[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
咁點解呢個人人受害嘅現象要用其中一方受害者嘅命名?仲未有人答到
仲有終極灌輸粗重野係男人做
咁一路都用開he嚟refer to unknown gender啦,又唔見你地見係傳統就唔使改
你地?
係指班社會學家定大學講師
乜原來所有港男對比港女都係泰臣 巴打你幾趣緻
存在理由嗰part係回應緊巴打問性別定型嘅存在理由,唔係講緊男人做體力勞動嘅理由
一個舉例,乜都叫原來所有,咁歸邊既
上面有巴打答過了
用啲咁既比喻真係好打壓女性囉
你male supremacist
答過,但都唔合邏輯
一日唔用返個重視所有人嘅名,呢啲運動/主張都只會名不正言不順
人地講「一個港男」就引伸到所有男人
我岩岩係個女人面前大力吸左啖氣應該係剝奪緊佢既生存權利
但係從圖表黎睇
我睇唔出有考慮到工作時間呢個因素
第一張圖話男女同工不同酬
但係只係睇工種 冇睇工作時間
例如一個社會只有1男1女
男時薪100蚊 做10小時
女時薪100蚊 做8小時
然後結果係男有1000蚊人工
女有800蚊人工
然後就話同工不同酬

第二張圖就相反
只考慮時薪 冇考慮工種
例如假返呢個社會得兩份工 地盤同清潔
一個小學畢業的男人可以做地盤 可以做清潔工 男人選擇左做地盤
一個小學畢業的女人只可以做清潔工 所以選擇左做清潔工
咁做地盤的人工當然係高d
然後就話男女薪酬唔同唔公平

呢d數據係咪真係足夠推論出男女唔平等?
不過既然你都話已經衡量哂所有因素
咁我都冇野好駁啦
屌 數據都唔識睇定只睇同自己有利嘅數據?

高層薪酬無太大差別
睇唔到男性享有特權喎
即係平咗權?

低層好多時講體力自然睇得出薪酬差異
你唔係想做sales有地盤佬嘅人工掛
仲要俾2014數據係想點樣
係要拉埋一齊講
父權母權之下嘅產物就係stereotypes
定型咗男人一定要高大
而家就係要糾正呢個錯誤
男仔都可以瘦,女人都可以高大
Btw呢樣係關genes事
嗰位巴打提出用egalitarianism好啲,你點睇?我都有講過係標題有誤嘅,唔好意思
上統計處睇啦 樓主搵埋啲非最新又唔中肯嘅數據
剩係睇對自己有利嘅
sorry 就係呢四年有好大轉變
點解你搵嗰份好似剩係冇左2014
樓主嗰份咁岩就係2014的數據
我諗呢種實驗係只會改變一個variable
再睇只改變一個,對結果做成嘅改變

呢樣做實驗最基本嘅原則
應該2014拎咗出刊 所以無入 (9估)
但年年都會統計 拎幾年前嚟睇係想點
睇得出呢四年薪酬已經平咗權
但係收集工種+時薪的資料應該唔係好難做到姐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞