歐盟拒讓步 文翠珊無功而還

297 回覆
62 Like 7 Dislike
好就真係唔算好架喇同幫歐盟含咁上下既啫
但你唔脫咪乜事都冇著數攞哂責任又唔駛上哂身
英國人自己都頂唔到

要俾一大筆分手費但咩都拎唔番仲要割讓北愛蘇格蘭俾歐盟 直布就割俾西班牙失埋地中海出入口既重大戰略點
Cabinet at war on Brexit: Amber Rudd and Philip Hammond are among five ministers ‘swinging towards second referendum’ while Sajid Javid and three others urge PM to make No Deal government’s top priority

二次公投蠢蠢欲動了
其實係呢個議題本身就太複雜,而家過左兩年d細節同埋技術問題都無解決方案,二次公投只係將個責任交比仲係一知半解既選民,直接民主只可以提供大方向,細節問題仲未解決。
如果唔硬脫既話,留歐就係最佳既選擇,但唔應該再二次公投。
(癡線mode)may姐剩係做呢兩件事
1.直接中止脫歐;2.將公投門檻提升至需2/3同意,但有法律效力
may姐承諾通過呢兩件事,就重新大選加上退出政壇,強制黨內議員支持再同工黨合作一齊通過上述兩項提案
用自己既政治生命加上保守黨好可能失去政權作為政府違反選民直接意願既代價,將公投門檻同埋約束力提高避免再發生呢d亂象。對選民都有所交代
咁樣應該係對國家及國民利益最好既選擇
Ching係少數睇清水底嘅人,好多人淨係鬧may姐真係唔公平。

條肥撚以為險勝SMP可以同EU玩多鋪,最終目的都係要爭取自己係保守黨嘅影響力。依家玩出火就縮返入NGO做個平民貴族,冇穿冇爛
直接掉個方案出來公投得唔得?
https://youtu.be/LRyjKUJ4QRA

另一邊Eurosceptic都有個leave means leave campaign
英鎊係咪有排跌?
其實似乞兒果個係英國

但個EU搞搞下收左個EUSSR
其實脫歐派一直想唔脫下拎影響力
呢個係佢地最完美既劇本
同反共都係 明知唔得又扮支持先可以玩幾十年

英國公投一定唔可以有約束力,否則就違憲,因為英國憲法係議會至高無上
工黨Corbyn最醒 由頭到尾都無表明立場
佢個人係贊成脫歐既 所以係脫歐公投佢無乜用力宣傳留歐
依家就可以追住May姐屌 支持第二次公投 兩面都唔得罪
根本係懦夫兩個蛇,問乜都話six tests ,衰過conservatives
呢個問題咁大件事,公投前無講既咩?
咁公投通過後國會要係限定日期內(eg.90日)通過,如果唔得就要解散國會
個權力仲係國會到,但係多數黨唔會冒住失去政權既風險黎唔通過提案,咁樣都可以發揮到功用
出兵打返成個愛爾蘭島咪得lo
留番俾脫歐班友自己同歐盟傾LA
傻啦,咁樣北愛就會獨立,跟住蘇格蘭又會獨立,etcetc
德意志第四帝國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞