[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
簡單例子:女人一著暴露啲就比人屌,男人同女人都會屌佢係雞屌佢搏咩,冇諗過係佢哋想著/熱,男人就冇所謂
大路有爭取女廁, 產假, 經期假, 女性運動比賽, 加重性罪行刑罰
個人層面 會爭取 食飯唔俾錢, 男方買樓, 家務唔使做, 俾錢買名牌
簡單嚟講就係維穩
仲有啲潛在不平,比如好多企業都會揀請/升職升男人而唔係女人,因為佢哋覺得女人會生仔要請產假,生完返到嚟又會因為要照顧個仔/家庭而冇心工作,工作效率低
哈 好多工夠請靚女唔請仔啦
老闆唔願意承受呢d潛在風險就係不公?
我反而唔明點解產假係要老闆承擔
不公平你係想講平均黎講呢d老闆既睇法係錯
定睇法係啱都唔應該唔升佢地?

到時女性唔肯生仔

人類就要絕種

世界就會有危機

為左拯救地球

我支持。
同埋其實呢種講法係咪真係存在?
情況有幾普遍?
定係純粹女權主義者作出黎屈d老闆?
講真如果一句支持唔好將人類角色定型
尊重大家有唔同差異
相信大部分人都無咩意見
就算字眼上唔同香港都大多奉行緊
但女權呢個字真係比人用臭哂
同太多無理既野捆綁埋一齊
屌,答咗一百次,呢d叫性別定型,同唔公平無關。正如講補習一樣會女仔優先,幼教護士一樣,我地要搞個男權?

呢d野係個人層面睇法造成嘅差異,你冇得逼人唔好咁睇,明未?追求平等係要大眾層面嘅事實,例如某國女人唔比岀夜街,但男人得,呢d先叫女權要做野嘅位。
我自己就無見過有咁既情況
同事生完仔放完產假咪繼續做野
不過相反女人都唔會有咩特別優待
女權的回覆應該係老闆有性別歧視/偏見?
認為老闆因為偏見而覺得女性的能力較差 所以唔升/唔請女人?

同埋坊間流傳不論男女都係寧願跟男上司都唔跟女上司
究竟種現象係唔係真呢?
係真的話 究竟係偏見 定係實際上女上司較差呢?
屌你老母,到宜家都冇人答到香港女性受到咩不公平待遇,一味搬d性別定型例子岀嚟把撚,男女都有定型嘅位,宜家係講緊不公平待遇啊屌,有人唔比你岀夜街?商場冇女廁?
你up乜,咪當佢係特首
女特首有特權?
講多次呢個po唔係話幫女人講野,補習請男人少呢啲都係問題

個人層面諗嘅野都係由細到大教育/社會灌輸而成,因為呢啲「知識」係權力中心想大眾跟隨嘅野,所以就大力宣傳,事實上係佢哋逼咗你咁睇先而唔係我。正如佢哋由個人層面開始灌輸你,我哋都應該由個人層面開始改變,你舉嘅例係講女人追求要同男人有同樣權利,呢樣已經係2nd wave開始講緊,依家比較傾向消除男女傳統特質,即男女本身無別之類,上面有巴打講過講得更好,可以睇返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞