[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
所以我一路都反對女權/feminism in general
成班女權西/feminists對性小眾有事就鍾無艷,冇事就夏迎春,成日焗性小眾上船撐佢地,但去到實際情況/成功爭取修法嘅時候就當condom用完即棄
咁點解個共識係女人留喺屋企男人出去?建議你可以睇下一本叫《82年生的金智英》嘅書,睇完會明多啲野
睇下上面拗嚟拗去都仲係一面自稱為所有人爭取權益,一面就剩係提女人點點點點慘,真係無撚得救 queer/trans難搵工/連工都搵唔到,成件事仲嚴峻啦,又唔見女權撚提
你覺得一個實驗會唔會咁膚淺..
所以大學生先要學做實驗/調查

通常一個實驗真係有啲避免唔到嘅uncontrollable variables,會寫咁係一份study嘅尾二個part.
例如最常見嘅係時間,一個實驗可能要做好耐....當中有可能取料時間係一月一號同一月二號都好大分別。
樓主到宜家仲未分清咩叫女權,講極都係歧視嘅case,歧視男女都面對緊,宜家係講實質女性權益有冇地方需要爭取?

宜家係咪商場冇女廁,超過十一點岀街唔得?呢d先叫權益,如果係要解決歧視,大把人做緊,何必開個女權岀嚟
其實個po一開始就已經講係話要為男人爭取權益,男人都係父權制度下嘅受害者
至於lgbt嘅問題,我睇見台灣單野已經覺得好悲觀,條路好長,或者可以再討論
我覺得圖表只係指出事實
事實冇分膚唔膚淺
睇圖表的人點解讀張圖表先係關鍵
至少我覺得憑樓主嗰兩張圖表就得出“男女唔平等”呢個結論係唔夠嚴謹
啱啦 要多啲啦
呢個咪證明緊有歧視囉
想點呀 最好緊係男女要一樣咁多商店揀!男女都一樣咁多廁所。

收窄範圍討論
本身男女係真係唔應該被stereotypes
即係一個stereotypes 係唔應該根據男/女不同而存在。
而而家嘅問題係最根本錯誤嘅人地對男女存有定型
而商家加強咗呢個根本錯誤,所以要改變先會咁難
商家係呢個香港上係甚至可以製造社會氣氛/意識
根本惡性循環。
而家想改變商家(ie侍產假),已經做緊嘢,但力量唔夠。明冇?
因為香港人係向錢看,所以唔會反商家。
我又唔認為一本架空小說可以如實反映社會實況
加埋本野本來目的就係寫女人點慘 可以用黎說服人咩
咁其實男人會出去女人留係度真係只因為性別定型?
咁你又點解釋家陣社會兩個都出去做野嘅現象
又點解釋有部份人係女人做野但係男人係屋企嘅現象
我一開始就講左個人唔反對性別定型
定型一開始就可以令男女知道自己傾向揀咩職責
但最後實行唔單只受性別定型影響
做野黎講首先經濟壓力嘅影響已經大過所謂性別定型
同埋我覺得你個post一開始就錯左對象
首先大部份人所反對嘅feminism正正就係你口中R著數又唔洗做野嘅"feminist"
一係就啲捉埋雞毛蒜皮野hu"man"呢啲又冇作用又唔合理嘅戇鳩仔
你講嘅根本就係Gender Equality
我覺得現時香港社會已經好接近仲有啲偏向女性添其實
有冇發現男人先話人話得最多狗公..
通常都係講自己女友好多狗公圍住....

我世界暫時仲係有啲細,多數定留係連登
我見到嘅都係對女性不必要嘅針對

Eg 肥/暗瘡/甚至著條短裙都會比人話臭雞
咁男性呢!
你誤解平權嘅意思
平權係1)填補先生缺憾 2)先再追求一樣

之前有一張好hit嘅連環圖,講三個小朋友一齊望窗
個個就係平權
係,我有認過自己開po嗰陣未了解清楚,有巴打解釋完之後我有更正,唔好意思mislead咗你
第一個回覆你就秒鳩人地成個post
唔認同
呢個係商家嘅概念
男女公平應該要連帶所有一樣
但好明顯同商家嘅supply demand 有衝突
其實可以兩方一樣都好多好多選擇先係。

但廁所呢個,其實可以1:1
多啲女廁嘅話其實冇人介意男廁會唔會多個女廁
只要女廁夠嘅話。
其實終極係應該要有兩性廁所
我到而家都唔明點解要停留係男女廁咁低層
樓主到宜家仲未分清咩叫女權,講極都係歧視嘅case,歧視男女都面對緊,宜家係講實質女性權益有冇地方需要爭取?

宜家係咪商場冇女廁,超過十一點岀街唔得?呢d先叫權益,如果係要解決歧視,大把人做緊,何必開個女權岀嚟
多謝糾正,我都唔記得咗有兩性廁所呢個選項
根本就係兩個人講緊自己獨立意見
唔一定要統一一個答案嘅,由兩個人提出喎,點會一樣。唔洗亂
咪玩啦 兩性廁所 男人幾分鐘就解決到嘅事
點解為左就女人去得耐就慢埋一份先
根本兩性廁所對男有害無益 典型扮平等實質謀利益嘅兩性例子黎
唔知巴打第二段係唔係回應緊我講既野 有少少野想補充

其實我#87樓舉呢個例 都有講一句「拎現實例子講既話仲有好多其他因素要考慮」
所以我唔敢講要老母煮飯一定同性別定型有關
但係可以肯定既係 性別定型對於形成「要老母煮飯」呢個概念有影響

「會唔會屋企有共識唔洗佢賺錢所以佢最多時間做家頭細務?」
呢層唔知 當然有可能 不過個位巴打有講過佢老母要返工

「你唔會expect老豆大佬煮飯其實會唔會係因為佢地根本唔識煮?」
咁我會想問返巴打 點解老母就一定識煮?
最直接聯想到既原因就係因為社會覺得做得人地老婆/老母就要入得廚房出得廳堂 要識煮飯俾屋企人食
如果巴打你唔接受呢個解釋 冇問題 咁我又想問 咁點解老豆同大佬唔識煮就可以做唔煮飯既藉口?點解唔學?
我相信佢地老母都唔係天生就識煮飯 但係老母就係俾人要求緊要煮得一手好菜 唔識就要學
相對地 老豆同大佬就冇呢個要求

同埋呢 巴打你有冇發現 你呢段野預設個位巴打老母唔洗返工 全職留係屋企做家務
而巴打同巴打老豆同巴打大佬都要返工冇時間
呢樣本身已經係性別定型

最後重申一次 的確 上面所有野可能用另外既原因去解釋都work
絕對有可能完全同性別無關
但係都絕對有可能真係同性別有關

不過老實講 我覺得淨係咁樣針對一個case黎講冇咩意思
覆埋呢次唔覆 巴打仲有野想問既話等其他巴打黎解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞