[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
講明先, feminism唔等於女權/女權撚,女權字面略負面,而女權撚就真係有班on9女人想借feminism之名拎好處

男人之所以要支持feminism係因為男人同女人一樣都係patriarchy之下嘅受害者,feminism做嘅野正正係消除patriarchy下嘅壞處,例如消除性別二元呢個大議題,而唔係好似連登仔所認為嘅女人想over男人,嗰啲叫女權撚

男人點解係patriarchy下嘅受害者?最簡單例子就係講性別二元,柏拉圖話男人理性、女人感性就好on9嘅,近代開明咗女人可以讀書,已經可以見到女人都可以理性,男人同樣可以好感性。而從呢件事亦可以睇到社會先係推動人類性格形成嘅關鍵因素,好多時女人唔係生為女人;男人都唔係生為男人,因為社會認為男人要理性要大隻,啲生理性別為男人嘅人就要扮到好理性咁,唔可以隨便喊,細細個就比家長教:男仔唔可以喊㗎

男人一喊就會比人話唔係男人、成個gay佬咁,完全冇諗過每個人生來都有唔同性格,與生理性別冇關,一切都係社會使然,根本就冇本質上嘅男人/女人。而社會上偏偏就有成班on9男人咩都唔知,不停屌人唔係男人/女人,屌人feminism,屌人係雞,完全冇意識自己都係受害者,以為自己係掌握權力者
Btw學術討論下,希望唔好有人又撻啲臭雞、女權撚等等字眼出嚟
點解要叫feminism 唔叫gender equality 之類既名?
其實一直都冇變過

男人求財
女人求權

而家女性化社會都係一樣
跟本唔關男權女權父權平權事 係呢個世界太多你想像唔到嘅ON9/自私撚
所以個社會發展成點都好 呢堆人都會KEEP住係ON9/自私撚
咪係

男女平等先係對雙方有益
任何主義/信念都可以被膠化
女性主義如是,環保如是
😴
可能係因為呢樣野係女性提出先,都證明到男人作為受利益者係blind嘅
其實最大目的都唔係平等,而係想令無論生理性別為何嘅人都可以做返自己,包括LGBT
同gender equality冇關係
其實只係追求自由
做自己想做嘅野
男女都有受到約束
但女受嘅約束係多d

男人都應該發展類似campaign
起碼貪靚去脫毛可以光明正大講班同性朋友傾
教書果個由小就灌輸女權架
miss多過sir
唔好野一定搵男仔
呢樣就係我想講嘅野,有時貪下靚/想同男仔傾下八掛野,佢哋都話男人老狗做乜鳩,我心諗關咩事
我都想俾女人養
講多次唔係講緊女權,你講嘅情況可能有出現,但大路上都仲係patriarchy,比如學生會長大多由男性擔當,出到社會都係男性主導,社會係咁就已經證明啲人學生時代接受緊咩教育

當然唔好野就搵男仔都係on9,女仔唔搬得重野㗎咩 (如果搬到嘅話)
男人係以為自己得益,事實上得益嘅只有少數最高地位嘅男性/權力中心,大多數男人受害緊都唔知,就正如你所講嘅軍人、消防員點解冇女人?家暴、離婚case點解一定係男人輸,呢啲都係我所講嘅野,你係駁緊我定support 緊?
有冇諗過本質上男人更適合做領袖?
有咩理據證明到一個人天生適合做咩?好大程度係社會形成,因為社會上希望男人做領袖,就集中培養男人做
其實大家都冇證據證明到邊樣係真
所以咪要社會比空間人自由發揮,唔係好似依家咁
點樣冇空間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞