一人N句突然聽明既歌詞隱喻

597 回覆
118 Like 303 Dislike
我要與你硬碰 以爆烈嘅高速 螺動
愛若難以放進手裡 何不將這雙手放進心裡
可以講解下嗎
繼續講《綿綿》

從前為了不想失約 連病都不敢痛
到那一天才回想起我蠢

以前我理解「蠢」係蠢在唔珍惜自己,後尾發現「蠢」仲有另一層意思。
感情經驗少既人,當遇到心儀對象嗰陣好興乜都就哂人地,覺得對佢好好佢就會感動同你一齊,但事實上當你乜都就哂人既時候你就會冇咗自己,冇咗個性,顯得自己好卑微,用呢種方式係極難追到人,如果真係要追人應該保持神秘感同獨特既個性,而唔係盲目對佢好就夠。
啲人好興話好人冇人要,壞人先受歡迎,其實有道理亦有死角,大家都冇發現到自己既「蠢」
你就算知 也不會想 是我
兩個解讀都慘到仆街
上面有
解咗好多段
壞了千萬盞燈
燒光每段眼神
只發現和你衣不稱身

對不起 我不過為愛人
從未曾天真得相信永生
綿綿
碌鳩已漸痕
this on9仔
我要與你硬踫,以爆裂嘅高速旋動,如龍捲風吹到邀請霹靂火跳舞,誰也叫好
我要與你硬踫,哪怕被你高速進攻,狂龍風中起舞,捲起天火撲面送到

爆旋陀螺成首都好gay,係咁格劍
cls
黑暗中漫舞其實係用學跳舞黎喻兩人相戀
兩個人一邊相戀一邊學點相處
男仔冇女仔成熟得咁快
跟唔上女仔既腳步
所以話自己「資質不配合你」
「左腳舉起了便要別離」先至係一齊冇耐就散咗
成首歌就係唱緊嗰種自卑
應該係用左層遞去推進
有煙因爲有火 因為我曾經借過你火 才會有煙的形成(火代表給予你的愛,但煙卻是虛無的,一沒法留住)
如火 代表我的愛,愛得如火般,但卻沒法熔掉我 代表不要讓過激的愛情熔掉自己

如花 超生了沒有果 花蕊開得太多便沒法結果
代表對感情灌溉過多,也有可能沒法有你想要的結果
如果(呢到有兩個意思) 可以對應返上一句 既果實
同埋 假設 能夠重新開始 希望大家看輕一點 不要太執意在一段感情裡

我自己咁解讀
呢一句個人就覺得
當第二 第三次拍拖
已經揾唔翻當初心動嘅感覺

對我黎講好有畫面
與我常在係講緊你永遠冇辦法硬性要求一個人會陪你一生一世
只有自己唔會拋底自己
分左手之後就明呢隻歌點解
你引致我的床搖搖
講埋get到乜
[red]榴連/red]在摩天輪
if you seek amy個音係FUCK me
所以首歌係好sexual,以前一直以為只係搵緊amy

例如"oh baby baby if you seek amy tonight"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞