歐盟拒讓步 文翠珊無功而還

297 回覆
62 Like 7 Dislike
最好笑係有啲人覺得脫咗歐之後唔使接收難民就可以減少伊斯蘭教喺英國嘅影響力
但英國班穆斯林明明就係前殖民地&英聯邦嘅合法移民

脫咗歐之後冇咗班東歐奴工
可能反而要引入更加多南亞人同埋黑鬼去洗廁所掃街
最大問題係講脫歐但又冇plan,覺得搞完大龍鳳肯定留歐
香港班脫歐智障都收晒皮 政治跟連登仔真係可以好大鑊 一手好牌仲同德國爭緊歐洲話事權都可以搞到連自己主權都無埋
Cameron當年係叫政府唔好做定脫歐的準備同方案,因為唔想俾Leave Campaigner問到要攞出嚟
冇左EU補貼再加上關稅唔知英國班農民到時會唔會真係變乞兒

仲有英國啲大學嘅研究基金冇咗歐盟資助之後學費有加價壓力會唔會有暴動多次呢?
講多一萬次係無plan
脫歐會連令英國先失北愛地中海蘇格蘭

最後仲要面對倫敦脫英

第日國土縮水都係自己攞黎
連登班精英話歐豬愛爾蘭仲食緊樹皮呀
其實話北愛邊界問題 exactly係咩問題
無跟開
希望留歐
當錯話脫釣班撚樣去曬邊?
依家北愛同愛爾蘭基本上等於無邊界
但基本上英國脫歐咁到時英愛之間一定要有歐盟-英國邊界
咁受難日協議就會同佢衝突
咁北愛問題又要挖番出黎
愛爾蘭曾經有恐怖主義
獨立之類既問題
打過幾次仗 死佐好多人
依家無邊界 北愛南愛相處和平

如果依家加返條邊界落去
可能會有新一輪恐怖主義萌牙

利申: 光明頂聽返黎
簡單來講
北愛爾蘭同愛爾蘭喺Good Friday Agreement可以做到無邊界
其中一個原因係建基於英國同愛爾蘭喺歐盟單一市場入面
即係雙方唔會有例如關稅 產品標準(歐盟標準vs英國標準)不同咁嘅問題

但係脫歐之後
假設英國嘅關稅及法律同愛爾蘭(歐盟)唔同
咁邊境其實係必須設立關卡檢查
有人提出一個方案係北愛爾蘭設立獨立法律關稅區去維持無邊界 但係變相係英倫島同愛爾蘭島之間設立咗邊界
產生咗北愛爾蘭其實係歸英定歸愛嘅政治問題
一去到呢啲問題
就好少連登仔回
佢好撚慘 夾係中間
脫歐派縮左入老母個西到
硬脫 北愛爾蘭可能又搞恐襲
歐盟更加針對英國
到時內憂外患 英國經濟肯定又會差
最錯係英國人想入歐盟抽水
但又搞唔清楚自己個地位
成日想做歐洲搞屎棍
到今時今日仲係咁既心態
搞到神憎鬼厭
本身食住歐洲民綷風做改革者可以同德國分庭抗禮 而家衰到同歐洲任何一個小國鬥都輸到七彩 只要反英親歐都有幾億人發達國support 有贏無輸

班脫歐害人精咁既情況起碼係歐盟總部跪番1年半載求情la. 唔係個心點會安樂 害晒幾代英國後生。
歐盟上晒軌道先扭計玩脫歐 仲想玩百幾年前既大陸平衡政策 真係以為得英國佬先識政治咩 而家去google 下都幾百個人答啦 真係抵死到笑
又要脫歐又要乞歐盟著數。

英國薯仔由日不落帝國淪落到咁。
廢除英鎊留歐同其他歐盟成員國條件睇齊可能都有機會留低 但成件事好肉酸囉 當時成立時有得用英鎊 而家可以証明到自己係真正一份子既時候
但其實留歐派果時有冇講咁貴分手費?
其實最仆街係卡梅倫
呢條撚樣拎去活生生支解都彌補唔到佢既過失
為左當上首相
貿貿然承諾搞兩個公投
蘇格蘭獨立公投同脫歐公投
前者還好
後者根本係潘多拉之盒黎

脫歐成件事複雜得好誇張
好多技術問題 專業問題
牽涉層面好多 經濟問題 主權問題 外交問題
普通民眾根本就唔撚識
卡梅倫懶醒以為肯定唔會通過
結果出左事
自己拍拍羅油走人

成件事就拋比may姐接手
呢單野邊搞邊個死
尤其係愛爾蘭同北愛邊境問題
已經牽及英國同愛爾蘭既歷史糾紛
搞唔好 隨時搞出人命
同埋經濟方面 留歐派同脫歐派都有各自經濟利益
呢個公投只係分裂國家
製造社會矛盾

其實脫歐無問題
但應該處理d事先 同埋要有明確方案
而唔係咩準備都無
就拎出去比民眾公投咁兒戲

而家英國脫歐又唔係 唔脫又唔係
再投又唔係
成個政壇亂到7彩
卡梅倫應該一死以謝天下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞