[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
唔覺得香港大路上係patriarchy,起碼90打後開始會有對Gender Equality嘅認知
林鄭上台果陣香港媒體都唔會強調香港第一個女特首,反而好少反應
再講,德國 台灣咪又係女性做首長
樓主明明一開始強調自己係學術討論,但似乎未有做足功課開PO,只係不斷重覆自己所見所聞
略為主觀
乜鳩都係社會既錯
佢既學術討論就係boil down to 一句「唔好好似而家咁」 等我仲信左佢以為佢係有學識
跟住佢哋就會死撐歷史原因
再問佢哋咁點解要消滅曬啲he做he or she, he/she, xe, ze 乜乜柒柒
佢哋就會hang機
柏拉圖話男人理性、女人感性就好on9嘅

睇到呢到已經唔洗再睇落去
佢地唔係要equal opportunities 而係要equal results
咪臭係, feminism 個名依家就好似臭西咁臭
仲有一句,成日講父權人人受害,女性主義人人得益
咁就即係成件事唔關性別事啦,咁點解佢哋係都要堅持將呢個「信念」冠個同性別有關嘅名稱?
我討論嘅野從來唔係男女不平等,而係社會壓迫下不論男性女性都做唔到自己

有冇諗過點解女人唔做嗰啲體力勞動工作,除咗你講嘅理由,仲有係佢哋從小被灌輸女人人生最終目標係結婚生仔而呢啲工會令佢哋做唔到,所以先唔做,要keep住賢妻良母嘅形象
再講,feminism唔等於女權/女權撚係咩意思?
咁fourth-wave feminists果堆點計先,人地by definition就係一堆feminists
你話人地唔係feminism,即係龍門任你擺姐
學術唔係好似自助餐,要邊樣拎邊樣架
我有淨係講香港?至於開始有女性做領導人,的確係進步,但絕對唔係代表patriarchy已經非主導,就算有女性主導人,國家嘅政策/法律根本仲係patriarchy 下嘅產物,佢哋係難以改變
開post 扮話男人都有受害,但第一個回覆就露底講左自己覺得男人係受益者
屌你除左係咁撻patriarchy 呢個字出黎仲識啲咩 你乜都冇解釋到,淨係話有,同馬時亨(男人黎)差唔多
睇返#19
咁個社會除左「唔好好似而家咁」 仲應該有咩改變?
問十個支持feminism 嘅女人, 包括班學者, 入面最少9個講要override 男人, 剩低一個係transgender先會諗多步
你想我解釋咩呀屌你,睇清楚思考下得唔得?我係開po嚟討論唔係嚟教書咪撚咁on9

仲有咪撚以為有女人做領導人就社會變先得㗎,呢啲野用嚟tum大㗎咋,實際上權力中心仲喺少數男人度
其實人大咗就唔使下下搬研究,數字,其實冇意思,你用自己體會去理解個世界反而仲通透。

男人天性講求目的,係對內,姐係我想要乜我自己搵錢,女仔就搵強大嘅異性依賴,係對外,天性就比較自私同唔為人設想,所以你見好多人無恥則無敵嘅人係女性,包括女權撚、環保撚等。

其實唔需要追求d乜,反而係要學識尊重。點解有男人唔尊重女性,但男人可以有獨立思想去幫女人屌返佢地轉頭?係尊重!但依家屌男人,又有冇邊個女性敢岀聲?
權力係少數男人到係result
咁你係要equal opportunity 定係equal result?
定係你想用冇equal result 黎論證冇equal opportunity?
其實你知唔知自己講緊乜鳩
女人一定搬唔到重野?依家情況係有啲女人明明搬到但會以自己係女人為由而唔搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞