歐盟拒讓步 文翠珊無功而還

297 回覆
62 Like 7 Dislike
有但無人理
想當年
支持脫歐嘅聽到個脫字就射出精, 好似牛屎佬咁完全唔理啲細節谷精上腦一味得衝動
反對脫歐嘅就太過戇鳩鳩和理非非真係正宗左膠 淨係識得叫口號 唔識得用道理去說服人
咁呢舖一獲粥真係英國佬自己攞來 ....
冇撚計嘅
當年難民的確困擾咗好多歐洲白人
宜家難民問題開始淡化啲英國人咪覺得好似玩大咗囉

唔緊要嘅
冇咗東歐人勞動力
佢哋仲有牙買加同印度次大陸嘅英聯邦好朋友去重建大英帝國
英國要錢咪賣哂成個國家比中共咪得囉
當年唔知邊個諗脫歐出嚟玩鳩自己成個國家
最尾嗰句唔認同
就係因為淨係識講道理
唔識嗌口號
所以留歐先輸咗公投
最on9個問題係
留歐與否同難民問題根本冇關係
你叫得咩口號可以同自主權同錢呢D咁一針見血既鬥
去歐遊要數據漫遊
Hungary’s hardline anti-immigrant government has expressed disappointment at the loss of Britain’s “common sense” from the EU immigration debate.

Its foreign minister said the UK leaving was “worst possible scenario for us” because “our preference would have been for Britain to stay in and migrants to stay out”.
呢個咪就係其中一個原因EU企到咁硬
唔借英國敲山震虎佢仲有排煩
弱弱一問
見到上面有Ching話脫歐解決唔到難民問題
咁當時脫歐派係用咩理據說服人民脫歐
想了解下佢地理想中係有咩好處

其實話比EU禁住搶係偷換概念黎,英國打折頭比錢歐盟去發展。歐盟同時將會員國國家嘅經濟資產放係英國發展,政策便利性同英國金融服務業優勢令英國可以從中獲利。

但係UKIP啲毒瘤單傳單只係提英國比錢比會員費聽EU指揮 。冇提過歐盟比過啲咩優惠好處比英國。純粹偷換概念。

啲英國廢老又以為英國賺嘅每一蚊都係靠自己先攞命 。人地西班牙德國法國個個都獨當一面,自己開個小圈子玩都有餘力先要你班倫敦金融佬? 英國重工業係柴契爾之後已經收晒皮
用一架廣告巴士
脫歐派成日講嘅:
1. EU 食鳩英國嘅錢來養班窮國
-呢個 statement 喺歐豬危機之後畀人係咁放大。但係好似 Mimorin 巴咁講,呢份錢其實英國已經有折頭(人均上繳歐盟稅項計算)。你參加一個團體梗係要交會費,但係啲錢係咪自己完全冇份用呢?英國農業同埋學術研究好多都係經 EU 嘅 Program 攞 funding,所以脫歐公投之後搞到英國高等教育嚴重嘅人才流失同無錢。講完 Get the money back 之後,其實呢啲 Budget 就可以擺晒落 NHS 咩,淨係填返冇咗 EU Funding 嘅氹都有排填。

2. EU 政策制定不民主,欠缺代表性
- 呢個老實講某程度係啱,因為 EU 有自己獨立嘅 bureaucrats,直接民選嘅歐洲議會其實係作為諮詢機構大於立法機構。大部分權力集中喺European Commission (歐盟嘅行政機構),而制定政策係好少會經地方層面諮詢。
-但係喺另一個角度睇,European Commission 嘅代表係經歐洲各國政府揀出來,亦都要經直接民選出來嘅歐洲議會通過任命,行政機關係咪真係咁冇代表性呢?而歐盟嘅上議院 Council of EU 亦都係由各國政府嘅部長擔當。不民主係有得商討(我都覺得歐盟嘅組成呢種組成方式唔算民主),但係欠缺每個國家嘅代表性就有啲牽強。
- 同樣道理地,話歐盟法律直接凌駕英國法律係啱,而且成文法嘅背景同使用不成文法嘅英國有好大嘅衝突。但係呢啲法律係咪完全無經過英國人去審視呢?又唔可以完全咁講。

3. 脫歐可以減少同歐盟內嘅貿易逆差
- 英國鬧歐盟單一市場導致歐盟貨品向英國進口大於英國貨向歐盟出口。但係得罪講句,英國嘅產品脫歐前後有咩競爭力呢?貴又貴過人,但係品質又唔係好過人。喺單一市場內不設立關稅,但係如果脫歐之後英國為某產品設立關稅來保障自己嘅產品,歐盟其實亦會對應設立關稅,咁究竟呢個行為刺唔刺激到工業早已式微嘅英國嘅內需來刺激經濟,定還是純粹地令到英國人嘅日常開支上升減低購買力呢?

4. 導致移民/難民湧入
- 東歐窮國嘅移民。因為歐盟單一市場人口自由流動,所有歐盟住民可以去任何歐盟國家定居及工作。你可以話呢班東歐人搶本地人飯碗(亦都係好合理嘅Argument),但係脫歐冇咗呢班歐洲人嘅廉價勞工之後對經濟是好定係壞呢?如果用呢個argument話保障返本土英國人嘅就業機會所以脫歐係好Legitimate,當然其實之後用班穆斯林或者印度裔嘅第二三代落地生根嘅「英國人」做番呢啲低下層工作,呢個係好事定壞事可圈可點。
-英國又唔係神根公約國,有幾多難民真係由歐洲大陸過到來?而且英國遣返難民嘅比例係歐洲各國最高。

5. 歐元問題
- 歐元有好多問題,統一嘅貨幣政策但係唔同嘅財政政策梗係會有問題啦。但係呢個問題應該由德國法國意大利愛爾蘭呢啲歐元國去屌而唔係一個用英鎊有獨立貨幣獨立中央銀行獨立財政政策嘅國家去講囉。
(Gordon Brown 我覺得佢做財相最重要嘅決定就係唔加入歐元區,因為歐元嘅存在其實好有爭議性)

6. 奪回主權
- 歐盟當然侵蝕咗英國嘅主權。加入任何國際條約並且受佢約束,一定會侵蝕咗佢嘅主權,呢個係理所當然嘅事。但係喪失嘅主權果陣有冇經過你哋首肯?每一年嘅歐盟高峰會28條柒頭開會嘅時候尋求共識嘅時候係咪冇英國份?
- 講咗咁耐,班英國人(同埋19才子)講咗咁耐就係重振大英帝國風采,奪回主權,不受左膠當道紛亂不堪嘅歐洲大陸污染,返返去以前嘅Splendid Isolation 云云。講到尾英國人自以為高人一等,比班德國佬法國佬影響到自己嘅政策,仲要話歐洲一體化咁慢慢英國咪冇咗自己嘅「獨特」角色?但係而家係21世紀唔係19世紀了。英國係咪無攞過歐盟著數呢?
- 想同人做生意、食佢嘅福利同方便(人員、物品自由流動、無關稅)但係又唔想跟人哋套規矩(歐盟法規)。英國之前無論喺人權條約、里斯本條約好多位都無跟足,仲諗住脫歐之後可以無痛失戀?瑞士同埋挪威模式亦都需要跟返歐盟部分標準先可以無關稅咁貿易,英國唔想喪權辱國咪慢慢經 WTO 同歐盟慢慢玩,反正條愛爾蘭邊界都俾班歐盟大佬(其實連班小國都)撚到你紮紮跳,真係唔方唔喪權辱國

諗諗下打呢啲嘢喺cc台 又唔係學術台咪又係俾人負評,屌
極欣賞陶傑寫抒情文嘅文筆,但係陶傑論政啜核還啜核,但係講脫歐嗰啲就真係....

公投倒數一個月,英國要不要脫歐?朋友移民英國多年也主張脫歐,因為愛國。

英國人從不講愛國主義,愛國其實是生活的一部份:讀莎士比亞、熱愛園藝、樂見喜劇演員諷刺蠢人,喜歡動物尤其是馬和貓,郊遊野餐的時候不會弄髒草地,包括尊敬女王,愛國只是希望英國的傳統和生活方式得以保存。

這位朋友分析,主張留在歐盟的人考慮的主要是經濟利益:保證英國的貿易出口,繼續享受廉價貨,政治上也能給英國壯膽,與歐盟綁在一起,人多勢眾,不怕受欺負。主張「脫歐」的人不願意只為利益屈服,自從與歐盟捆綁,英國主權已經在逐步減弱,譬如移民、就業和福利,許多決策都得聽從歐盟總部。一旦脫歐,英國必然經歷陣痛:物價先受衝擊,安全威脅飆升,但無論脫與不脫,英國已經不能獨善其身,法國、比利時相繼遇襲,英國的風險也不會低。

但是為英國未來好,應該脫歐。英國在全世界率先蛻變為現代國家:大憲章、光榮革命、君主立憲、議會民主,牛頓與皇家學會,工業革命,不是因為歐洲才發生,而是獨立於歐洲大陸之外,追求自由的結果。

歐洲追求統一,有自己的歷史傳統:拿破崙、希特拉都想統一歐洲,重建羅馬帝國的光輝。但統一的權力中心,需要高昂的成本:歐盟的政治架構已經疊牀架屋,眾口難調,可以想像,納稅人的負擔必定加重。老友說,主張歐洲統一的人,其實是想要集中的權力。歐盟給予英國穩定的市場,還有廉價勞工,當然很有安全感,但做人總要長大獨立,歐盟提供的種種安慰,只令人精神麻痹,該戒斷了。

而家真係唔慌唔戒斷
英國人d鳩屎佬性格 你老母似番個帝國啦,又唔想擔責任,又想R爛腳...認真鄙視。
倫敦金融中心嘅地位會唔會俾法蘭克福取代呢?
Theresa May’s chief of staff has triggered a civil war in Downing Street by telling Cabinet Ministers that a second EU referendum is the only way to break the Brexit deadlock.
UK ministers think May's Brexit plan is dead, seek alternatives: The Times

[url]https://www.reuters.com/article/us-britain-eu-times-idUSKBN1OD2R7?
[/url]
LONDON (Reuters) - Most of British Prime Minister Theresa May’s senior ministers think her Brexit plan is dead and are discussing different options including a second referendum, The Times newspaper reported.

One group of ministers, including Amber Rudd, the work and pensions minister, and finance minister Philip Hammond, was leaning reluctantly toward backing a second referendum if all other options are exhausted, it said.

Another group, including environment minister Michael Gove and interior minister Sajid Javid, was opposed to the idea of a second referendum, with Gove favoring a closer, Norway-style relationship with the EU after Brexit.
Other ministers including foreign minister Jeremy Hunt were willing to risk leaving the EU without a deal, the report said.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞