[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
屌係老母臭閪,set好你個龍門先

畀人駁幾句就屌鳩人,學咩人係學術台開post
真係天性?
或者係原因唔係result?
臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞臭雞
邊個屌人先?我比人屌完就唔會客氣返嘅
個個回覆都十隻字以內反問句你自己討論飽佢啦
俾埋立場佢揀都唔敢揀
或者係我仲未對呢個範疇學得多,係讀讀下想發表下己見同埋討論下,依家知有egalitarianism,更正返唔應該用feminism,講聲唔好意思同多謝指教
Feminism 係政經產物
父權亦只係各種社會現象其中一個因素
但總有班契弟放大嚟講

Feminism 本來就同自與由平等價值無關

父權不會倒下 只會被另一個類父權取代
制度必然存在
人只有活係限制下先感到自由
唔需要反問,你只需要表示認同與否就得。
臭雞學咩人講道理
佢根本係不斷圍住自己識既果幾個三腳貓論點黎打圈,所有超出黎認知既回覆就求其反問當答左,一係就repeat 返自己講過既野當回應左
🙏🏻🙏🏻🙏🏻出po其中一個目的都係學下野
連feminism點解叫feminism而唔係咩gender equality都唔識答 竟然走黎開post同人講女權 樓主你係咪黎搞笑
男人天性係咪真係講求目的唔知,但佢哋係鍾意追求同性認同感,所以會變相跟從大眾男性做嘅野以求獲取認同,搵靚嘅女人都係呢個原因,因為對男人而言,有女性性徵嘅女人已經係足夠,即係見到胸佢哋就會興奮,係本能
或者我未學得夠有錯,可以指教下?開po一定要識晒咁好多人都開唔到po,我開喺學術台都希望學下野嘅,得罪到你哋唔好意思
女權只係女性失勢下有用
最後都係要男人照顧,俾錢
唔好咁傻啦
大多數女人的確仲有咁,但如果未來社會改變、人嘅想法改變,女人都唔再以尋找強大男性作依靠,會唔會更好?即係男性同樣可以依靠女性,或者冇話邊個依靠邊個,一齊賺錢養家,冇話所謂男人「幫」女人湊仔/女人「幫」男人煮飯,而係如果決定成家後嘅共同責任
認同最後嗰段,問題係好少人會認知到自己活於體制之中,活喺有限度嘅自由之下,大多數人都仲係開心嘅豬
樓上講緊嘅Functionalist Perspective嘅 sexual division of labor
係講緊數據上男女都有各自工作上優勢,去比到分配工作時有更快decision making
個社會就係要有一set of rules去運作(咁當然有能力嘅人無分男女就會去做到)
而男性擅長體力勞動工種,有多啲physical risk, high risk high return,係低學歷工種入面男性的確可以拎到多啲人工
所以整體上係有wage gap可能性係大啲
好多時啲人用gender wage gap黎defense都係缺乏邏輯思考
Gender equality要promote嘅係消除gender barriers at work
討咩論姐
女人諗下點樣好好服侍取悅男人點樣氹佢地買多啲包包好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞