[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
傳統哲學流派係咁叫,feminism其實有好多流派,好多wave。但籠統都會叫feminism,因為都係批判父權。

但我同意呢個命名係有問題,或者話呢個名的確會容易令人誤解。正如好多人都覺得存在主義剩係討論存在問題,但其實存在主義唔係咁解
證明2017年啲人終於知女性都可以做到高位,同男性一樣出色。咁咪趨向正常。
統計處有呢項數據
要問返樓主 咁香港仲存唔存在女性不公平對待
難唔難做到唔係實驗主要考慮嘅原因...
做一個實驗係唔會用容易嘅做法
而係用我啱啱講嘅原則去做,當然做有好大量啲原則,但萬變不離其宗,就係只改變一個variable。

否則呢張圖嘅盲點唔會由你提出,而係由學術界提出。
我估未來可能女性人工仲高過男性
所以都傾緊男人要有一樣嘅侍產假
我係支持女廁要多啲,呢個係demand supply 問題
其實我的諗法只係將第一張圖的薪酬變成時薪
應該都算係只改變一個variable?
我有諗過個原因係女性有月經,懷孕,母乳等等嘅客觀因素,令女性係領導上面有先天嘅阻礙,Like搞緊單大嘢個女領袖大左肚,都要休養架
而家咪爭取緊男士侍產假...係商家唔肯放人
根本男人心理負擔都同女人身體上嘅一樣咁大

其實你舉嘅例子只證明呢個社會仲係有性別歧視緊。平權係唔應該有呢種事。

Btw平權唔係真係解大家一樣
而係大家都可以根據自己天性/缺陷/意願選擇自己要做嘅事,而唔會比人歧視/剝削。再加上有缺陷之人會受到幫助,令佢同平常人一樣有一樣嘅能力跑到終點。而呢個缺陷唔單止指身體殘疾嘅人。

平權係一個更大嘅觀念,唔單止止於男女之差。
點解女人多情要比人話雞?
男人真係當咗自己條鳩係鎖匙?
其實好onj....
又討論呢個問題
咁男女廁所數目一樣啦唉。
大家一齊等
用時長呢個係事實,淨係嚟m都搞好耐啦
點解男人多情都要俾人話狗公?
女人真係當咗個閪係八達通?
根據需求而相應調整先係公平,你咁講只係停留喺量一樣嘅極淺層面
咁你支持的應該係有大d的女廁
而唔係多d女廁?
身為男人而家想搵個廁所都難
我覺得唔過火嘅性別定型其實係有助於提高成個社會嘅效率
但係部份人假借女權實質只係上卸責/索取利益
有啲人將平等錯誤同平等待遇劃上等號
(例:某男人做CEO結果原本冇能力嘅女人投訴做唔到CEO->事實只係佢唔夠能力唔關性別事)
有啲人直頭只係想去男化(snowman->snowpeople之類)
除左自我感覺良好之外根本毫無作用

上邊有巴打提到expect老母要煮飯
其實究其原因係唔係因為真係性別定型先?
其實老母之所以係屋企做老母係唔係真係因為性別定型先?
會唔會屋企有共識唔洗佢賺錢所以佢最多時間做家頭細務?
你唔會expect老豆大佬煮飯其實會唔會係因為佢地根本唔識煮?
會唔會佢地要番工冇時間? 我認為家陣太多人將好多野歸咎於性別定型
根本好多時係另有原因
建議你先去了解清楚平權概念,同埋嗰位巴打點睇都係費時同你講
但係從圖表黎睇
我睇唔出有考慮到工作時間呢個因素
第一張圖話男女同工不同酬
但係只係睇工種 冇睇工作時間
例如一個社會只有1男1女
男時薪100蚊 做10小時
女時薪100蚊 做8小時
然後結果係男有1000蚊人工
女有800蚊人工
然後就話同工不同酬

上面講得唔好
Variable = independent variable

根據你所講,呢到係有兩個唔同ib
一係性別,二係工時。
而呢個實驗其實focus男女(ib)同薪酬(db)關係
所以唔應該存在你所講嘅工時

月薪同時薪只係單位轉換,如果轉換咗後發現你所講10小時同8小時嘅問題,呢張圖一早比人banned,而唔會用後教書。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞