一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike

其實我又覺得香港人對歌詞有要求係好事
我真係好鍾意睇廣東歌詞
嗰啲意境同隱喻真係世界級
我要與你硬碰 以爆裂嘅高速旋動
如烟 因給你遞過火
如火 卻也沒熔掉我

如花 超生了沒有果
如果 過路能重踏過
我覺得呢part似比喻多過隱喻
不過都係要諗完先get到講乜
林夕神詞之一
之前睇過新聞 講左呢首歌係偷食歌

記者求證Eason,他承認有男女版本:「諗住首歌女仔唱完,男仔再去唱會更爆,然後配合虛構故事去講呢世相愛唔到等下世,點知虛構故事傳傳下變咗緋聞,最後阿Kay冇錄到。後來我出碟都有用番首歌,唔想為啲無理是非浪費首好歌。」至於Kay昨日身在北京,經理人夏森美承認當時Kay本準備錄歌:「緋聞炒到熱烘烘,首歌係講婚外情好敏感,所以,我、Kay同唱片公司都覺得唔唱比較適合。」
認真好佩服
想繼續聽呢類歌嘅分析多過其他淺白嘅歌詞
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
上面有人講弱水三千 呢首歌直頭改變咗我人生觀 對好多事都睇開咗好多

婚外情都有好多種
男主角偷食對象就係隻雞
真係冇諗過 幾欣賞你創意
如花 如果 痴撚線 寫得好好
明明係講緊淫kay
令我諗起《如果有一天》既歌詞

生活中交錯失望 越想念就越孤單
若再被寂寞迎頭趕上 多感傷原來也是正常

你是不是也在品嚐
一個人的咖啡和天光

是不是也突然察覺到
多出時間看
天色的變幻
斯德哥爾摩情人 全首
用斯德哥爾摩症候群既人質情人
隱喻今日香港畀中共綁架
而香港人就「犯賤犯到被虐成狂」
最後個句「我是同謀 絕對是同謀」
攞翻今日香港來睇 形容班港匪真係無撚錯
我要與你硬碰
以爆裂嘅高速旋動

好基
整多首林夕 獨家村
「任你毀我誇我自甘孤僻 都不要自尊心給折損
請你圓滑的嘴臉 別拿幸福來規勸

我跟你同床發夢 可惜語言再不相同
大概做人不想太委曲 都將要絕種」

一個真香港人畀人勸妥協啦投共啦接受大灣區既時候
就用首歌屌鳩翻佢,守護自己既獨家村
I start but feel something so very extra tight
I hear her cry and I see her frown
I look at the condom it is all brown
招式招招新穎
你要擦亮眼睛
last night wooooooooo
呢首我都係後尾聽人講先知
呢首唔可以話無性啦
唔需要我去解
到底林夕經歷過d咩先可以寫到咁傷既詞
大個聽真係好基
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞