[長文]根本男人都要支持feminism

255 回覆
77 Like 132 Dislike
呢度講過嘅例子,究竟有幾多個係有數據 同 source 來源 support. 睇到好似中學冇準備過嘅小組討論咁
事實係,個人層面已經被教育普及變得影響最細。性別定型係避唔到,補請女多因為驚接觸自己個女唔方便,雖然係歧視,但大家受過教育都會將會歧視嘅嘢減到最細,追求冇歧視為之公平係on9。

最後都係果句,性別定型唔同追求公平權利,你仲未答到我香港女性有乜不公平待遇?唔好再講刻板印象同歧視plz
唔否認有好處,比如男人做體力勞動野現時嚟講係有效率啲

存在理由就係社會唔想做咁大嘅改變,一旦與之相返嘅理論廣泛流傳,革命就會形成,對社會安穩一定有影響,就好似啲廢老會屌學生搞事咁

不如作為提出者嘅你都講下,拋磚引玉都好
權力中心即係邊個?
誠哥? 香港政府? 中共?
權力中心點樣宣傳呢d“知識”?
請仔:覺得女性能力低啲,係歧視
請女:「權力中心」嘅男性滿足自己物慾,物化女性,令低下男性受父權壓逼
點講都贏
雖然數據係幾年前,但2004-2014都係冇點變,呢4-5年都唔會有大轉變

你想指出d咩?
回應返有巴打問香港有咩女性不平等現象,唔知同工不同酬又算唔算呢?就算女人做到同樣係管理層,人工都係低啲,就算按能力分工,女人人工都係低啲
其實我就從來冇講過話只focus on香港嘅,可以唔使下下只討論香港情況
有冇考慮到佢地工作的時間 工作的表現?
男人露械比差人拉
男人瘦啲又話人地廢柴
矮啲又話人地disable
其實呢啲都係patriarchy嘅產品
明明佢地都係受害者
Eg要養家 唔養家比人話食拖鞋飯
咁一句講完,大部分發達城市唔需要,你地可以去聲援落後地方,完。
呢個我記得係專有名詞
係social policy同其他社會學科目呢個topic都會用feminism
有冇諗過女人著得暴露

屌既係女人多過男人
呢個係政府數據,跟據文章所講,有衡量晒所有因素
當中有一個概念係制定的政策等等都要保障女性,但唔會刻意保障男性
背後理念係男性係社會上係主導有優勢、就好似一個港男同泰臣上擂台,除左基本擂台規則外、仲要加一連串規則去保障個港男咁,但唔會保障埋泰臣
上星期睇明珠台
呢啲所謂嘅「天生」係小時後天培養而成
Eg男仔唔可以喊喊
哥哥保護妹妹
女仔做啱嘢=乖
男仔做啱嘢=醒目

外國都有
男仔叫buddies
女仔叫sweethearts

呢啲都令男人比較強硬 女人情緒化啲
有 上網睇數據
其實係,呢個叫女性嘅厭女症,所以好on9
唔好拉埋一齊講

男人應該有既價值觀
唔係好批評人瘦定點樣
呢D 只不過係無教養既小朋友掛係口

呢D 錯誤不論男人定女人都會有咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞