[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
好搞笑
因為呢到係討論緊男女呀嘛
照你講,連登唔洗分post分topic啦

不過其實我有講到平權係唔止包括男女,其實我腦中係想講lgftq,仲有feminine嘅男 muscxxx嘅女 有殘疾嘅人。

Btw我唔係女權撚,我只係要求如果男人同樣有做女人被指罵嘅behaviour, 男人都應該受指罵。一係就兩個都唔話,最後就係只針對行為唔針對性別。
我只係回應咗你第一次針對呢張圖講嘅段落:呢張圖有bias。

我立眼睇過佢舉咗好多例就係補充佢呢個唔嚴謹,但你剩係quote咗佢呢張圖。我覺得你可以quote哂佢所有講嘅例子,再話佢唔嚴謹。
其實佢一開始都有講男人都好慘
比人定型咗一定要養家。
我唔怕認 因為我個人覺得冇必要妖魔化性別定型
唔過火嘅性別定型係有助社會正常運作同減少好多潛在問題
而假設性別定型係問題嘅原因或者假設成係一個問題係唔合理
你老母唔識煮大可以唔煮 你屋企傾得掂咪冇問題
你接受到老豆大佬煮咪一樣冇問題
但係如果你又接受唔到 老母又唔肯煮 咁咪有問題
樓主同班弱智到宜家仲未分清咩叫女權,講極都係歧視嘅case,歧視男女都面對緊,宜家係講實質女性權益有冇地方需要爭取?

宜家係咪商場冇女廁,超過十一點岀街唔得?呢d先叫權益,如果係要解決歧視,大把人做緊,何必開個女權岀嚟
佢唔係我朋友
佢可以有自己意見
點解有唔同意見就係精神分裂
相對於我黎講,你都有唔同立場,對於我黎講,你同「我朋友」嘅分別只係立場同我唔同
咁我可唔可以話你精神分裂?

再者精神分裂唔係用係呢個情況
精神分裂係講緊一個人持有兩種或以上嘅人格,呢啲人格可以互相相似或毫不相似。
你求其講一個學名出黎用作攻擊人,我寧願你用返痴線好過。
唔係
我係指男女要一樣足夠
你呢條問題係假兩難
一定要揀只撐女性同只撐男性
事實仲有撐雙方/反雙方

如果女廁要15個先足,公平啲咪男廁都15個囉
其實你知唔知最公平係起冇性別廁所。
唔好再停留男女廁
正如你所講傾得掂接受到咪冇問題,但唔明最後一句問題原因可在?

依我所見,接受唔到嘅原因除左性別定型同全家都煮得難食仲可以係咩?
可唔可以講多啲?

以下係我估你想講嘅
男仔先天肌肉多>做粗重野>消防員。(假設,非只針對呢個特徵/職業)
填補先天缺陷>女生力少>降低女性入職要求>消防員。

當中填補缺憾時,性別定型先存在。
其實一開始仲可以揀力氣少就降低要求/力氣大就升要求,抹去性別問題。

利申:呢個例子自知唔係一百分,但我估概念係差唔多。另外:消防同醫生一樣都唔撚可以降低要求。

提外話:女仔唔係天生感情豐富,係後天比人教育而成。
佢放得嗰3張圖出黎舉左d咩例?
女人一樣都會可以唔衛生,比如m巾問題;男人一樣都可以唔安全,事實上係所有人都要接受相關教育
其實男人都可以他他條條去耐啲
或者女人可以去快啲
不過我都唔太想冇性別廁所,我覺得好污jo
1)所以我咪話本來平權同supply demand有衝突囉,咁上面仲舉個男女廁多少出黎做乜野 所以一直覺得討論廁所係為駁而駁。btw其實女性的確可以減少去廁所時間,我啲女性朋友去廁所好撚快,呢個係另一個問題,點解女人去廁所一定要咁耐。

2)我都好驚男人話唔想見到啲m巾m血係垃圾桶到

其實呢個世界唔會一個學說可以行到底,因為同好多學說都有衝擊。
反對嘅係女人定女權
而家係咪咁奇怪,女人=女權
女人都可以支持男權,例如mk妹可以好支持父權因為可以結婚後乜都唔做,自己都唔係上進嘅人,做sales呢啲都可以。

所以反對共用廁格可以係女人 但好少會係女權
正如你發表反女權論,我又唔會話你係男權,只會話男人又出聲啦
Psychology
Disagreeability, risk taking, devoutness
你話唔係主流就唔係主流?
因為真係唔係主流.....
所以侍產假之類女性都會好支持
因為男女平等就會冇左作為女性既特權
男女平等就要aa/換水/自己扭水樽
但女權唔止係平等
而係要優先包容體量女性下先再講平等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞