歐盟拒讓步 文翠珊無功而還

297 回覆
62 Like 7 Dislike
留歐派仲停留緊兩年前公投
仲講脫歐唔得, 留歐好掂果D 真係垃圾黎
而家傾點脫歐, 而唔係決定留歐定脫歐
其實最主要係睇得自己太高
由頭到尾乜鬼脫歐取回主權 只係表面
實際係要用脫歐黎逼使歐盟再傾條件
取得更有利方案
無法 英國可以保留自己貨幣
已經開左個壞頭
令某d英國人 食過番尋味
你都ON 9 嘅, 而家歐盟D 錢變出嚟唔駛成本?
EU D 錢明明係收成員國會員費
英國交嘅會員費仲多於歐盟補貼
嘿 你話佢地垃圾
其實呢班人係儲緊力
等脫歐後
隊死班脫勾派
政治風險近乎零
唔知00後知唔知,但我仲記得細個嗰時成日聽到忠愛恐襲,我諗冇人想返去嗰個年代
呢一刻又反對脫歐,又反對二次公投嘅人即係點?
要求may聽日就開咪話公投冇憲制地位,國會話事,唔會脫?
唔知00後知唔知,但我仲記得細個嗰時成日聽到北愛恐襲,我諗冇人想返去嗰個年代
2者冇抵觸,
不過今時今日睇下點脫好過啦
我嘅理解係即係好似may咁硬食 一個反對脫歐,但覺得投咗無得彈弓手嘅人辦
咁阿MAY姐咪俾左個方案出黎班脫歐議員又唔受
又俾唔到一個好方案出黎架喎

咁你咪計埋冇左人員流動之後冇得用東歐勞工人力成本又升
D歐盟進口貨又要升
D金融佬一堆無得係英國撈稅你都收少D
仲有北愛邊界問題
慢慢計下咪知歐盟點解睇住你黎食囉
係唔係又要講同歐盟成員國international trade有咩經濟效益?
係唔係又要講free movement幫英國supply左幾多labour?
講到入歐好似馬會會員咁
你咪自己同自己trade飽佢囉
我諗佢真係唔知依家一堆公司開𠿬英國都係因為可以入歐洲市場
硬脫歐 硬脫歐
為脱歐搞到國家面臨分裂
真係好有國家主權啊
英國班撐脫歐嘅議員都係垃圾左膠黎好似係
佢地口中既主權係乜燃都唔知
仲講緊移民
實際啲移民係英國本身想要係英聯邦調入去
再講脫歐班白痴唔好再鳩up

到底咩方案可行

硬脫後點保北愛 蘇格蘭 直布羅佗
仲有倫敦仲可以幫邊個市場提供金融服務?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞