一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
講D冷門D 蘇打綠既近未來
佢有句 「放棄未來的渴盼 告別昨日的狂野」
一開頭聽好恐怖 點解要放棄希望咁既feel

但原來係講 一個人痴心咁苦戀 去到某一刻 佢覺得要停
所以就放棄對未來關於佢既期盼
亦都要告別之前會對佢做傻事既心

因為 「明天在什麼世界?身邊還會有個誰?」
同埋 「過去一直去 未來一直來 只有現在」

同埋 張繼聰首生命之花 有一句好正
「圓盡也是圓」 一個圓形 去到尾 都係一個圓形
但其實佢玩緊雙關 同音字 緣
「緣盡也是緣」 一段緣分 去到尾 都係一種緣分
你唔明邊part先
一次愉快的睡眠 係咪指攪野
除非你是我 才可與我常在
「圓盡也是圓」 中文字有陣真係好撚正
手裡,係解2人拍拖手拖手,一齊不到不如於係心入面自己知就算
一個人 同偕到老不靠運氣
我唔係咁解,佢上一句係「一個夏雨天」同「愉快的睡眠」既共通係時間既間隔好長(主角係處係綿綿不絕既思念入面),下一句「斷多少髮線」就係覺得嗰時間性,中間已經數唔到因為惆悵甩咗幾多頭髮
就綿綿2個字已經唔太明
係解情意綿綿?定係人名
綿綿算唔算林夕式隱喻既極致
絕對係之一,不過唔敢講係極致
一次愉快的睡眠 係咪指攪野
我唔係咁解,佢上一句係「一個夏雨天」同「愉快的睡眠」既共通係時間既間隔好長(主角係處係綿綿不絕既思念入面),下一句「斷多少髮線」就係講緊個時間性,中間已經數唔到因為惆悵甩咗幾多頭髮
Edc系列

即影即有
不要答案但要知快門無聲
記錄片段會比愛長情

壞孩子的天空
斜陽夕照壞孩子一雙
蝦條兩份分享
我之前係其他post解過 照搬

顯示所有 (1)

我唔識
但上網揾到以下嘅資料
但未免太amazing了
編者落力地尋找有關《綿綿》的資料的時候,卻找到了一些意想不到的資訊。

有人推測,《綿綿》其實是林夕寫給黃耀明的歌。

推測者的理據是,粵語裡的綿綿和明明是近音,因此林夕是「憑歌寄意」。

而歌裡的「夏雨天」為什麼不是「下雨天」或者「下雨夜」呢?

有人推測,是因為黃耀明曾經唱過的歌,名字是《夏雨天》。

還有「只喜愛共萬人迷遇見」,普通人不會是「萬人迷」,「萬人迷」是指明星,暗指黃耀明。

又有資料指,一次林夕被問到「黃耀明對你的抑鬱症有什麼影響」林夕說:「他就是我抑鬱​​症的起源。」

發放這些資訊的真確性我卻無從稽考,抱懷疑態度,因為當時林夕患的是「焦慮症」而非「抑鬱症」,而且編者努力尋遍未能找到有關此訪問的任何報導或影片,只有網上的文章不斷流傳。

「綿綿」係一種狀態,講緊心入面隱隱作痛,思念延綿不斷既感受,係歌入面唔係用緊正式既文法,係類似意識流既運用,所以大致可以抽出黎睇,係整首歌既感情基調。
「從來未愛你」係接「可惜我愛懷念」,回想返之前對你既情感,其實當時未明乜叫愛,理論上已經睇化咗既而家唔應該再糾結係呢段感情入面,但偏偏主角係念舊既人,會對嗰啲已經失去咗既甜蜜回憶感到惆悵。而主角亦係嗰種會對任何人好既人,呢度指對佢既好其實同佢對任何人係一樣。
「夏雨天」我既解讀係連埋「愉快的睡眠」,夏天落雨係好耐先一次,而主角「愉快的睡眠」都係一樣,已經數唔出中間因為掂記甩咗幾多頭髮。
「只喜愛跟一顆心血戰」,其實主角係同自己鬥氣,唔明點解對方冷落自己,但其實答案就好簡單,唔鍾意就係咁,勉強唔黎,只係主角以前年輕接受唔到。
「只喜愛共萬人迷遇見」,係人後生都鍾意嗰種外貌亮麗既人,大家都鍾意呢個「萬人迷」,以前覺得自己幾深情幾咁愛佢,其實都係好膚淺既事,事實上係冇真正愛上過佢。
困獸.28

往日我 很愛闖 最後闖出這片天 叫我擔當
狗一般親你逗你 有多久
才明白世界大得很荒謬
小倆口應有都擁有
又覺得無力困守安全小宇宙
過不慣靜侷也許太喜愛批鬥 怨天怨地像跳蚤咬醒愛玩的野獸
獨佔一種風流 難及我溝的雞尾酒
恆久那樣地忠心親厚乖巧馴服叫你我也很狗
誰亦沒惡意犯錯應忍受 像不屈不撓的鈕扣
又索緊陳舊領呔比破裂難受 鬥垮世俗後結果是更不自由
你跟我侷在甕中漸變抑鬱走獸
勒索冰冷的溫柔 籠內有彼此心血 也別想逃走

往日我 很愛闖 最後闖出這片天 叫我擔當
勒索冰冷的溫柔 籠內有彼此心血 也別想逃走

早結婚後,完全明,好痴線
copy多咗

「綿綿」係一種狀態,講緊心入面隱隱作痛,思念延綿不斷既感受,係歌入面唔係用緊正式既文法,係類似意識流既運用,所以大致可以抽出黎睇,係整首歌既感情基調。
「從來未愛你」係接「可惜我愛懷念」,回想返之前對你既情感,其實當時未明乜叫愛,理論上已經睇化咗既而家唔應該再糾結係呢段感情入面,但偏偏主角係念舊既人,會對嗰啲已經失去咗既甜蜜回憶感到惆悵。而主角亦係嗰種會對任何人好既人,呢度指對佢既好其實同佢對任何人係一樣。
「夏雨天」我既解讀係連埋「愉快的睡眠」,夏天落雨係好耐先一次,而主角「愉快的睡眠」都係一樣,已經數唔出中間因為掂記甩咗幾多頭髮。
「只喜愛跟一顆心血戰」,其實主角係同自己鬥氣,唔明點解對方冷落自己,但其實答案就好簡單,唔鍾意就係咁,勉強唔黎,只係主角以前年輕接受唔到。
「只喜愛共萬人迷遇見」,係人後生都鍾意嗰種外貌亮麗既人,大家都鍾意呢個「萬人迷」,以前覺得自己幾深情幾咁愛佢,其實都係好膚淺既事,事實上係冇真正愛上過佢。
其實你是一幅畫 狠狠往這舊人心上掛
現實過得不順嗎 定定望向這畫中曇花
/
個個也探問 愛戀不老的秘方
唯獨壯烈離座 可百世流芳
你未忘 我未忘 猶勝伴在旁

幾時會最掛住一個人?就是生活不順時。
幾時會擁有最深刻美麗的愛情?就是失去時。
Britney Spear首if you seek amy到最近先知真正意思 成首歌即刻唔同曬
快不快樂留在身體裏
如果關懷是種補償
還有什麼不能原諒
弱水三千
活著若是夢 是夢蝶令水色震動

真係要服林夕 成首弱水三千啲詞都填得好好
Diu林夕好撚慘
毒撚中既毒撚
黑暗中漫舞幾乎成首都係
無辦法
呢啲咁厭世既主題唔多啲隱喻唔出得街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞