蘋果廣告製作公司 (5)

1001 回覆
62 Like 10 Dislike
問題係有好多人都指呢個版本係播左好幾個月
由02年尾開始播。
就算唔用ARG,沙士呢方面去諗。咁蘋果,東方收哂聲,甚至TVB內部都人士都唔爆料,又係咩一回事
我偏向相信係達成左某種事情用黎報喜/報告用既手段,煙花代表慶祝,而完成左先值得慶祝。
點解用翻舊片既煙花同字體:因為A同B都係03年果兩個人,用反舊方法一睇就知
「蘋果」係某個人/事物代號,後面跟咩名唔重要
或者跟咩名代表左完成咩事情
我覺得因為得5秒,或者10秒,其實好短,入面唔會包含太多訊息量,因為唔知B係咩情況下睇到條片,手邊有無解密工具,所以條片本身唔會有咩密碼,偏向相信條片本身就己經係訊息
另外次數亦唔關事,播多啲等於睇到既機會大啲
上幾個po都有講過,落廣告只可以係5秒既倍數,所以唔係5就係10。
咁樣散開個廣告播 你講乜都得啦
估計呢單野最後都唔會有答案
變成香港最新既都市傳說
字體唔同咗
開到5
但係當你係作為接收者,短短5秒你睇唔睇得出咩字型打咩字型先,可能搵唔返當年個字體呢

因為我係度諗,我係收信息果個,睇到呢個廣告既時候,要第一眼就明既
咪所以推論:

蘋果:發訊息身份
煙花:類別
電影/廣告作公司 :內容
無聊野可以五個post
政治民生野就得兩三頁
香港人
指定日期前見到蘋果+煙花=完成
指定日期乜都無=失敗
同感 所以冇必要解讀個廣告幾多秒 咩字體 煙花內容
要考究都應該從接收者身分 先可以對個內容有頭緒

例如 叫人準備離開香港?逃獄?或者announce某個行動ready甚至成功左?
"字"我覺得唔會有意思,暗號會一早定咗,但如果字係暗號,你唔會知定完暗號到發暗號期間,會唔會真係有呢間公司成立,如果有,只會節外生枝
(當然除非嗰2間公司一早係屬於佢哋,但咁又會易比人track)
其實完成報告論或暗號論無衝突

都係暗傳訊息
我覺得個廣告咁夜播,可能關時差事
好似之前樓主所講咁,計返時間就係加拿大既朝早
至於係咪支那send d message俾當地華人做d野.....倒如早前華為條女咁....可能個邊有大事發生......
(以上全FF)
如果我係接收者,我睇既係唔係短片都無問題,只要我望一眼就知係乜,所以唔會係短片入面放資訊,因為我唔知會係第幾秒睇到呢條片,我要就算睇到一格frame都知道成功定失敗
我本身諗住16:9肯定係新整嘅,但對比返蘋果電影嗰段+不自然地扁咗嘅字體,應該係成段片本身就係4:3夾硬拉做16:9,而唔係重新攞返煙花片再加字整段16:9

=可能10幾年前已經整落呢段?
之前唔係有人講過03條片係新年播?
時間都播左一陣

依家可以否定?
竟然推到5 xm xm
15年前嘅任務?

有冇精通電腦嘅巴絲可以試下
我就覺得,果兩間公司都只係虛擬公司,嘉耀頂多就只係負責出錢落廣告,而背後應該係另一啲勢力利用呢三間公司去促成件事。
嘉耀就攞正牌開門做生意,要查唔難。蘋果就得個商業登記,要查就真係要踩上佢地個登記地址。
個廣告放煙花好似老父子E.T電影最後片尾個度,唔知有冇關
又一個po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞