歐盟拒讓步 文翠珊無功而還

297 回覆
62 Like 7 Dislike
俾一個投 Yes No 嘅公投同無做好 research, 有不合理幻想嘅非理性選民控制前途根本就係一場鬧劇
其實唔可以軟硬各出一個plan 再比人公投咩?
拉我先講
yep
啲hard brexiteers俾到就唔會搞成而家咁,日日插may唔掂但無人肯/敢行出嚟踢佢落台
唔係2020完Free Movement 咩
北愛恐襲係因為條border ? 唔知就收皮
good Friday agreement 都唔識?
我問返你 脫歐係目的係咩呀

有point 就up
問題係而家NI 唔想hard boarder
英國當初用good friday agreement 去平息北愛嘅恐襲,而家要脫歐就要加返條hard border,呢個咪就係個問題囉
Q&A: The Irish border Brexit backstop
https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-politics-44615404
一係係irish sea畫線,一係係land border度畫線,兩舊屎二選一
咁同硬脫有咩分別
硬脫就要經歷漫長既主權爭議包括倫敦

倫敦有機會要求做特立區脫離英國繼續行歐盟例

北愛愛爾蘭同蘇格蘭應該不惜開戰都要獨立同英國設立硬邊界
抵死啦 當時有幾多英國佬係玩玩下 以為唔會脫到就投咗對家 中咗招先黎反悔
求下各位小學雞再唔好再用中國香港去比喻歐盟英國
完撚全唔同

比較接近既例子係
WTO中國
歐盟英國
硬脫經濟重挫+面臨北愛和蘇格蘭獨立,就算保到唔分裂捱過幾年,到時候又真係可以great again?
咁d英國佬就日日嘈要公投多次?全完無替代方案係度等死?
政府太大權太精英主義 市民就會損手爛理
其實我唔係跟太貼,我見就剩係要再公投,否決現在方案

之前話下議院4xx票,唔夠二百係贊成通過

may姐出行又比人串到成面灰

咁延長一個月表決都只係等死?
又要脫歐,侵侵去英國嗰時又由鳩個islam市長批掛大型侵bb吹氣球之類 明明有機會拉攏美國,真係唔知英國想點
人地而家係歐盟唔撚想要你英國
其實呢個都係民主政制一部分
選民要為自己選擇承擔後果
你講緊既
係硬脫國內面對問題

更現實係無任何安排下
到時歐盟直接同英國斬纜
關稅 移民 就業....
都不再享有優惠
乜野都要由頭傾過
奶支那嘅屎眼都做了!

為何不能再來一次公投!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞