快樂

原來係講緊一個人唔開心到自言自語
一邊廂說服自己應該開心啲
同自己講我應該好開心先係喎
我好幸福喎睇到咁多異國風情
但係另一邊廂好清楚我根本完全唔開心得起來
或者個個都覺得我點點點「應該」有幾幸福有幾開心
但我實在感覺唔到
完全感覺唔到我「應該」要感到的幸福同快樂
一啲絲毫丁點都唔覺
開心幾咁簡單
但得我自己知道我幾努力逼自己開心都逼唔到
無一個人明白
呢兩句其實非常諷刺

簡單兩句已經咁有故事
首歌真係要經歷過最sad 最sad的人先聽得明
Eason《失戀太少》

沒有火花不要燒

「火花」係講緊兩個人之間既愛,或者解做激情、甜蜜都得,已經失去咗「火花」就唔好勉強去「燒」,欣然接受分手既事實
兩句詞已經好重內心戲 林夕真係好癲
btw thx 絲打解讀 學到野
樓主啲例子都好簡單直白
想問你未明之前係理解咗啲歌詞講緊咩
開始對狗打飛機
其實主要係聽歌嗰陣係順住聽唔會停底諗佢究竟講緊乜
高質post
潮濕的快感 來自你雙手
沉睡的凶猛在蘇醒 完全為你現形
點解我理解係一種性格轉變/覺醒
其實成首再見二丁目都痴線
仲有一句 關於你冥想不了 可免都免掉
中意一個人會成日諗住佢
但當你話諗佢呀?不了,係咩原因?係咪已經放低左呢?原來唔係,講呢句係因為我諗親你我都好痛苦,我頂唔順唔想再諗你,再諗我會痴線,我唔想痴線唔想再諗你

呢個狀態唔止唔係放低左,
仲係相反,係極度放唔低
諗住唔好諗佢,姐係點?
姐係諗緊佢

好似好豁達但細心諗就會知係逼緊自己豁達
當豁達係要逼自己去豁達,姐係完完全全仲沉溺緊沉溺到不能自拔
想救自己,但根本救唔到
要有幾痛先可以明呢
就好似聽方文山填俾周傑倫啲歌既時候,你會覺得佢好古典好有詩味,好似好勁咁,但仔細睇你會發覺佢成首歌係好似畫緊畫咁講自己點sad,「相愛但唔可以係一齊」、「以前係一齊但已經散咗」、「愛你到死嗰日」其實某程度講係好冇內容
點解係試探?
我一開始都係咁諗,但睇清「完全為你現形」我就
>> >
我有車 我有壓抑 需要發射
佢果句
無論於甚麼角落
假設你或會在旁
也可暢遊異國
放心吃喝

其實已經講得好清楚係咩事
佢係ff緊自己忘記佢「應該」「可以」幾咁開心
Ff的同時姐係一啲都忘記唔到佢
去旅行都開心唔到
點解? 因為去邊都諗住佢
去每一個角落都不由自主咁諗有佢晌度就好了
所以去邊都開心唔到
寢食難安
因為條仔特登揀佢地之前拍拖成日去既餐廳,條女覺得佢好似好熟手咁,直覺佢散咗之後都keep住有黎呢度食飯,然後條仔係扮緊好耐冇黎 (我好久沒來這間餐廳 沒想到已經換了裝潢)
情境大至係咁:

:哇我記得呢間餐廳wor,我地以前拍拖成日黎食架
:係咩,唔太記得lu~
:個待應對你咁好笑容既?你成日黎架?
:傻啦~我好耐冇黎啦……哇~估唔到已經換咗裝修,變咗好多lu~
:(有疑心)你記唔記得呢~嗰邊窗口個角落可以聞到玫瑰花香味架,我之前特登同你講過既呢?
(一邊聽男仔覆一邊睇佢表情有冇閃縮)
:係……係咩,好似有啲印象wo,俾你一講起。
:你根本就成日黎,做乜講大話
https://youtu.be/yPNFWHoJHLo
即使有話想講 已經 將識過的字用完
諗左陣先明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞